Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Απρ-2017 18:22

  Πιέζει για συμφωνία το ΔΝΤ θέτοντας θέμα ρευστότητας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πιέζει για συμφωνία το ΔΝΤ θέτοντας θέμα ρευστότητας

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:43

  Η Ελλάδα θα χρειαστεί αναμφισβήτητα στήριξη για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του Ιουλίου και ως εκ τούτου είναι επιτακτική ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία με τους Θεσμούς για το ελληνικό πρόγραμμα έως τότε, προειδοποίησε ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

  Ο ίδιος ξεκαθάρισε εκ νέου πως το Ταμείο μπορεί να στηρίξει ένα ελληνικό πρόγραμμα μόνο εάν αυτό είναι περιεκτικό και δίνει λύσεις σε μεσοπρόθεσμα ζητήματα, αναφερόμενος στις δύο πτυχές που "καίνε" το ΔΝΤ: μεταρρυθμίσεις και βιωσιμότητα χρέους.

  Tο ΔΝΤ δεν πρόκειται να δώσει το "πράσινο φως" για την εκταμίευση κεφαλαίων προς την Ελλάδα εάν δεν συμφωνηθεί το μονοπάτι για το πρωτογενές πλεόνασμα (πχ πόσο καιρό θα πρέπει να διατηρεί η Ελλάδα πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ) αλλά και μία αξιόπιστη στρατηγική ελάφρυνσης του χρέους.

  Ποια είναι αυτή η αξιόπιστη στρατηγική; Ο Τόμσεν παρέπεμψε στη συμφωνία του Eurogroup πέρυσι για την ελάφρυνση του χρέους, υπενθυμίζοντας ότι οι ετήσιες μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας δεν πρέπει να ξεπερνούν το 15% ως ποσοστό του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και το 20% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα. Πρέπει, όμως, να εξακριβωθούν τα στοιχεία εκείνης της συμφωνίας που μένουν αδιευκρίνιστα. "Πρέπει να πάμε στο δ.σ. μας και να είναι κατανοητό ποια μέτρα θα αποκαταστήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους", είπε.

  Πολύ υψηλότερο των εκτιμήσεων το πρωτογενές πλεόνασμα

  Κληθείς να σχολιάσει τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 σε όρους Eurostat που ανακοινώθηκαν σήμερα (3,9% του ΑΕΠ), ο Τόμσεν παραδέχτηκε ότι είναι "πολύ πιο υψηλό από αυτό που είχαμε προβλέψει". Σημείωσε, μάλιστα, ότι ήταν υψηλότερο από οποιαδήποτε πρόβλεψη, αφού ακόμη και ο ελληνικός προϋπολογισμός που κατατέθηκε στα τέλη του 2016 στηρίχθηκε στην υπόθεση για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ.

  Παρολ’αυτά, ο Τόμσεν εξήγησε πως οι παρεμβάσεις που ζητούνται από την Ελλάδα στο συνταξιοδοτικό και φορολογικό, δεν είναι επειδή η Ελλάδα πρέπει να υποστεί περισσότερη λιτότητα, αλλά γιατί χρειάζεται πλέον ένα πιο φιλικό προς την ανάπτυξη πρόγραμμα.

  Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ αν πιέσει εδώ και εκεί

  Σύμφωνα με τον Τόμσεν, η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 ή το αργότερο το 2019. Ωστόσο όπως είπε η διαφορά ενός χρόνου είναι άνευ σημασίας για την βιωσιμότητα του χρέους. Κρίσιμο ζήτημα σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν αποτελεί ο προσδιορισμός της χρονικής περιόδου κατά την οποία η χώρα θα πρέπει να εμφανίζει τόσο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι το οποίο είναι αυτή τη στιγμή αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

  "Δεν είναι μυστικό, ότι θέλουμε να αφορά μια πιο μικρή περίοδο είπε", είπε και τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί προς τόνωση της ανάπτυξης το δημοσιονομικό της περιθώριο, μειώνοντας φορολογικούς συντελεστές και αυξάνοντας κεφαλαιακές και κοινωνικές δαπάνες.

  Σύμφωνα με τον Τόμσεν, το ζήτημα δεν είναι ο στόχος που θα τεθεί για το πλεόνασμα -η Ελλάδα μπορεί να πιάσει το στόχο του 3,5% αν συμπιέσει τις δαπάνες εδώ και εκεί- αλλά η διατήρησή του μεσοπρόθεσμα σε συνδυασμό με παράλληλη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

  Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ στην έκθεση Fiscal Monitor βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,3% του ΑΕΠ το 2016 (με βάση στοιχεία έως 15/2 που είχε τότε διαθέσιμα και έναντι 4,2% τελικού αποτελέσματος που σήμερα ανακοινώθηκε). Ωστόσο, εκτιμά ότι αυτή η επίδοση δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα. Υπολογίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα διαμορφωθεί στο 1,8% του ΑΕΠ (καλύπτοντας πάντως τον μνημονιακό στόχο που είναι στο 1,75% του ΑΕΠ), αλλά και ότι θα  διαμορφωθεί στην συνέχεια, όταν ο στόχος είναι για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μόνο στο 2% του ΑΕΠ το 2018 και στο 1,5% του ΑΕΠ στην συνέχεια (έως και το 2022 που υπάρχουν εκτιμήσεις).

  Ακριβό το χρήμα του ΔΝΤ σε σχέση με του ESM

  Ο Τόμσεν θεωρεί πως η πρόταση του Klaus Regling για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ με τυχόν εναπομείναντα κεφάλαια από το πρόγραμμα του ESM πρέπει να συζητηθεί, καθότι το χρήμα του ΔΝΤ είναι πιο ακριβό από αυτό του ESM.

  Επτά χρόνια λάθος εκτιμήσεων

  Φέτος η Ελλάδα κλείνει 7 χρόνια από τότε που εντάχθηκε σε πρόγραμμα στήριξης. Ο Τόμσεν είπε πως τα πρώτα πέντε χρόνια "ήμασταν συνεχώς λάθος, υπερεκτιμούσαμε τη δημοσιονομική απόδοση. Τον τελευταίο 1,5 χρόνο, ήμασταν συνεχώς λάθος από την αντίθετη πλευρά. Ξεκάθαρα κάναμε λάθος στην αξιολόγηση των capital controls, ήμασταν συντηρητικοί".

  Εξήγησε πως οι μεταρρυθμίσεις σε συντάξεις και φορολογικό είναι μόνο η "προκαταβολή" και πως η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί περαιτέρω βαθιές μεταρρυθμίσεις όπως η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα. "Θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια για να επανέλθει η ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα", είπε.

  Την επόμενη εβδομάδα οι Θεσμοί στην Αθήνα

  Ο Τόμσεν σημείωσε πως τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί καλή πρόοδος στις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, αν και παραμένουν κάποια ανοιχτά θέματα. Η αποστολή θα επιστρέψει στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα, είπε, εκφράζοντας την ελπίδα να "κλείσει" η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

  Διαβάστε ακόμα:

  - Dijsselbloem: Οι συζητήσεις με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος θα είναι δύσκολες

  - ΕΛΣΤΑΤ: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ σε όρους Eurostat

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ