Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Ιαν-2017 12:21

  Οι συνομιλίες στη Γενεύη και ο "αστάθμητος παράγων" τουρκική λίρα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Οι συνομιλίες στη Γενεύη και ο "αστάθμητος παράγων" τουρκική λίρα

  Του Γ. Αγγέλη 

  "Η Άγκυρα χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε τα χρήματα της Ε.Ε. Και δεν θα διακινδυνεύσει υπό τις παρούσες συνθήκες να τα χάσει όσο η Ε.Ε. παραμένει προσεκτικά διακριτική απέναντι στις εσωτερικές της υποθέσεις... Έχουμε πεποίθηση ότι αυτή η εκτίμηση δεν πρόκειται να ανατραπεί”.  

  Με αυτό το σχόλιο/θέση, αρμόδια  -λόγω της εμπλοκής τους στις σχετικές διαδικασίες- στελέχη της ευρωπαϊκής διπλωματίας απαντούν σε ερώτημα του Capital.gr για το ποιές μπορούν να είναι οι συνέπειες της δραματικά αρνητικής οικονομικής συγκυρίας στην Τουρκία στις διαβουλεύσεις στη Γενεύη για το Κυπριακό

  Η δραματική διολίσθηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της Τουρκίας με το ευρώ (η μεγαλύτερη από την κυκλοφορία του ευρώ) και η μεγάλη πτώση έναντι του δολαρίου, αποτελεί μέρος των συνεπειών της αλλαγής στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ (αύξηση επιτοκίων) καθώς η αναχρηματοδότηση των δολαριακών δανείων τόσο από τις εγχώριες όσο και από τις ξένες επενδύσεις στη χώρα έχει οδηγήσει σε μεγάλη "φυγή” κεφαλαίων. Και κατά συνέπεια σε δραματική διολίσθηση της λίρας την οποία, η υπό την καθοδήγηση Ερντογάν Κεντρική Τράπεζα αποδίδει σε διεθνή... χειραγώγηση.  

  Τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά γεγονότα έχουν προκαλέσει μεγάλη επιδείνωση της κατάστασης στον τουρισμό και στο ήδη κατακόρυφα αυξανόμενο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. 

  Οι τεράστιες δαπάνες λόγω της εμπλοκής στον πόλεμο στην Συρία και το Β. Ιράκ έχουν σχεδόν διαλύσει τον κρατικό προϋπολογισμό. 

  Και επιπλέον η άσχημη αυτή συνδυαστική συγκυρία προβλέπεται να έχει μεσομακροπρόθεσμο χαρακτήρα καθώς το διεθνές περιβάλλον δεν ευνοεί μια αλλαγή της τάσης. 

  Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης το θέμα των προοπτικών της τουρκικής οικονομίας αποτελεί κεντρικό θέμα στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ. 

  Στις Βρυξέλλες και ειδικά στην Κομισιόν δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν οτι "η Τουρκία χρειάζεται τα χρήματα της Ε.Ε.” και για τον λόγο αυτό εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι ακόμα και για τις συνομιλίες στη Γενεύη, παρ' ό,τι θεωρούν πως η διάρκειά τους είναι κάτι που δεν μπορεί προς το παρόν να εκτιμηθεί και να προβλεφθεί...

  Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η "συγκρατημένη αισιοδοξία” στο περιβάλλον της Κομισιόν, δεν φαίνεται να υιοθετείται από την πλευρά του Βερολίνου, από την πλευρά του οποίου διπλωματικοί κύκλοι...συνιστούν μεγαλύτερη προσοχή στις εξελίξεις που αφορούν στο εξαιρετικά ασταθές πολιτικό περιβάλλον που κινείται ο Ερντογάν. 

  Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως ο απρόσκλητος επισκέπτης της κρίσης έχει εισάγει  νέες σκιώδεις μεταβλητές που επηρεάζουν τις εξελίξεις ακόμα και στη διαδικασία διαπραγμάτευσης της Γενεύης.       

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ