Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 22-Ιουν-2015 09:28

    Οι όροι της ενδεχόμενης συμφωνίας και ο κίνδυνος πολιτικής αποσταθεροποίησης

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Γ. Αγγέλη

    Στις επόμενες ώρες το ενδεχόμενο συμφωνίας ακούγεται πλέον πιθανότερο, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στις Βρυξέλλες που έχουν στα χέρια τους το κείμενο με τις προτάσεις της κυβέρνησης. Πρόκειται για ένα σχέδιο που πλησιάζει, όπως επισημαίνεται αρμοδίως, στο στόχο μιας ολοκληρωμένης (comprehensive) συμφωνίας το πλαίσιο της οποίας, μπορεί να στηριχθεί τόσο στις αλλαγές στο ασφαλιστικό όσο και στις μεταβολές στον ΦΠΑ με τις οποίες κλείνει σε μεγάλο βαθμό η διαφορά που υπάρχει στο δημοσιονομικό κενό, ενώ το εργασιακό μεταφέρεται για αργότερα. Το πλαίσιο αυτό χρηματοδοτικά επιτρέπει την απομάκρυνση του κινδύνου χρεοστασίου μέσα στο καλοκαίρι χωρίς τη χρήση των κεφαλαίων που έχουν απομείνει στο ΤΧΣ και η χρήση τους εποπτεύεται από το EFSF. Ανοίγει, δε, ένα νέο κύκλο διαπραγμάτευσης για τη διευθέτηση του χρέους μεσοπρόθεσμα "απελευθερώνοντας" την εξυπηρέτηση του χρέους από τις υποχρεώσεις αποπληρωμής μέχρι τις αρχές της επόμενης δεκαετίας, που αρχίζει να τρέχει η εξυπηρέτηση του δανείου προς το EFSF και τα διακρατικά δάνεια.

    Στο "καυτό" θέμα του ΦΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η κυβέρνηση αποδέχεται την αλλαγή των συντελεστών στα νησιά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απαίτηση των θεσμών, αποδέχεται την αύξηση του ΦΠΑ σε έξι πλούσια νησιά, μεταξύ των οποίων η Μύκονος, η Ρόδος κτλ., και τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή στα υπόλοιπα.

    Στο σημείο αυτό, όμως, παραμένουν οι ενστάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και χτυπάνε "κόκκινο". Σύμφωνα με συνομιλητές του κ. Καμμένου, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ απειλεί με ενδεχόμενο αποχώρησης από την κυβέρνηση. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Capital.gr, ο κ. Καμμένος έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις προθέσεις του πριν το σχέδιο προτάσεων φύγει για τις Βρυξέλλες και ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερώσει από την πλευρά του για τους κινδύνους αυτούς τους Ευρωπαίους συνομιλητές του.

    Κατά πως φαίνεται όμως το εσωτερικό αυτό πρόβλημα της κυβέρνησης δεν απασχολεί ιδιαίτερα τους διαπραγματευτές, ενώ σύμφωνα με διπλωμάτες στις Βρυξέλλες ορισμένοι εκ των συνομιλητών του πρωθυπουργού αντιμετωπίζουν την παράμετρο αυτή ως εργαλείο τακτικής διαπραγμάτευσης και όχι σαν πραγματικό κίνδυνο για την πολιτική σταθερότητα της κυβέρνησης.

    Σε ερώτηση του Capital.gr, για το κατά πόσο μπορεί η συγκεκριμένη πρόταση της Αθήνας να αποτελέσει πεδίο συμβιβαστικής λύσης σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής κοινοτικοί αξιωματούχοι απαντούν ότι η δήλωση του κ. Σχοινά πως η πρόταση αποτελεί καλή βάση συζήτησης είναι κυριολεκτική και κατά συνέπεια είναι δυνατόν να υπάρξουν πολύ γρήγορες διαδικασίες που να επιτρέψουν την κατάθεση κειμένου συμφωνίας μέχρι το απόγευμα αν δεν υπάρξουν απρόοπτες αναδιπλώσεις σε ουσιαστικά σημεία.

    Σε κάθε περίπτωση, όπως υποστηρίζεται αρμοδίως, ο χρόνος έχει οργανωθεί έτσι ώστε να δίνει τη δυνατότητα διορθωτικών παρεμβάσεων πριν από τη βραδινή Σύνοδο.

    Χαρακτηριστικό, πάντως, είναι για το κλίμα μέσα στο οποίο εξελίσσονται οι διαδικασίες αυτές ότι το τελευταίο δεκαήμερο έχουν προηγηθεί συζητήσεις ανώτατων νομικών και δικαστικών αξιωματούχων από τη Γαλλία και τη Γερμανία, στις οποίες καταγράφεται σύγκλιση απόψεων σε νομικό επίπεδο που υποστηρίζει τη θέση ότι η έξοδος της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση είναι νομικά αδύνατη και υπό τις παρούσες συνθήκες κάθε απόπειρα εξοστρακισμού της θα προκαλούσε μείζονος σημασίας πρόβλημα για τη νομική υπόσταση της Ευρωζώνης.

    Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι για τις εκτιμήσεις αυτές έχουν ενημερωθεί τόσο η Α. Merkel όσο και ο F. Hollande ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής όπως και εκείνης της ερχόμενης Πέμπτης στην οποία το διακύβευμα είναι η ενδεχόμενη αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ