Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 26-Αυγ-2016 08:32

    Αλαλούμ με τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων

    Αλαλούμ με τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Δημήτρη Κατσαγάνη
     
    Με "ρυθμούς χελώντας" φαίνεται πως προχωρά η διαδικασία επανυπολογισμού 2.000.000 ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης αλλά και τις μέσες αποδοχές ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου κάθε ασφαλισμένου, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου,

    Στελέχη ασφαλιστικών οργανισμών, με τα οποία συνομίλησε το Capital.gr αναφέρουν πως αν και η υπουργική απόφαση της 8.6.2016 προβλέπει πως η καταχώρηση του 10% (200.000) των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων πρέπει να έχει γίνει μέχρι 30.9.2016, η όλη η διαδικασία είναι πολύ πίσω. Και αυτό γιατί:

    · Δεν έχει καθοριστεί ο τρόπος επανυπολογισμού των συντάξεων.

    · Δεν έχουν συσταθεί ομάδες εργασίας από το προσωπικό κάθε ταμείου οι οποίες θα ασχοληθούν με αυτό το θέμα

    · Δεν έχει οριστεί σε ποιο ταμείο θα πραγματοποιηθεί ο επανυπολογισμός του 10% των συντάξεων.

    Ποια σενάρια "παίζουν"

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο Capital.gr πως είναι πολύ πιθανόν να διαμορφωθεί ένας αλγόριθμος –όπως συνέβη και με τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων- με βάση τον οποίο θα επανυπολογιστούν οι κύριες συντάξεις.

    Από εκεί και πέρα, όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου:

    *Αν η επανυπολογισθείσα σύνταξη είναι μεγαλύτερη από την ήδη καταβαλλόμενη, τότε από την 1.1.2019  και για τα επόμενα 5 χρόνια (δηλ. μέχρι την 1.1.2023) η ήδη καταβαλλόμενη θα αυξάνεται κατά τέτοιο ποσοστό έτσι μέχρι τότε να φτάσει το επίπεδο της επανυπολογισθείσας.

    *Αν η επανυπολογισθείσα σύνταξη είναι μικρότερη από την ήδη καταβαλλόμενη τότε διαμορφώνεται μία "προσωπική διαφορά" μεταξύ των δύο επιπέδων συντάξεων, η οποία θα διατηρηθεί και μετά την 1.1.2019.

    Βασικός όρος για τη διατήρηση αυτής της διαφοράς είναι ο κατά έτος συμψηφισμός της με τις αυξήσεις τις οποίες θα πάρουν οι συντάξεις λόγω της θετικής μεταβολής του ΑΕΠ, όπως τουλάχιστον προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

    Στελέχη των ταμείων, αναφέρουν επίσης στο Capital.gr πως είναι πολύ πιθανόν η καταχώρηση και έπειτα ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων να ξεκινήσει από το ΤΕΒΕ του ΟΑΕΕ.

    Και αυτό, κατά πρώτο λόγο, γιατί το 10% του συνόλου των συντάξεων που πρέπει να έχουν επανϋπολογιστεί μέχρι 31.12.2016 προσομοιάζει με το πλήθος των συντάξεων του ΤΕΒΕ (περίπου 250.000).

    Ο δεύτερος και σημαντικότερος λόγος είναι ότι η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) υπάρχουν όλα τα αναγκαία στοιχεία για τους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ τα οποία είναι απαραίτητα για τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

    Το χρονοδιάγραμμα του επανυπολογισμού

    Σύμφωνα με σχετική υπουργική απόφαση ο επανυπολογισμός των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων θα "τρέξει" με τους ακόλουθους ρυθμούς :

    * "Ως την 30η Σεπτεμβρίου 2016 πρέπει να έχει καταχωριστεί το 10% και αυτό να έχει επαναϋπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα ως την 31η Δεκεμβρίου 2016.

    * "Ως την 31η Δεκεμβρίου 2016 πρέπει να έχει καταχωριστεί το 40% και αυτό να έχει επαναϋπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα ως την 31η Μαρτίου 2017".

    *"Ως την 31η Μαρτίου 2017 πρέπει να έχει καταχωριστεί το 70% και αυτό να έχει επαναϋπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα ως την 30η Ιουνίου 2017".

    *" Ως την 30η Ιουνίου 2017 πρέπει να έχει καταχωριστεί το 100% και αυτό να έχει επαναϋπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα ως 30η Σεπτεμβρίου 2017".

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ