15:04 06/12
Έρευνα International Living: Η Ελλάδα κορυφαίος προορισμός για μόνιμη κατοικία συνταξιούχων
Αυτή η πρωτιά ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στη silver economy.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11/01 00:13
Της Δήμητρας Καδδά
Είμαστε πολύ κοντά στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την συνάντηση που είχε σήμερα με τον Γάλλο Ομόλογό του Μισέλ Σαπέν. "Είμαι πολύ χαρούμενους που θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία πολύ σύντομα και θα αρχίσει μετά η συζήτηση για το χρέος" πρόσθεσε.
Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ ήταν υποστηρικτικός για γρήγορη λύση στο χρέος αλλά και σαφής για την ανάγκη παραμονής του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ προανήγγειλε την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα αλλά και επισήμανε ότι καλύφθηκε μεγάλο μέρος από το 1,8 δις ευρώ που αναζητούν μέσω των παρεμβάσεων για το ασφαλιστικό.
Η πρώτη αξιολόγηση αναμένουμε να τελειώσει γρήγορα, περιμένουμε τους θεσμούς να επιστρέψουν την επόμενη εβδομάδα Αθήνα, ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.
Για το ασφαλιστικό, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για 1% του ΑΕΠ εξοικονόμηση, το ποίο αντιστοιχεί σε 1,8 δις ευρώ και ότι έχουμε βρει τα περισσότερα αλλά μένουν κάποια βήματα, ακόμη. Πιστεύω ότι υπάρχει ευελιξία για το πως θα φτάσουμε στο 1% του ΑΕΠ χωρίς περικοπή συντάξεων, επισήμανε υπεραμυνόμενος της ανάγκης να μην κοπούν ξανά οι συντάξεις.
Εάν καθυστερήσουν τα πράγματα τότε η στρατηγική μας να αντιστρέψουμε τον φαύλο κύκλο θα γίνει πιο δύσκολη, επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ. Δεν θα λάβουμε παραπάνω μέτρα από αυτά που συμφωνήθηκαν, επισήμανε.
Σε ερώτημα δημοσιογράφου εάν η αξιολόγηση θα επιτευχθεί μέσα στις επόμενες μέρες όπως ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση, ή πιθανώς σε μήνες όπως άφησε να εννοηθεί ο Γερούν Ντάισεμπλουμ, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ "ανάμεσα στις ημέρες και στους μήνες είναι και οι εβδομάδες". Σχετικά με το ΔΝΤ ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι γνωρίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης ισορροπιών ανάμεσα σε υποχρεώσεις και βιωσιμότητα, ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία ενός "ενάρετου οικονομικού κύκλου", ενώ ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν αναφορικά με το ΔΝΤ δήλωσε "το ΔΝΤ είναι εδώ και δεν μπορούμε να το διώξουμε", αναγνωρίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μια τελική κατάληξη για τη συμμετοχή του.
"Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης", ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε ότι "πρέπει να κατανοήσουμε την κοινωνική κατάσταση που είναι πολύ δύσκολη".
Αναφέρθηκε και σε δημοσιονομικά προβλήματα: "Υπάρχουν δημοσιονομικά προβλήματα που πρέπει να επιλύσουμε" είπε.
Επισήμανε ότι με τον κ. Σαπέν συζήτησαν και άλλα θέματα όπως την προσφυγική κρίση και τις επιπτώσεις που έχει στην οικονομία και στα δημοσιονομικά της Ελλάδας. "Πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι προς τους πρόσφυγες" είπε.
Αναφέρθηκε και στο θέμα της αλληλεγγύης. "Έχουμε μία οικουμενικότητα της αλληλεγγύης πρέπει και η Ευρώπη να είναι αλληλέγγυη με τους πρόσφυγες και με την Ελλάδα" είπε. Η Ευρώπη "μας εμπνέει γιατί πρόκειται για μία Ευρώπη αλληλεγγύης με ορισμένους κανόνες", επισήμανε, "πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι, Πρέπει να βελτιώσουμε την συνεργασία στην Ευρώπη" είπε.
Σαπέν: Το ταχύτερο δυνατό η συζήτηση για το χρέος
"Είμαι ευγνώμων προς εσάς" είπε στον κ. Σαπέν αναφερόμενος στην βοήθεια που προσέφερε όλο το προηγούμενο διάστημα. Και εκτίμησε ότι "οι δυσκολίες το 2016 θα είναι λιγότερες".
Το ταχύτερο δυνατό θα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, υπάρχουν λύσεις, επισήμανε ο κ. Σαπέν. Είμαι σίγουρος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, ανέφερε και παραδέχθηκε ότι το κόστος του προσφυγικού είναι μεγάλο.
Σε ερώτημα για την διάρκεια της αξιολόγησης ο κος Σαπέν επισήμανε ότι "έχουμε δυσκολίες και πάντοτε εμείς μπορούμε να υπερβαίνουμε τις δυσκολίες. Η Ελλάδα συζητά με τους θεσμούς, επισήμανε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, με γενικό τρόπο, γι αυτό και κάνει την περιοδεία ο κος Τσακαλώτος. Συζητά για πολιτικά ζητήματα και για την υλοποίηση του σχεδίου που αποφασίστηκε τον Ιούλιο. Υπάρχει και συζήτηση με το ΔΝΤ, επισήμανε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ καθώς "θέλουμε να δούμε πως μπορεί να συνεισφέρει".
Η συνάντηση των δύο υπουργών διήρκησε μία ώρα περίπου. Την Δευτέρα το πρωί στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του ο κ Τσακαλώτος έχει συνάντηση με τον Φινλανδό ΥΠΟΙΚ.