Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Αυγ-2017 00:02

  Οι στόχοι είναι πλέον προφανείς...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Οι στόχοι είναι πλέον προφανείς...

  Λίγες μέρες πριν τις "εκλογές” στη Βενεζουέλα το καθεστώς Μαδούρο έβγαλε από την φυλακή τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπεζ και του επέβαλε κατ’ οίκον περιορισμό. Μια μέρα μετά τις εκλογές βίας και νοθείας, η γυναίκα του Λόπεζ καταγγέλλει πως το συνέλαβαν εκ νέου και δεν ξέρει που βρίσκεται, καθιστώντας το ίδιο το δικτάτορα Μαδούρο υπεύθυνο για την ζωή του.

  Κυκλοφορούν βίντεο που δείχνουν και άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης να συλλαμβάνονται με τις πυτζάμες όπως ακριβώς θυμούνται οι παλαιότεροι κατά τη δικτατορία του Παπαδόπουλου.

  Το καθεστώς Μαδούρο ανακοίνωσε πως η συμμετοχή στις εκλογές κατάργησης και αντικατάστασης του Κοινοβουλίου έφτασε το 41%. Η αντιπολίτευση δηλώνει πως δεν ξεπέρασε το 12%. Ο ΟΗΕ μίλησε για εκλογές παρωδία, ενώ η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν το Μαδούρο δικτάτορα.

  Η Βενεζουέλα είναι μια πολύ μακρινή χώρα για να ενδιαφέρει τόσο άμεσα μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα τι συμβαίνει εκεί. Ο λόγος είναι οι φανεροί και κρυφοί δεσμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με το καθεστώς Μαδούρο.

  Η χρεοκοπία και η έλλειψη βασικών αγαθών σε μια χώρα που συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο θα αποτελούσε στοιχείο προβληματισμού για οποιονδήποτε εχέφρονα, αριστερό ή δεξιό.

  Δεν αποτελεί όμως για τους κρατικοδίαιτους "Καρανίκες” της ελληνικής αριστεράς και την υπόλοιπη "μούργα” της κλεπτοκρατίας και αργομισθίας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που κρύφτηκε πίσω το αστραφτερό χαμόγελο του οπορτουνιστή Αλέξη και τους επιτηδευμένους "αυθόρμητους” παλιμπαιδισμούς του Πάνου...

  Ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα, αν μπορούσε -κι αν του δοθεί η δυνατότητα- θα εφαρμόσει το ίδιο καταστροφικό μοντέλο σ’ ό,τι αφορά τον περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών και την καταστροφή της οικονομίας και στην Ελλάδα.

  Το δείγμα γραφής των δυο χρόνων στην εξουσία δείχνει πως δεν έχει καμιά αναστολή να πουλήσει οποιοδήποτε αφήγημα εντελώς αντίστροφο από το προηγούμενο προκειμένου να παραμείνει στη εξουσία.

  Παρά τις όποιες προσπάθειες συγκάλυψης, οι βαθύτερες προθέσεις διάλυσης της χώρας είναι πλέον φανερές. Φανερές είναι και οι προθέσεις αναδόμησής της σε κάποιο ολιγαρχικό κλεπτοκρατικό με σοσιαλιστικό μανδύα, λόγω της διανομής συσσιτίων σε απόρους. Μας σώζει η αδυναμία να μοιράσουν σε δυο γαϊδάρους άχυρα...

  Ζάπλουτοι αριστεροί με εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό και δεκάδες ακίνητα στο εσωτερικό διαφημίζουν το αριστερό τους προφίλ με τη διανομή "κάρτας απορίας” για τη σίτιση ανέργων.

  Οι μεγαλύτεροι απατεώνες της μεταπολίτευσης σε δράση. Οι απατεώνες πολιτικοί όμως παραμένουν δημοκράτες όσο "πουλάει” το αφήγημα. Όταν αρχίζει να μην πουλάει μετέρχονται άλλων πιο δραστικών μεθόδων...

  Ο Μαδούρο και ο προκάτοχός του ο Τσάβες ξεκίνησαν τη δημιουργία ολοκληρωτικού καθεστώτος με τον έλεγχο του στρατού και μετά του τύπου και της δικαιοσύνης.

  Οι προσπάθειες ελέγχου του τύπου στην Ελλάδα με τον αποτυχημένο τεχνητό περιορισμό των τηλεοπτικών αδειών σε 4 πέρυσι και η προσπάθεια τώρα ελέγχου της διαφήμισης εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο προθέσεων. Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει να μην επιλέγει ο διαφημιζόμενος που και πότε θα διαφημιστεί αλλά μια υπηρεσία που θα ορίζει η κυβέρνηση. Τουτέστιν αυτός που ελέγχει την κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης ελέγχει ποια μέσα θα έχουν έσοδα και ποια όχι. Αυτός είναι ένα εργαλείο ελέγχου της ενημέρωσης.

  Στον ίδιο στόχο επιβολής δικτατορικού καθεστώτος αποσκοπούν και οι επιθέσεις της κυβέρνησης εναντίον της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης αλλά και οι φανερές παρεμβολές στη δικαιοσύνη.

  Στον ίδιο στόχο αποσκοπεί η διάλυση των πανεπιστημίων με την παράδοση του ελέγχου τους σε οργανωμένες μειοψηφικές συμμορίες.

  Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύεται τη δίκαιη αποστροφή μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης εναντίον των κομμάτων και προσώπων που κυβέρνησαν τη χώρα στη μεταπολίτευση προκειμένου να μεταλλάξουν το δημοκρατικό πολίτευμα σε κάποιο ολιγαρχικό-δικτατορικό μόρφωμα.

  Ακριβώς το ίδιο αίσθημα αποστροφής εκμεταλλεύτηκε το 1967 και η χούντα των συνταγματαρχών.

  Επιπλέον των πολιτισμικών και ιδεολογικών καταβολών που εντάσσουν τις αντιδημοκρατικές εμμονές στο DNA της ελληνικής αριστεράς, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός πιέζονται και από τις πιθανές ευθύνες προκύπτουν τα όσα συνέβησαν το 2015 και αποκαλύπτει μεταξύ άλλων σε δόσεις ο Γιάννης Βαρουφάκης. Το ενδεχόμενο πέραν των πολιτικών να προκύπτουν και ποινικές ευθύνες τους οδηγεί σε επιλογές που ενδεχομένως θα απέφευγαν υπό άλλες συνθήκες.

  Η Ελλάδα του 2017 δεν είναι Ελλάδα του 1967 ούτε Βενεζουέλα. Εν αντιθέσει με την Ουγγαρία και την Πολωνία η Ελλάδα δεν αφέθηκε ποτέ να αποσταθεροποιηθεί ή να αλωθεί...

  Αυτό το 2015 πρέπει να έγινε σαφές και κατανοητό...

  Κατανοητό θα πρέπει να είναι επίσης πως δεν υπάρχει ούτε διάσωση ούτε ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος χωρίς την κινητοποίηση, τη συμμετοχή και εν γένει την φροντίδα των δημοκρατικών πολιτών.

  2) Αμαζόνες και μπακάληδες...

  Το 2008 η Amazon είχε την ίδια κεφαλαιοποίηση με την μεγαλύτερη αλυσίδα λιανεμπορίου στο κόσμο την Walmart Stores.

  Σήμερα η Amazon έχει κεφαλαιοποίηση περί τα 500 δισ. δολ. Και η Wal Mart τη μισή.... Η Amazon έχει 351.000 υπαλλήλους και η Wal Mart απασχολεί περί τα 2,3 εκατ. σε όλο το κόσμο.

  Τις τελευταίες δεκαετίες η Wal-Mart διέλυσε χιλιάδες μικρότερους ανταγωνιστές. Τώρα ήρθε η σειρά της να γίνει Amazon ή να εξαφανιστεί...

  Η τεχνολογία παράγει συνεχώς μεγαλύτερο αποτέλεσμα με λιγότερους πόρους. Ένας εκ των... πόρων είναι οι εργαζόμενοι.

  Η ανισορροπία αυτή μπορεί να αποκατασταθεί είτε με φόρο επί των μηχανών υπέρ των ανέργων ή με τη δημιουργία νέων επαγγελμάτων λόγω ανάγκης βιοπορισμού.

  Μέχρι να αποκατασταθεί όμως θα δούμε πολλά πολιτικά "τέρατα” να ανατέλλουν υποσχόμενα στους τυφλούς το φως τους και εν συνεχεία να βαφτίζουν το σκοτάδι φως.

  Η άνοδος του λαϊκισμού απειλεί να οδηγήσει την ανθρωπότητα σε ένα νέο ολοκαύτωμα ή ένα νέο μεσαίωνα όπου το σκοτάδι θα ονομαστεί φως και τι αντίστροφο...

  3) Τα αγοραία...

  Όπως καιρό τώρα διατείνεται η στήλη όσοι τολμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα παραβλέποντας τις αντιξοότητες ποντάρουν στο διαφαινόμενο μονόδρομο της μετάΣΥΡΙΖΑ εποχής.

  Η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση είναι πλέον απογοητευτική και για τα ίδια τα στελέχη της και σε αυτές τις περιπτώσεις η ανάδυση ενός μεγάλου οικονομικού σκανδάλου αποτελεί συνήθως τη χαριστική βολή.

  To κάνουν επίσης γιατί πιέζονται από τον ανταγωνισμό να ξεχωρίσουν με καλύτερες αποδόσεις.

  Β. Κορέα: Οι πιθανότητες μιας "χειρουργικής” επέμβασης στη χώρα παρουσιάζονται αυξημένες τόσο λόγω των απειλών που εκτοξεύει συνεχώς ο γραφικός και στυγνός δικτάτορας, όσο και εξ αιτίας της αμφισβήτησης που δέχεται η προεδρία Τραμπ πανταχόθεν. Σε αυτές τις περιπτώσεις η εμπειρία διδάσκει πως ένας πόλεμος ανεβάζει τη δημοτικότητα και μειώνει τις αμφισβητήσεις.

  Το ζητούμενο είναι οι αντιδράσεις Κίνας και Ρωσίας σε μια επέμβαση στην αυλή τους. Ζητούμενο είναι επίσης αν μια επέμβαση θα λειτουργήσει σαν αιτία ή αφορμή για διόρθωση στις διεθνείς αγορές...

  Ενεργειακές: Ένας από τους κλάδους που ακούγεται έντονα εσχάτως πως θα προσελκύσει περαιτέρω το ενδιαφέρον είναι ο ενεργειακός. Σ΄ αυτόν περιλαμβάνονται μετοχές όπως ο (μεγάλος ασθενής) η ΔΕΗ αλλά και οι διεκδικητές των ιματίων του ΤΕΝΕΡΓΑ, Μυτιληναίος, ΑΝΕΜΟΣ κλπ

  ΦΟΛΙ:  Κεφαλαιοποίηση 1,36 δισ. ευρώ με καθαρή θέση 1,5 δισ. ευρώ. Η ΜΠΕΛΑ π.χ. με καθαρή θέση περί τα 800 εκατ.έχει κεφαλαιοποίηση κοντά στα 2 δισ. ευρώ. Κάτι υπάρχει που φοβίζει την αγορά...

  TECS: Καθώς ο κλάδος της τεχνολογίας είναι στις αμερικάνικες αγορές ο πρωταθλητής των αποδόσεων τους τελευταίους μήνες, ένα καλό όπλο άμυνας ή κερδοσκοπίας είναι ένα ETF που κερδίζει από την πτώση του κλάδου με τη μεγαλύτερη άνοδο επί τρία. Η τιμή του σήμερα είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων χρόνων, κοντά στα 10 δολάρια. Το 2009 συγκριτικά με σήμερα ήταν στα 8.000 δολάρια...

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ