Δευτέρα, 03-Οκτ-2016 10:55
"Κρύος ιδρώτας" για 25.000 συνταξιούχους σήμερα

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Ο τρίτος γύρος περικοπών των επικουρικών συντάξεων θα "τρέξει" από σήμερα το απόγευμα. Θα αφορά 20.000 -25.000 συνταξιούχους του ΕΤΕΑ, οι οποίοι θα δουν από σήμερα τ' απόγευμα -αν και αύριο είναι η επίσημη μέρα καταβολής των επικουρικών συντάξεων - τις συντάξεις κομμένες έως και 40%.
Το " ψαλίδι" αυτή τη φορά θα υποστούν:
* Οι συνταξιούχοι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΠΥΚ) έως 40%.
* Οι συμβολαιογράφοι έως 25%.
* Οι δικηγόροι έως 40%.
* Οι τεχνικοί Τύπου 15%-18%.
* Οι ναυτικοί έως 40%.
Ο επαναϋπολογισμός των επικουρικών συντάξεων των αρτοποιών (ΤΕΑΑ), των τεχνικών του Τύπου (ΕΤΑΠ - ΜΜΕ) και των συνταξιούχων της πρώην Αστυνομίας Πόλεων (ΤΕΑΥΑΠ) θα "περάσει" στις καταβολές συντάξεων του Νοεμβρίου.
Εκκρεμεί, επίσης, από το υπουργείο Εργασίας η κατάθεση τροπολογίας (σ.σ. ενδεχομένως στο νομοσχέδιο για την "κοινωνική οικονομία" που αναμένεται να έλθει στη Βουλή από μέρα -σε μέρα) για την επιβολή πλαφόν στις κρατήσεις αυτές. Το πλαφόν αυτό :
* Θα ανέρχεται στο 10% των συνολικών ακαθάριστων αποδοχών από συντάξεις αν αυτές δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.
* Θα ανέρχεται στο 16% αν οι αποδοχές ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.
* Δεν θα είναι κάτω από 50 ευρώ και πάνω από 100 ευρώ.
Με την καταβολή των συντάξεων του Νοεμβρίου, θα ξεκινήσουν και οι αναδρομικές κρατήσεις στις συνολικά 250.000 επικουρικές συντάξεις που έχουν μειωθεί στο διάστημα Αυγούστου - Οκτωβρίου, αλλά και σε του Νοεμβρίου 2016 . Και αυτό γιατί ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει ότι οι μειώσεις αυτές έπρεπε να είχαν γίνει από την 1.6.2016. Έτσι, για όσες επικουρικές συντάξεις μειώθηκαν για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2016 θα έλθουν αναδρομικές κρατήσεις για το διάστημα Ιουνίου - Ιουλίου. Όσες επικουρικές κόπηκαν πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο θα υποστούν αναδρομικές κρατήσεις για το διάστημα Ιουνίου - Αυγούστου, όσες συντάξεις μειώθηκαν τον Οκτώβριο θα υποστούν αναδρομικές κρατήσεις για το διάστημα Ιουνίου -Σεπτεμβρίου.