08:29 12/10
"Για δύο μέτρα και δύο σταθμά" κατηγορεί τις ΗΠΑ η Κίνα μετά την εισαγωγή νέων δασμών 100% από τον Τραμπ
"Νόμιμα" τα αντίμετρα μας, αναφέρει το Πεκίνο.
Άλλη μία περικοπή και, μάλιστα, αυτή φορά άμεση θα υποστούν πιθανότατα οι επικουρικές συντάξεις από το 2016.
Πληροφορίες αναφέρουν πως πάνω –πάνω στην ατζέντα του Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου βρίσκεται πρόταση για μεσοσταθμική μείωση 5% -6% στις επικουρικές συντάξεις, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του Capital.gr. Η πρόταση αυτή αποτελεί μία εξ αυτών που επεξεργάζονται παράγοντες του Υπ. Εργασίας για να τις παρουσιάσουν έως τις 15 Νοεμβρίου στους δανειστές στα πλαίσια ενός συνολικού πακέτου μέτρων τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ για το 2016 , το οποίο όμως πρέπει να έχει απόδοση και το 2017-18.
Αν το σενάριο για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις επαληθευθεί, τότε θα προκύψει μία δεύτερη μέσα σε τρεις –τέσσερις μήνες μείωση στις επικουρικές συντάξεις μετά από εκείνη την (έμμεση) μείωση που έφερε η παρακράτηση 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ που ίσχυσε από την 1η Σεπτεμβρίου 2015.
Θρυαλλίδα των πιθανών δεύτερων, άμεσων, αυτή τη φορά , μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις δεν είναι άλλη από την πρόσφατη κατάργηση της διάταξης που προέβλεπε τη δυνατότητα οικονομικής υποστήριξης των επικουρικών ταμείων από τον "κουμπαρά" του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).
Το ΕΤΕΑ είχε λάβει ήδη 70 εκατ. ευρώ επιχορήγηση από το ΑΚΑΓΕ στο διάστημα μεταξύ Μαΐου – Οκτωβρίου 2015 και σε συνδυασμό με άλλα μέτρα (πχ είσπραξη οφειλομένων από άλλα ταμεία) είχε μειώσει το προβλεπόμενο έλλειμμα του για φέτος από τα 380 εκατ. ευρώ στα 80 εκατ. ευρώ.
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού του ΕΤΕΑ ενδέχεται να φτάσει φέτος τα 120 εκατ. ευρώ ή στο 5% των ετήσιων δαπανών του. Αυτό δεν θα μπορεί να καλυφθεί από το ΑΚΑΓΕ, ενώ έχουν εξαντληθεί άλλες πηγές αυτοχρηματοδότησης. Την ίδια στιγμή το νέο Μνημόνιο προβλέπει πως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που φέρνει μειώσεις ισόποσες με το εκάστοτε έλλειμμα των επικουρικών ταμείων, δεν θα εφαρμοστεί μόνο εφόσον βρεθούν ισοδύναμα μέτρα χωρίς, όμως, καμία κρατική ενίσχυση.
Αν η κυβέρνηση δεν συμφωνήσει με τους δανειστές κάποιο ισοδύναμο μέτρο για την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος όπως η αύξηση των εργοδοτικών ή ακόμα και των εργατικών εισφορών (όπως ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος έχει δημοσίως δηλώσει) πχ κατά 1%, τότε το έλλειμμα των 80 -120 εκατ. ευρώ πρέπει να εξουδετερωθεί με περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.
Υπηρεσιακοί παράγοντες στο Υπ. Εργασίας έχουν ήδη στα χέρια τους επεξεργασμένο σενάριο με κλιμακωτές περικοπές που θα επιτρέπουν σε καμία επικουρική σύνταξη να υπερβαίνει τα 350 ευρώ, το ποσοστό αναπλήρωσης για τις επικουρικές συντάξεις θα φτάνει στο 20% με βάση τους μισθούς της τελευταίας δεκαετίας, ενώ θα υπάρχει ένας ενιαίους κανονισμών παροχών για τους 17 κλάδους του ΕΤΕΑ.
Με βάση αυτό το σενάριο, θα προκύψουν μεσοσταθμικές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις 5% στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες όμως θα επιτρέψουν την επιβίωση του ΕΤΕΑ και όχι την ενσωμάτωσή του στο ΙΚΑ, όπως φέρεται να υποστηρίζει η πολιτική ηγεσία του Υπ. Εργασίας. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην κατάργηση του κλάδου επικουρικής ασφάλισης σε 1 – 1 ½ χρόνο, αναφέρουν υπηρεσιακά στελέχη του Υπ. Εργασίας στο Capital.gr.
Εξάλλου οι μειώσεις αυτές εκτιμάται από τις ίδιες πηγές θα διασφαλίσουν το ΕΤΕΑ από την στέρηση 375 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ στην τριετία 2016 -18, όπως προβλέπει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σχετικά με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες.
Αυτό σημαίνει πως το ΕΤΕΑ δεν θα μπορεί να δεχθεί μία ένεση ρευστότητας από το ΑΚΑΓΕ που σε ετήσια θα μπορούσε να φτάσει τα 125 εκατ. ευρώ.