12:09 05/12
Eurostat: Στο 1,6% η ανάπτυξη στο γ' τρίμηνο στην ΕΕ
Στο τρίτο τρίμηνο του 2025, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% στην ευρωζώνη και κατά 0,4% στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τη δόση των 1,6 δισ. ευρώ η οποία λήγει αύριο Τρίτη, δήλωσε στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος.
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρυ Ράις, είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα πως στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα την οφειλή της, το Ταμείο δεν εκλαμβάνει την εξέλιξη αυτή ως χρεοκοπία (default) αλλά θέτει την χώρα στο καθεστώς των "ληξιπρόθεσμων οφειλών", εν συνεχεία η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει να ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου εντός τριάντα ημερών για τα περαιτέρω.
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα στις αρχές του μήνα προς το ΔΝΤ προκειμένου να ομαδοποιηθούν οι οφειλόμενες δόσεις Ιουνίου προς το Ταμείο.