Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Δεκ-2016 13:03

  "Διαφορετικό" χρονοδιάγραμμα για τη συμφωνία στο χρέος και την υλοποίησή της

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Διαφορετικό" χρονοδιάγραμμα για τη συμφωνία στο χρέος και την υλοποίησή της

  Του Γ. Αγγέλη 

  Οι αγορές θα πάρουν το μήνυμα ότι η συμφωνία για το ελληνικό χρέος ξεκίνησε, αλλά δεν θα γνωρίζουν το πότε θα... υλοποιηθεί. Με μοντέλο 2012 και προϋποθέσεις "πειθαρχίας" από την Αθήνα οι αποφάσεις την Δευτέρα.
   
  Η ατζέντα της Δευτέρας για το Eurogroup δεν είναι "μυστήριο" σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους. Πράγματι η απόφαση του Μαΐου για τη δρομολόγηση των μέτρων άμεσης εφαρμογής όσον αφορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θα υλοποιηθεί από την πλευρά του Eurogroup. Και αυτό θα οριστικοποιηθεί τη Δευτέρα αφού η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την πρώτη αξιολόγηση από τον Σεπτέμβριο. 

  Με τη διαφορά ότι η απόφαση αυτή θα αρχίσει να "τρέχει" μόνο όταν "θεσμοί" και ελληνική κυβέρνηση καταλήξουν στο τελικό κείμενο staff level agreement για τη δεύτερη αξιολόγηση. 

  Τόσο από την πλευρά της Κομισιόν όσο και από την πλευρά της ΕΚΤ και του ESM εκτιμάται πως η κατάληξη αυτή, δηλαδή η συμφωνία για το staff level agreement της δεύτερης αξιολόγησης, είναι εξαιρετικά δύσκολη και για τον λόγο αυτό θα επιχειρηθεί μία συμφωνία η οποία – χωρίς να παραβιάζει τις μέχρι στιγμής δεσμεύσεις – θα δίνει το χρονικό περιθώριο στην Ελλάδα να προσαρμόσει τις πολιτικές της ενέργειες.

  Που πάει να πει θα μπουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα στα οποία θα πρέπει να εφαρμοσθούν οι στόχοι που θα προκύψουν όταν λυθούν οι διαφορές τόσο για το εργασιακό όσο και για το μεσοπρόθεσμο και τις διαφορές για το δημοσιονομικό κενό του 2018.

  Όλα αυτά θα έχουν ως κοινά αποδεκτό "παρονομαστή" την συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ. 

  Η "σύσταση" του Eurogroup θα είναι να έχουν κλείσει οι διαφορές και να έχουν οριστικοποιηθεί τα σχετικά χρονοδιαγράμματα πριν από το τέλος του 2018. 

  Με αυτά τα δεδομένα το ΔΝΤ θα... θέσει το θέμα της μορφής της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα στο ΔΣ του Ταμείου είτε πριν από το τέλος του έτους είτε στις αρχές του 2017. 

  Σ’ αυτό το "κάδρο" αποφάσεων, χρονοδιαγραμμάτων και υλοποίησης αποφάσεων, θα κρίνει το ΔΣ της ΕΚΤ ίσως και τον Ιανουάριο, το αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επαναφορά των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το πρώτο δίμηνο του 2017. Το βασικό κριτήριο της ΕΚΤ είναι το αν το πρόγραμμα είναι "on track”. 

  Και αυτό επιχειρεί να διασφαλίσει το χρονοδιάγραμμα που θα δρομολογηθεί την Δευτέρα.

  Όλα αυτά είναι το "καλό σενάριο" που έχει σχεδιασθεί "να τρέξει από την Δευτέρα", σχολιάζουν κοινοτικοί αξιωματούχοι. 

  Και θα μπορούσε εκτός απροόπτου να υλοποιηθεί αν δεν υπάρξουν αναπάντεχα "ατυχήματα" που είτε θα έχουν να κάνουν με την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα είτε με ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρωζώνη καθώς η αβεβαιότητα φαίνεται να ξεπηδά από πολλές πλευρές...      

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  19:38 11/10

  Πράσινοι της Γερμανίας: Ο επόμενος επικεφαλής του Eurogroup πρέπει να στηρίζει την απομάκρυνση από την λιτότητα

  Ο επόμενος επικεφαλής του Eurogroup θα πρέπει να στηρίξει την απομάκρυνση από την πολιτική λιτότητας και την στροφή προς τις επενδύσεις και την δημοσιονομική αλληλεγγύη, ανακοίνωσαν σήμερα οι...