Κυριακή, 05-Μαρ-2017 14:14
Δ. Παπαδημητρίου: Καταστροφικά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για τους παράγοντες που απωθούν τους επενδυτές που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.
"Οι επενδυτές θέλουν σταθερότητα", είπε ο υπουργός και η σταθερότητα δημιουργείται από τα μίντια και ό,τι ακούμε από τα άλλα κόμματα.
Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του ο υπουργός περιέγραψε το φαύλο κύκλο των υψηλών πλεονασμάτων κάνοντας λόγο για μια καταστροφική πολιτική.
Η έμφαση που έδωσαν τα πρώτα δύο μνημόνια στην επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων ήταν αποτυχημένη επιλογή, είπε, καθώς μετά από έξι χρόνια λιτότητας και "κούρεμα" χρέους μέσω του PSI, το χρέος κινήθηκε ανοδικά. Ο κ. Παπαδημητρίου απέδωσε την αποτυχία στο γεγονός ότι τα προγράμματα προσαρμογής αγνόησαν το σκέλος της ανάπτυξης. Τα πλεονάσματα, εξήγησε, απαιτούν δημοσιονομικά μέτρα που με τη σειρά τους προκαλούν ύφεση και άρα επιδείνωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Η αύξηση του λόγου εγείρει ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερα πλεονάσματα προς μείωση του χρέους, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο που παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας: το χρέος αυξάνεται ακόμη κι όταν το έλλειμμα είναι μηδενικό.
Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα είναι καταστροφικά και πρέπει να μειωθούν στο 2%, σε σύγκριση με το 3,5% του ΑΕΠ που ζητούν οι πιστωτές. Ο υπουργός διευκρίνισε πως η συμφωνία για υψηλά πλεονάσματα δεν περιλαμβάνεται στη χρηματοδοτική σύμβαση αλλά στην έκθεση συμμόρφωσης.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει τους πιστωτές ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πως τα πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ είναι υπερβολικά. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Παπαδημητρίου το 2014 ψηφίστηκε ένας νόμος που υποχρεώνει τη χώρα να μειώνει το χρέος της κατά 1/20 ετησίως και αυτό μεταφράζεται σε υψηλά πλεονάσματα για 20 χρόνια.
Ο υπουργός Οικονομίας σύστησε να δοθεί πρώτα έμφαση στην ανάπτυξη πριν από οποιαδήποτε άλλη πολιτική. Ωστόσο, σημείωσε ταυτόχρονα ότι έχει τεράστια σημασία η ελάφρυνση χρέους. Εκτός από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την ελάφρυνση, αναμένονται μακροπρόθεσμα μέτρα ώστε να ξεκινήσει η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Παρέμβαση Φέσσα
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ομιλία του υπουργού και στο πλαίσιο των ερωτήσεων παρενέβη ο επικεφαλής του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας. Παίρνοντας το λόγο, αναφέρθηκε στις ιδιωτικοποιήσεις θέτοντας χαρακτηριστικά το ερώτημα γιατί καθυστερούν.
Α. Ν. Κυριανίδη