Πέμπτη, 21-Ιουλ-2016 12:08
Lew: "Ναι" στην αναδιάρθρωση χρέους, απόσταση από τα πλεονάσματα
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:03
Του Στέλιου Κράλογλου
"Κλειδί" για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη, χαρακτήρισε την αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ. Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να είναι "ευέλικτες" όσον αφορά αυτό το θέμα, ώστε να βρεθεί λύση, όμως την ίδια ώρα απέφυγε να πάρει θέση στη συζήτηση για ελάφρυνση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος λέγοντας ότι αυτό είναι θέμα που πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των θεσμών. Σημείωσε, όμως, με νόημα ότι πρέπει να υπάρχει ένα ρεαλιστικό σχέδιο και αριθμοί που βγαίνουν.
Ο ίδιος αναφέρθηκε πολλές φορές στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους (αποφεύγοντας την λέξη κούρεμα), δεν πήρε θέση για τι ποιο πρέπει να είναι το μείγμα πολιτικής που θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο, λέγοντας όμως ότι η συμφωνία του Eurogroup του περασμένου Μαΐου είναι ένα "πρώτο καλό βήμα".
Επίσης, ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει τεράστια πρόοδο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν ώστε να διασφαλιστεί η έξοδος από την κρίση. Στο σημείο αυτό, τόνισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις, να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων, καθώς και να γίνουν και οι απαραίτητες παρεμβάσεις στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών.
Παράλληλα, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς οι προβλέψεις του είναι ρεαλιστικές, ενώ τόνισε ότι για τους εταίρους αυτό αποτελεί "κλειδί" για την υλοποίησης του προγράμματος.
Αναγνωρίζοντας την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και ειδικά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο ασφαλιστικό σύστημα, τόνισε με νόημα ότι για να επιστρέψουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μεσομακροπρόθεσμα. "Είναι σημαντικό να βγει η Ελλάδα από τον κύκλο των ετήσιων αξιολογήσεων της οικονομίας", είπε.
Τσακαλώτος: Δεν συζητάμε για το εάν πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στο χρέος, αλλά τι είδους και πότε
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τόνισε την σημασία που έχει για την Ελλάδα η συμφωνία του Eurogroup του περασμένου Μαΐου για ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους, σημειώνοντας ότι πλέον οι συζητήσεις με τους δανειστές δεν αφορούν το εάν πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, αλλά τι είδους και πότε.
Με αφορμή το Brexit, αναφέρθηκε στην πρόσφατη τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι η συζήτηση δεν πρέπει να είναι για το εάν χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ή μικρότερη Ευρώπη, αλλά για το πώς θα γίνει πιο δημοκρατική.
Διαβάστε ακόμη:
* Lew σε Τσίπρα: Στόχος η απομείωση χρέους, πριν τη λήξη της θητείας Obama