Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Αυγ-2017 00:02

  Η έκρηξη είναι αναπόφευκτη...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Η έκρηξη είναι αναπόφευκτη...

  Τρεις είναι οι ειδήσεις του τελευταίου 24ώρου που χαρακτηρίζουν το αδιέξοδο αυτής της χώρας και την αμετάκλητη πορεία της προς την κατάρρευση.

  α) Το 70-80% των δημοσίων υπαλλήλων αρνούνται να αξιολογηθούν και παραμένουν στη θέση τους εισπράττοντας το μισθό τους.

  β) Κάθε μέρα που περνά όλο και περισσότεροι εφοριακοί και ελεγκτές του δημοσίου δέχονται επιθέσεις από αγανακτισμένους φορολογούμενους ή κατά άλλους, θρασείς φοροφυγάδες.

  γ) Στελέχη του τσίρκου που παριστάνει την κυβέρνηση δεν διστάζουν να διορίζουν επικεφαλής εταιρειών του δημοσίου ακόμη και του συνταξιούχους γονείς τους.

  Η επίκληση του "αμισθί” είναι μια απάτη καθώς όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πως το "ζουμί” μιας επιτελικής θέσης στο δημόσιο δεν είναι στο μισθό αλλά στην επιρροή αποφάσεων που έχουν σχέση με τη διαχείριση των οικονομικών και των προμηθειών. Επιπλέον με το αμισθί εισπράττουν και τις συντάξεις.

  Οι τρεις αυτές ειδήσεις έχουν κοινή βάση και οδηγούν στο ίδιο μοιραίο τέλος.

  Υπό Κατοχή...

  Σε μια κανονική χώρα το μικρό ή μεγάλο κράτος εισπράττει φόρους προκειμένου να προσφέρει υπηρεσίες. Έχουμε αυτό που λέγεται ανταποδοτικότητα των φόρων...

  Αν πρόκειται για μικρό κράτος εισπράττει λίγους φόρους και προσφέρει τις βασικές υπηρεσίες όπως ασφάλεια, δικαιοσύνη, παιδεία, υγεία κλπ

  Αν πρόκειται για μεγάλο κράτος προσφέρει επιπλέον κοινωνικές υπηρεσίες, επιδόματα ανεργίας, επανειδίκευσης, τοκετού, παιδικών σταθμών, διακοπών κλπ.

  Σε μια χώρα που βρίσκεται υπό Κατοχή το κράτος επιβάλει αυθαίρετα φόρους χωρίς να δεσμεύεται πως θα προσφέρει λίγες ή πολλές υπηρεσίες.

  Στην Τουρκοκρατία π.χ. οι υπό κατοχή χριστιανοί ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν τη δεκάτη, χωρίς αντίστοιχα η οθωμανική διοίκηση να είναι υποχρεωμένη να ανταποδίδει υπηρεσίες. Κατά την περίοδο της γερμανικής Κατοχής: χρυσός, τρόφιμα και άλλα είδη επιτάσσονταν αυθαίρετα για να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του Ράιχ.

  Στο "καραγκιοζοκατασκεύσμα” που λέγεται νεοελληνικό κράτος τα κόμματα που ασκούν τη διοίκηση και οι συμμορίες των πελατών που τα στηρίζουν στην εξουσία έχουν υπερβεί κάθε προηγούμενο κατοχικής διοίκησης.

  Οι φόροι προκύπτουν αυθαίρετα και είναι εξοντωτικοί ενώ η ανταποδοτικότητά τους είναι από πλασματική έως ανύπαρκτη.

  Η χώρα βρίσκεται υπό Κατοχή και δεν είναι βέβαια η Κατοχή των δανειστών αλλά μια εσωτερική Κατοχή συμμοριών που λυμαίνονται την κοινωνία και την οικονομία.

  Πριν από λίγες μέρες έληξε η περίοδος της μνημονιακής υποχρέωσης αξιολόγησης των υπαλλήλων του δημοσίου (Τα αυτονόητα που έπρεπε να κάνουμε μόνοι μας τα επιβάλλουν οι δανειστές). Σύμφωνα με τα συνδικάτα της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν συμμετείχε στη διαδικασία αξιολόγησης το 70-80%  

  Η επιρροή του παρακράτους των πελατών της κομματοκρατίας είναι τόσο ισχυρή που δεν επιτρέπουν ούτε καν κάποια στοιχειώδη και ψευδεπίγραφη αξιολόγηση όσων φροντίζουν για την ανταποδοτικότητα των φόρων στο δημόσιο. Ητοι, εσείς υποχρεούστε να πληρώνετε και να "ματώνετε” για να εισπράττουμε εμείς μισθούς χωρίς εργασίας, γιατί εργασία χωρίς αξιολόγηση είναι εργασία αόρατη και με απροσδιόριστο αποτέλεσμα.

  Αν υπήρχε κράτος, την επόμενη μέρα η κυβέρνηση θα έδινε εντολή να μην καταβληθούν οι μισθοί σε όσους δεν συμμετείχαν στην αξιολόγηση.

  Αν υπήρχε σοβαρό κράτος, την επόμενη της μη καταβολής των μισθών θα ξεκινούσε η διαδικασία αντικατάστασης όσων αρνούνται να αξιολογηθούν με νέους με υψηλή εξειδίκευση χωρίς καμιά μονιμότητα αλλά συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου ανάλογα την περίπτωση.

  Αν καταφέρεις και διοριστείς δάσκαλος ή νοσηλευτής στο ελληνικό δημόσιο, κανένας δεν επιτρέπεται να αξιολογήσει την επαρκή ή μη εκτέλεση των καθηκόντων σου. Κανείς δεν μπορεί να σε απολύσει μέχρι να πάρεις σύνταξη...

  Αν υπήρχε σύγχρονο κράτος θα εφαρμοζόταν ήδη ένα σύστημα σύνδεσης της αμοιβής με την προσπάθεια και κυρίως το αποτέλεσμα.

  Αλλά δεν υπάρχει. Στην Ελλάδα δεν έχουμε κράτος, έχουμε εσωτερικό στρατό κατοχής...

  Όταν η χώρα είναι υπό Κατοχή, η γυναίκα του Καίσαρα δεν έχει καμμιά ανάγκη να φαίνεται τιμία, το ίδιο και ο πατέρας του.

  Όταν μια χώρα είναι υπό Κατοχή, οι φόροι είναι άδικοι και όλοι δικαίως προσπαθούν να τους αποφύγουν. Το κυνήγι της φοροδιαφυγής οδηγεί στην αύξηση της διαφθοράς και όχι στην εξάλειψη της φοροδιαφυγής. Κάθε μέρα που περνά η έκρηξη-κατάρρευση είναι πιο κοντά.

  2) Τα αγοραία...

  Μετά την εκτόξευση κερδών της Μυτιληναίος ήρθε η ξαφνική βελτίωση της 3Ε. Η βελτίωση των συνθηκών άντλησης κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις οδηγεί τις διοικήσεις στη διακόσμηση των "βιτρινών” τους που είναι οι ισολογισμοί.

  Από τα μέσα της Άνοιξης και μετά οι συνθήκες στην αγορά έχουν αλλάξει και σε αυτό συνέβαλαν ιδιαίτερα οι ομολογιακές εκδόσεις με χαμηλά επιτόκια που τείνουν να γίνουν μόδα.

  Στην επιτυχία των ομολογιακών εκδόσεων έχει συμβάλλει τα μάλα ο εγκλωβισμός κεφαλαίων λόγω capital controls σε τραπεζικές καταθέσεις με χαμηλά επιτόκια.

  Ομολογιακή έκδοση από πολυεθνική ίσως σημαίνει και ένας εύσχημος τρόπος παράκαμψης των capital controls. Όσοι φέρουν νέες καταθέσεις λόγω πωλήσεων στο εξωτερικό έχουν το δικαίωμα να εξάγουν τα ανάλογα κεφάλαια. Οι ομολογιούχοι απολαμβάνουν την προστασία ενός ομίλου με έκθεση και εκτός της χώρας με την προβληματική οικονομία και το προβληματικό τραπεζικό σύστημα.

  Προς το παρόν οι καταθέσεις παραμένουν κολλημένες πέριξ των 120 δισ. ευρώ και η ελαφρά αύξηση δεν αντικατοπτρίζει τις ροές από την αύξηση των εξαγωγών ή την αύξηση της τουριστικής κίνησης.

  Οι πλέον ζορισμένες όμως από υψηλά επιτόκια δανειοδότησης είναι οι μικρομεσαίες για τα ελληνικά δεδομένα πολυεθνικές, που δεν βρίσκουν χαμηλά επιτόκια στη διεθνή αγορά.

  Λογικά από την κατηγορία αυτή θα περιμένουμε ακόμη μεγαλύτερες εκπλήξεις σε σχέση με τα αποτελέσματα προσεχώς. Το αυτό ισχύει και για το ταμπλό...

  Υ.Γ. Από Δευτέρα ξεκινούν οι καλοκαιρινές διακοπές για τη στήλη. Μαζί σας ξανά στις 4 Σεπτέμβρη. Καλό Καλοκαίρι!

  kostas.stoupas@capital.gr 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ