Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Ιουν-2018 00:02

  Ο λαός δεν θα ξεχνά τι σημαίνει αριστερά...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Ο λαός δεν θα ξεχνά τι σημαίνει αριστερά... 


  ...Μία διαδήλωση δέκα μικρόφωνα
  και τα μεγάφωνα στη διαπασών
  χιλιάδες δίποδα με μαγνητόφωνα
  κι έχουν λουστεί με την ίδια λοσιόν
  ξεπουληθήκαμε στο γιουσουρούμ
  για ένα κουστούμ, για ένα κουστούμ
  κι ο εαυτούλης σας πέταξε βζούμ
  ταρατατατζούμ, ταρατατατζούμ....

  Νικόλας Άσιμος 

  Ο κ. Τσίπρας σήμερα θεωρεί πως για το μοιραίο δημοψήφισμα του 2015 "...εκ των υστέρων και με τη γνώση που έχουμε τώρα, μπορούμε φυσικά να αξιολογήσουμε διαφορετικά τα πράγματα....”.

  Και συνεχίζει προς τον δημοσιογράφο της Die Welt: "Και αντίθετα με όσα λέτε, δεν επρόκειτο για δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή στο ευρώ. Ήταν ψηφοφορία για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για τη χώρα μου...”.

  Επίσης, έκλεισε τη συνέντευξη συμβουλεύοντας τους Γερμανούς να υπερασπιστούν την περαιτέρω ενοποίηση της Ευρωζώνης και της Ε.Ε.: " Αλλά μπορώ να συμβουλέψω τους αναγνώστες σας να είναι υπέρ της περαιτέρω εξέλιξης της Ε.Ε και της Ευρωζώνης. Ο κίνδυνος για την Ευρώπη εκπορεύεται από εκείνες τις δυνάμεις που δεν θέλουν μια κοινή Ευρώπη. Κι αυτοί δεν είμαστε εμείς οι αριστεροί, αλλά ακροδεξιοί λαϊκιστές...”

  Βλέπε: Ο Τσίπρας τώρα θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα- Δεύτερες σκέψεις και για το δημοψήφισμα

  Τρία χρόνια νωρίτερα όσοι υποστηρίζαμε δημόσια την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και μιλούσαμε για τους κινδύνους του δημοψηφίσματος και της περήφανης διαπραγμάτευσης κατηγορούμασταν ως εθνικοί μειοδότες και στοχοποιούμασταν από τα όργανα προπαγάνδας του κ. Τσίπρα (κάποτε θα αναφερθώ αναλυτικά στα βιώματα εκείνης της περιόδου).

  Σήμερα ο κ. Τσίπρας έχει μετακινηθεί στις θέσεις που υπερασπίστηκε η μειοψηφία του ΝΑΙ στο περιώνυμο δημοψήφισμα. Αυτό όμως αντί να μας καθησυχάζει θα έπρεπε να μας ανησυχεί περισσότερο. 

  Ένας πολιτικός  που με τα ψέμματα έπεισε το 60% να τον ακολουθήσει σε μια επικίνδυνη απόφαση (στο γκρεμό) και μετά προκειμένου να κρατήσει την καρέκλα της εξουσίας και τα προνόμιά της, ξεπούλησε την πλειοψηφία του 60% χωρίς καμιά αναστολή και αιδώ είναι ένας επικίνδυνος πολιτικός...

  Είναι επικίνδυνος και για τον εαυτό του (αλλά αυτό είναι δικό του και της οικογενείας του ζήτημα) αλλά και για τη χώρα και αυτό είναι και δική μας υπόθεση. 

  Ο πρώτος λόγος ανησυχίας είναι η πειθώ του κ. Τσίπρα και η παντελής απουσία υποτυπώδους ηθικής υπόστασης και αιδούς (ντροπής). Αν ρωτήσετε οποιονδήποτε ψυχίατρο για τα άτομα που φέρουν αυτά τα χαρακτηριστικά θα τρομάξετε με αυτά που θα σας πει για το μέχρι που μπορούν να φτάσουν.

  Ο δεύτερος λόγος είναι πως ένας άνθρωπος (ή μια πολιτική ομάδα που διαχειρίζεται εξουσία) που το 2015 και νωρίτερα δεν έβλεπε τα προφανή αίτια της ελληνικής χρεοκοπίας και τις συνέπειες των πράξεών του (έτρεφε αυταπάτες όπως ο ίδιος έχει υποστηρίξει) είναι ένα πρόσωπο που καλό είναι να μην διαχειρίζεται ούτε την τύχη ενός 15μελούς μαθητικού συμβουλίου, όχι μιας χώρας...

  Το "δημοψήφισμα” του 2018

  Προχθές ο κ. Τσίπρας εκλήθη από τους δανειστές και συμμάχους να κλείσει το θέμα του Μακεδονικού. 

  Προκειμένου να τύχει της υποστήριξής τους το έκλεισε μέσα σε μερικές εβδομάδες με συνοπτικές διαδικασίες, αδιαφορώντας για δεύτερη φορά για τη βούληση της κοινής γνώμης η οποία κατά 80% περίπου είναι αντίθετη με τη συμφωνία.

  Η εκτίμηση της στήλης είναι πως το Μακεδονικό πρέπει να κλείσει και η γειτονική χώρα να ενταχθεί τάχιστα στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ προκειμένου να ανακοπεί η διείσδυση της Ρωσίας και της Τουρκίας στην περιοχή κάτι που θα αύξανε τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια με συνέπειες για την Ευρώπη αλλά και για τη χώρα μας.

  Η λύση αυτή όμως για να είναι βιώσιμη δεν θα πρέπει να είναι σε ευθεία αντίθεση με τη βούληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και κυρίως να εξασφαλίζει μελλοντικά (υπό πιθανούς δυσμενείς συσχετισμούς για εμάς) την ακεραιότητα της Ελλάδας.

  Η αναγνώριση του πληθυσμού της γείτονος ως Μακεδονική εθνότητα και ως μακεδονικής γλώσσας της σλαβοβουλγαρικής διαλέκτου που ομιλείται εκεί δεν συνιστούν στοιχεία εξασφάλισης από μελλοντικές αλυτρωτικές βλέψεις. 

  Η συμφωνία συνιστά ήττα για τα συμφέροντα της χώρας μας και πολιτική γιατί αφήνει περιθώρια για αλυτρωτικές επιδιώξεις και ηθική γιατί χαρίζει τη μακεδονική ιθαγένεια σε ένα πληθυσμό που ήρθε στην περιοχή 1.000 χρόνια αργότερα από τους Μακεδόνες. 

  Υπάρχει η πιθανότητα όμως η συμφωνία να συνιστά κανονικό ξεπούλημα των εθνικών συμφερόντων της χώρας. Τούτο θα ισχύει αν είναι αληθή όσα κατήγγειλε χθες ο κ. Δημήτρης Καμμένος. 

  Ο Δημήτρης Καμμένος, λίγες ώρες μετά τη διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, καθώς στήριξε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, έκανε την αποκάλυψη για τα... ανταλλάγματα που αναφέρθηκε στην ΚΟ ότι θα υπάρξουν από τους δανειστές, αν προχωρήσει η συμφωνία με τα Σκόπια.

  Ερωτώμενος ο Δημήτρης Καμμένος αν στην ΚΟ ειπώθηκε "ελάτε να ψηφίσουμε για να μας δώσουν το χρέος" εκείνος απάντησε: "Το χρέος, δεν θα περάσουν οι συντάξεις (σ.σ. οι περικοπές), 30% στον ΕΝΦΙΑ, επιμήκυνση χρέους μέχρι το 2018. Το είπε ο Παπαχριστόπουλος που προφανώς μιλάει με Τσακαλώτο". 

  Στην ερώτηση αν το υποστήριξε και κάποιος άλλος εκτός από τον κ. Παπαχριστόπουλο, ο Δημήτρης Καμμένος απάντησε: "Εγινε εισήγηση, το υποστήριξε και ο πρόεδρος".

  Δ. Καμμένος: Η συμφωνία για το Σκοπιανό μπήκε στη ζυγαριά με το χρέος

  Αν ισχύουν αυτά, πρόκειται για συμφωνία που αγγίζει τα όρια της εθνικής μειοδοσίας. Με αντάλλαγμα την παράταση της παραμονής τους στην εξουσία πυροδότησαν μια βόμβα στα βόρεια σύνορα της χώρας... 

  Επιπλέον το γεγονός πως ο κ. Τσίπρας επέλεξε ως τόπο υπογραφής της συμφωνίας το χωριό των Πρεσπών όπου ο Νίκος Ζαχαριάδης το 1945 διεκήρυξε την απόσπαση της ελληνικής Μακεδονίας προκειμένου να ιδρυθεί ανεξάρτητο  Μακεδονικό Κράτος στα πλαίσια της Σοβιετίας δημιουργεί άλλα περιθώρια για ερμηνείες και συμβολισμούς...

  Είναι λοιπόν ο κ. Τσίπρας ανιστόρητος και αγεωγράφητος ή πολιτικό "ζόμπι” του εμφυλίου, μιας περιόδου που οφείλουμε να θάψουμε για πάντα; 

  Επιπλέον αν για τη συμφωνία για το Μακεδονικό, όπως και σήμερα σε σχέση με το 2015,  μετά από 3-4 χρόνια βγει και ισχυριστεί πως είχε αυταπάτες ή πως έκανε λάθος με το δημοψήφισμα, θα είναι αντιστρέψιμη η κατάσταση;

  Κάθε μέρα που περνά επιβεβαιώνεται όλο και περισσότερο το σύνθημα της επόμενης του ΣΥΡΙΖΑ μέρας: "Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει αριστερά...​​​​​​​

  2) Προσπαθώντας να πετύχεις σε ένα αποτυχημένο κράτος

  Οι πιθανότητες κάποιος εργαζόμενος να έχει καλό μισθό στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ μικρές σε χώρες που έχουν αποτύχει σαν την Ελλάδα και αντιθέτως σε χώρες που έχουν πετύχει π.χ. Γερμανία οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα είναι μεγαλύτεροι (τουλάχιστον από την Ελλάδα).

  Πιστεύω ότι το ίδιο ισχύει και γενικώς για όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. 

  Σε οργανωμένες χώρες όπου λειτουργούν σωστά, είναι πολύ πιο "εύκολο" να έχουν κέρδη, να πληρώνουν φόρους και να είναι γενικώς πετυχημένες επιχειρήσεις σε πετυχημένα κράτη.

  Διατηρώντας 16 χρόνια κατάστημα παροχής υπηρεσιών, αυτό που αισθάνομαι τα τελευταία 7-8 χρόνια είναι ότι εμείς στην Ελλάδα προσπαθούμε να πετύχουμε σε ένα αποτυχημένο κράτος... είναι άνισος αγώνας γιατί το αποτυχημένο κράτος αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού και τους φέρνει όπου το βολεύει και εμείς αναγκαζόμαστε να σκεπτόμαστε χίλιους δυό τρόπους για να αντεπεξέλθουμε και να πετύχουμε... Μέχρι που θα πάει αυτό δεν ξέρω. Πάντως δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος, πιστεύω θέλει 10ετίες... και αφού πρώτα έχει μπει το νερό στο αυλάκι!

  Για να μην παρεξηγηθώ πετυχημένες επιχειρήσεις πάντα θα υπάρχουν και σε αποτυχημένα κράτη, απλά θα είναι πολύ λιγότερες από επιχειρήσεις που λειτουργούν στα οργανωμένα κράτη.

  Τέλος πιστεύω ότι "για να μπει το νερό στο αυλάκι" στην Ελλάδα, 2 είναι τα βασικά που πρέπει να γίνουν:

  Πρώτον: Η Δικαιοσύνη να αποδίδεται γρήγορα και σωστά σε όλους τους πολίτες, από τον πιο φτωχό έως τον πιο πλούσιο, από τον πιο αδύναμο έως τον πιο ισχυρό! (δεν ξέρω με ποιον τρόπο πρέπει να γίνει ίσως είναι θέμα προσλήψεων). Σε όλα τα πετυχημένα κράτη που υπάρχουν στον κόσμο λειτουργεί πρώτα σωστά και για όλους ή Δικαιοσύνη.

  Δεύτερον: το σταθερό φορολογικό σύστημα (γι' αυτό δεν χρειάζεται να πω κάτι το έχετε αναλύσει πολλές φορές από αυτήν την στήλη του Capital).

  Με εκτίμηση,

  Δημήτρης Μπ.

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων