Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Απρ-2017 20:49

  Κινδυνεύει με χρεοκοπία η Βενεζουέλα φέτος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κινδυνεύει με χρεοκοπία η Βενεζουέλα φέτος

  Τα ρευστά διαθέσιμα της Βενεζουέλας φτάνουν στα μόλις 10 δισ. δολάρια -το ποσό το οποίο διατίθεται για να διατηρείται η οικονομία σταθερή και να αντιμετωπίζει δύσκολες εποχές.

  Το χειρότερο είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων αυτών δεν είναι σε σκληρό νόμισμα. Περίπου 7 δισ. δολάρια είναι σε μπάρες χρυσού, γεγονός που δεν διευκολύνει τις πληρωμές.

  Η Βενεζουέλα θα κληθεί σύντομα να πληρώσει πολλούς λογαριασμούς. Το χρέος που πρέπει να πληρώσει στο υπόλοιπο του έτους ανέρχεται στα 6 δισ. δολάρια. Και δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η μοναδική πηγή εσόδων της χώρας -εξαγωγές πετρελαίου- θα μπορέσει να καλύψει αυτές τις οφειλές.

  Στο τέλος της ημέρας, η Βενεζουέλα διατρέχει τον κίνδυνο να χρεοκοπήσει φέτος, που σημαίνει πως δεν θα μπορέσει να λάβει περισσότερα δάνεια ώστε να καλύψει βασικές ανάγκες όπως τρόφιμα και φάρμακα, στα οποία καταγράφεται στέρηση.

  Το 2011 η Βενεζουέλα είχε στην τράπεζα 30 δισ. δολάρια, ενώ το 2015 τα διαθέσιμα είχαν συρρικνωθεί στα 20 δισ. δολάρια.

  Η επιδεινούμενη οικονομική εικόνα τονίζει τα προβλήματα της Βενεζουέλας. Βίαιες, αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στοίχισαν την ζωή περισσότερων από 10 ανθρώπων τις τελευταίες δύο ημέρες, ενώ έχουν προγραμματιστεί νέες διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο. Ένοπλες δυνάμεις απάντησαν με δακρυγόνα και πυροβολισμούς.

  Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε την Τρίτη ότι ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί 720% ενώ η ανεργία θα υπερβεί το 25%. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:56 19/10

  Αυξήθηκαν 1,4% οι ιαπωνικές εξαγωγές το Σεπτέμβριο

  Οι ιαπωνικές εξαγωγές αυξήθηκαν 14,1% το Σεπτέμβριο σε σχέση με το περασμένο έτος, κυρίως λόγω της ισχυρής ζήτησης από το εξωτερικό για ημιαγωγούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών...

  09:34 19/10

  Αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για την οικονομία η κεντρική τράπεζα της Ν. Κορέας

  Η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό φέτος εν τω μέσω ενδείξεων ότι η οικονομία κερδίζει ισχύ, κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει τον...

  09:12 19/10

  Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα

  Η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα επεκτάθηκε με ταχύτερο ρυθμό το Σεπτέμβριο μετά την έντονη επιβράδυνση τους δύο προηγούμενους μήνες, αντανακλώντας την ανθεκτικότητα της δεύτερης μεγαλύτερης...

  08:26 19/10

  Το 80% των προαπαιτούμενων σε εκκρεμότητα

  Στο επίκεντρο η απόκλιση στα έσοδα και το ενδεχόμενο για νέα μέτρα το 2018. Νέο μέτωπο με τα F-16, οι θεσμοί περιμένουν στοιχεία για το μέρισμα αλλά και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

  21:01 18/10

  Fed (Beige Book): Η οικονομία των ΗΠΑ συνέχισε να αναπτύσσεται παρά τους τυφώνες

  Η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε με μέτριο ρυθμό σε όλη τη χώρα το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, παρά τις διαταραχές που προκάλεσαν οι πρόσφατοι τυφώνες στις νότιες και ανατολικές ΗΠΑ, σύμφωνα με...