Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Αυγ-2016 11:12

  "Κρύος ιδρώτας" σήμερα για χιλιάδες συνταξιούχους του Δημοσίου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Κρύος ιδρώτας" σήμερα για χιλιάδες συνταξιούχους του Δημοσίου

  Μία πολύ δυσάρεστη "έκπληξη" περιμένει σήμερα 25.000 συνταξιούχους του Δημοσίου πηγαίνοντας στο ΑΤΜ προκειμένου να λάβουν την επικουρική σύνταξη τους.

  Και αυτό γιατί βλέπουν μειωμένες έως και κατά 22% τις αποδοχές τους λόγω της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου (ψηφίστηκε στις 8.5.2016) ο οποίος προβλέπει "τσεκούρι" σε όσες επικουρικές συντάξεις αθροιζόμενες με τις κύριες ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως 290.000 συνταξιούχοι του "στενού" Δημοσίου έχουν ήδη υποστεί μία μείωση 32% στα μερίσματα τα οποία έλαβαν από το Ταμείο Πρόνοιας Πολιτικών Υπαλλήλων τον Ιούλιο.

  Αντίστοιχο "σοκ" με εκείνο που υπόκεινται σήμερα 25.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου, θα υποστούν άλλοι 200.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα (απόμαχοι εμποροϋπάλληλοι, ναυτικοί πράκτορες, υπάλληλοι ΔΕΗ, τραπεζοϋπάλληλοι της Alpha Bank και της Εμπορικής Τράπεζας, δικηγόροι, ναυτικοί) στις 2 Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι θα δουν και αυτοί τις επικουρικές συντάξεις τους μειωμένες -σε ορισμένες περιπτώσεις- ακόμα και κατά 40%. 

  Είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μειώνει τις επικουρικές συντάξεις. Η πρώτη φορά ήταν πέρσι τον ίδιο καιρό, όταν στο πλαίσιο της καταρχάς συμφωνίας με τους δανειστές, συμφωνούσε στην επιβολή εισφοράς 6% υπέρ της ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης σε όλες τις επικουρικές συντάξεις, οδηγώντας σε μία ανάλογη οριζόντια μείωση στις αποδοχές 1,2 εκατομμυρίου συνταξιούχων. 

  Οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που ισχύουν από σήμερα αφορούν τα ακόλουθα ταμεία:

  * ΤΑΔΚΥ(δημοτικοί υπάλληλοι)
  * ΤΕΑΠΟΚΑ (εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία)
  * Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης
  * Επικουρικό ταμείο των ΕΛΤΑ
  * Επικουρικό ταμείο του ΟΤΕ
  * Επικουρικό των αστυνομικών (ΤΕΑΧ) .

  Την ίδια στιγμή που ξεκινάνε από σήμερα οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, θα "τρέξουν" και οι αναδρομικές παρακρατήσεις για το χρονικό διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου 2016 (για τους συνταξιούχους του Δημοσίου) και το διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου 2016, δεδομένου ότι οι περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις που το άθροισμά τους με τις κύριες ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ έχουν ισχύ από 1.6.2016. Επειδή, όμως, οι μειώσεις ξεκίνησαν πρακτικά από σήμερα, θα ενσωματωθούν και σ΄ αυτές οι μειώσεις που δεν επιβλήθηκαν στις πληρωμές του Ιουνίου και του Ιουλίου.

  Με τροπολογία που πέρασε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Χουλιαράκης την προηγούμενη εβδομάδα, τέθηκε ανώτατο πλαφόν στις αναδρομικές περικοπές που θα υποστούν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου στις επικουρικές συντάξεις και τα μερίσματά τους. Έτσι αφαιρείται κάθε χρονικό όριο μέχρι το οποίο πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αναδρομικό "τσεκούρι" στις επικουρικές συντάξεις και τα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου.

  Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν θα ισχύσει όμως, για τις αναδρομικές περικοπές που θα πλήξουν τις επικουρικές συντάξεις των απομάχων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, δεδομένου ότι η υπουργική απόφαση της 7.6.2016 προβλέπει ότι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί υποχρεωτικά μέχρι το Δεκέμβριο του 2016.

  Πλαφόν στις αναδρομικές περικοπές στις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις -μερίσματα

  Η ανώτερη αναδρομική παρακράτηση από την καταβολή των επικουρικών συντάξεων και των μερισμάτων των συνταξιούχους του Δημοσίου (βάσει της τροπολογίας Χουλιαράκη) για τους επόμενους μήνες:

  * δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 (ή 10%) για τις συντάξεις έως 1000 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές)

  * δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/6 (ή 16%) για το μέρος της εκείνο της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1000 ευρώ (ακαθάριστα).

  * δεν μπορεί να πέφτει κάτω από τα 50 ευρώ μηνιαίως.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ