Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Φεβ-2016 08:44

  ΔΝΤ: Περικοπές συντάξεων, όχι νέοι φόροι, μέτρα 9 δισ. για ελάφρυνση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΔΝΤ: Περικοπές συντάξεων, όχι νέοι φόροι, μέτρα 9 δισ. για ελάφρυνση

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:05

  Της Δήμητρας Καδδά

  Σε ένα "παίγνιο" μεταφοράς ευθυνών για το ρόλο του "κακού", προέβη χθες το βράδυ το ΔΝΤ, με  τρισέλιδη ανακοίνωση - παρέμβαση που υπέγραψε ο επικεφαλής  της Ευρώπης και συνομιλητής του Schaeuble, Poul Thomsen. Στο άρθρο του καθιστά σαφή την ανάγκη νέων μέτρων  - κυρίως στο ασφαλιστικό  - ύψους 9 δισ. ευρώ έως το 2019 (4-5% του ΑΕΠ).

  Και όλα αυτά όταν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προχωρούσαν  -από τις Βρυξέλλες- σε επίσημες ανακοινώσεις περί προόδου στις διαπραγματεύσεις.

  Η ανακοίνωση του ΔΝΤ κάνει πλέον σαφές, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ότι οι θεσμοί δεν τα έχουν βρει ακόμη μεταξύ τους. Κάνει σαφές και το μέγεθος των δυσκολιών αλλά και το ύψος των νέων παρεμβάσεων δεδομένου ότι "κάθε φορά ο συμβιβασμός βρίσκεται κάπου στην μέση της διαδρομής".

  Και πλέον, επισημαίνουν,  αναμένεται να φανεί η επόμενη αντίδραση, τη στιγμή που χθες ο Moscovici δεν απέκλεισε κάθοδο σε λίγες ημέρες αν προχωρήσουν οι – εξ αποστάσεως – διαπραγματεύσεις με τον ίδιο ρυθμό. Μόνο που οι διαπραγματεύσεις – είτε εξ αποστάσεως είτε δια ζώσης – απαιτούν και μία συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων θεσμών για να συζητηθεί το θέμα χρέος….

  Το ΔΝΤ προανήγγειλε νομοτελειακά μεγάλο μαχαίρι στις συντάξεις, με αντάλλαγμα ένα  πλέγμα  προστασίας αδύναμων "δίνοντας" ως αντάλλαγμα την αναγκαία – κατ αυτόν – ελάφρυνση- του χρέους. Πέταξε την "μπάλα" για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% του ΑΕΠ στην Ευρώπη λέγοντας ότι δεν είναι έτοιμα τα κράτη να δεχθούν κάτι τέτοιο, αλλά και στην Αθήνα προειδοποιώντας ότι αν συνεχίσει να έχει υπεραισιόδοξες προβλέψεις θα ανοίξουν και πάλι τα "στόματα" περί Grexit.

  Το ΔΝΤ προέβη και σε αποκάλυψη περί θέσης για πολύ υψηλές δημοσιονομικές προσαρμογές τη στιγμή που προ ημερών ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ είχε ζητήσει να τοποθετηθεί για κάτι τέτοιο …

  Αναφέρει ότι τα πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ απαιτούν "σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις".  Σε άρθρο του στο iMFdirect blog μιλά ακόμη για δύσκολες πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση, για υπερ-γενναιόδωρες συντάξεις γερμανικών επιπέδων,  και κρούει τον κώδωνα για ένα αξιόπιστο σχέδιο που πρέπει να εκπονήσει η ελληνική κυβέρνηση,  ώστε να μην υπάρξει  επανεμφάνιση φόβων για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη κάτι που "θα καταπνίξει το επενδυτικό κλίμα".

  "Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι το ΔΝΤ έχει συνδέσει τη συμμετοχή του με δρακόντειες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο ασφαλιστικό. Αυτό δεν αντανακλά την πραγματικότητα. Σε τελική ανάλυση, τα νούμερα ενός προγράμματος πρέπει να βγαίνουν" αναφέρει.

  Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ προέβη  σε αποκάλυψη περί θέσης για πολύ υψηλές δημοσιονομικές προσαρμογές τη στιγμή που προ ημερών ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ είχε ζητήσει να τοποθετηθεί για κάτι τέτοιο…

  Το παγωμένο πρόγραμμα

  Σημειώνεται  ότι το πρόγραμμα με το Ταμείο είναι "παγωμένο" εδώ και έναν χρόνο και ουσιαστικά ανενενεργό. Απέμεναν 16 δισ. ευρώ και πλέον πρέπει να συναφθεί νέο πρόγραμμα (MEFP) το οποίο θα έχει ξεχωριστές (και συνήθως πιο σκληρές) προϋποθέσεις από αυτό της Ευρώπης (MOU) που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο. Δεν θα αλλάξει το συνολικό δάνειο σε ύψος, αλλά θα υποκατασταθεί μέρος του "βάρους" από την χρηματοδότηση του ταμείου…
   
  Η  θέση του Eurogroup

  Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση- παρέμβαση του ΔΝΤ στις Βρυξέλλες ολοκληρωνόταν το Eurogrοup με το θέμα Ελλάδα ανοικτό αλλά σε πολύ χαμηλούς τόνους για τη διαπραγμάτευση. "Συζητήσαμε την πορεία των εργασιών , μετά την επίσκεψη των επικεφαλής στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα" ανέφερε ο κ. Dijsselbloem.  

  Κάνοντας λόγο για " καλή συνεργασία, για πολύ έδαφος που έχει καλυφθεί, για  πρόοδο που έχει επιτευχθεί σχετικά με σημαντικά ζητήματα" αλλά με την επισήμανση ότι "απαιτείται περαιτέρω εργασία σε ορισμένους τομείς πριν από τη σύναψη συμφωνίας" ειδικά στα πεδία  του  συνταξιοδοτικού, της φορολογίας και των  ιδιωτικοποιήσεων.

  "Το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές και το προσωπικό της αποστολής να συνεχίσει την εποικοδομητική συνεργασία τους και να εργαστούν προς την κατεύθυνση της ταχείας ολοκλήρωσης της εξέτασης, το οποίο καλύπτει θέματα όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η δημοσιονομική στρατηγική και καθιστώντας το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων λειτουργικό" αναφέρεται στα συμπεράσματα .

  Διαφάνεια στο Eurogroup

  Παράλληλα ο επικεφαλής έθεσε και το θέμα  διαφάνειας των συνεδριάσεων του Eurogroup. Υπήρξε συμφωνία όπως έγραφε το Capital.gr να δημοσιεύει Eurogroup τις ατζέντες σε μια πιο λεπτομερή, σχολιασμένη μορφή, και να δημοσιεύει επίσης  τα βασικά συμπεράσματα από τις συναντήσεις. Επίσης θα προχωρήσει όσο το δυνατό και η  δημοσίευση των  εγγράφων. 

  Τι απαντά η Κομισιόν

  Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από την εφαρμογή του μνημονίου που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του επιτρόπου Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, Ανίκα Πμράιτχαρτ. 

  Κληθείσα να σχολιάσει το άρθρο του διευθυντή του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος ζητά περικοπή συντάξεων, η κ. Μπράιτχαρτ ανέφερε: "Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εργάζονται ακόμη πάνω σε ένα πακέτο μέτρων για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο. Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει ένα πολύ σημαντικό πακέτο μέτρων για να ικανοποιήσει αυτούς τους στόχους. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι αυτό που συμφωνήθηκε στο μνημόνιο τον Αύγουστο".

  Διαβάστε ακόμα:
  *Koμισιόν: Συνάντηση με Juncker θα έχουν στις 17/2 Αλ. Τσίπρας και Κυρ. Μητσοτάκης

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων