Πέμπτη, 05-Μαϊ-2016 12:29
Και τώρα τρέχουν για να μην μπει ο Ιούνιος χωρίς συμφωνία
Της Δήμητρας Καδδά
Αποτύπωση της κατάστασης ήταν το… αποτέλεσμα της χθεσινής συνόδου του Euro Working Group ανέφεραν πηγές του ΥΠΟΙΚ με τα "μηνύματα" που φτάνουν να κάνουν λόγο για πρόθεση συμφωνίας εντός... εβδομάδων, αλλά και με επιμονή για τα προληπτικά μέτρα. Γίνεται επίσης σαφές ότι στόχος είναι μία συνολική συμφωνία που βάζει στο τραπέζι και το ΔΝΤ αλλά και το θέμα της έναρξης της διαδικασίας συζήτησης για το ελληνικό χρέος.
Έτσι, ο πήχης προσδοκιών για το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας-που γίνεται ειδικά για την Ελλάδα - περιορίζεται. Και το περιθώριο "εβδομάδων" ερμηνεύεται πλέον ως πρόθεση για εύρεση κοινού τόπου στην τακτική σύνοδο των ΥΠΟΙΚ στις 24 Μαίου.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παρ όλα αυτά συνεχίζει να επιχειρεί έστω μία πρώτη απόφαση την προσεχή Δευτέρα, στηριζόμενη και σε σχετική δήλωση/πρόθεση της γαλλικής πλευράς.
Το οικονομικό επιτελείο στηρίζεται και σε δύο ακόμη κινήσεις: Από το τερέν του Eurogoroup την προσεχή Δευτέρα (σ.σ. θα έχει το χρέος στην ατζέντα) την Τρίτη το θέμα Ελλάδα εισέρχεται στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, όπου αναμένεται η Κομισιόν να "λογοδοτήσει" για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.
Παράλληλα προωθείται στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και την άμεση φορολογία.
Και τούτο έχοντας σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνία για το 95% των "βασικών" μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ και διατηρώντας τις αποστάσεις στο προληπτικό πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ με σταθερή τη θέση του άξονα ΔΝΤ-Γερμανίας.
Λίγες εβδομάδες
Αρμόδιες πηγές ανέφεραν στο Capital.gr ότι θα υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο Eurogroup τις επόμενες εβδομάδες, καθιστώντας ως το πιο πιθανό σενάριο, αυτό της συμφωνίας στην τακτική σύνοδο της 24ης Μαΐου. Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για συμφωνία κατά 95% στις μεταρρυθμίσεις και εξήγησαν ότι πρέπει στο μεσοδιάστημα να "κουμπώσει" και η συμφωνία για το ΔΝΤ και τις παρεμβάσεις στο χρέος.
"Κανείς δεν θέλει να ζήσει ξανά τον εφιάλτη του 2015" ανέφεραν, αλλά εκτίμησαν ότι ακόμη χρειάζεται λίγος χρόνος…
Tο Eurogroup
Η ατζέντα της συνάντησης της προσεχούς Δευτέρας αναφέρει ότι μεταρρυθμίσεις και χρέος "πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση" και να αποδεσμευθούν νέες δόσεις.
Επισημαίνεται ότι "η Ευρωομάδα θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα".
Πριν από το στάδιο της συνολικής συμφωνίας (με λύση για το ΔΝΤ και το χρέος) θεωρητικά θα πρέπει να προηγηθεί μία πρώτη συμφωνία (συμφωνία επί της αρχής για την επικαιροποίηση του μνημονίου). Δεν είναι ακόμη σαφές αν σε αυτό το πρώτο στάδιο θα πρέπει να συμφωνηθούν και τα προληπτικά μέτρα ή μόνο το βασικό πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ.
Πάντως, το ΔΝΤ εμμένει σε συμπληρωματικά μέτρα 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) που ζητά να ονοματιστούν τώρα, αλλά και ότι η ελληνική πλευρά αρνείται έστω και να τα συζητήσει, θεωρώντας ότι έτσι ανοίγει μία πόρτα που δεν θα έχει επιστροφή οδηγώντας νομοτελειακά στην λήψη τους με την πρώτη ευκαιρία. Η ελληνική πλευρά δέχεται κάποιες θέσεις των δανειστών όπως την περικοπή δαπανών.