Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Ιουν-2017 00:04

  Αλέξη, τελειώσαμε...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Αλέξη, τελειώσαμε...

  Δεν υπάρχει προηγούμενο στην ιστορία, τον αθλητισμό ή την πολιτική κάποιος να κέρδισε τον πόλεμο, το πρωτάθλημα ή την εξουσία δίνοντας τη μάχη για τη δεύτερη θέση.

  Τα δίνουν όλα για να κερδίσουν τη δεύτερη θέση στις επόμενες εκλογές για να είναι παρόντες στις μεθεπόμενες που θα γίνουν με απλή αναλογική και θα είναι πρόωρες αν καταφέρουν να μπλοκάρουν πάλι την εκλογή προέδρου...

  Κανένας απ’ όσους μέχρι σήμερα παρέδωσε την εξουσία με την προοπτική πως ο επόμενος θα αποτελέσει ολιγόμηνη παρένθεση δεν επέστρεψε στην εξουσία, ούτε έγινε ρυθμιστής των εξελίξεων.

  Όποιος στη μάχη δεν πάει για να κερδίσει είθισται να χάνει και τον πόλεμο. Ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του θα το καταλάβουν αυτό μόλις ξεπεζέψουν από το άλογο της εξουσίας, όταν θα τους γυρίσουν την πλάτη, όσοι σήμερα χειροκροτούν για χάρη των ιδιοτελών πελατειακών σχέσεων.

  Το κακό με τους "πελάτες" είναι πως τρέχουν πίσω από αυτόν που κρατάει την "κουτάλα".

  Η μεγαλύτερη ήττα του κ. Τσίπρα και της αριστεράς είναι ιδεολογική και πολιτική. Αυτά που υποστήριζαν για δεκαετίες και έκαναν πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια της κρίσης διαψεύστηκαν μόλις ήρθαν στην εξουσία.

  Όχι μόνο δεν τα πήραν από τους πλούσιους για να τα δώσουν στους μη προνομιούχους, αλλά τους εξόντωσαν. Εξαφανίζουν  τη μικρομεσαία τάξη, τη ραχοκοκαλιά της πολιτικής ηγεμονίας της αριστεράς για δεκαετίες.

  Οι πολιτικές και κοινωνικές μετακινήσεις ήδη καταγράφουν σημαντική αύξηση της αρνητικής ψήφου προς την κυβέρνηση.

  Η αξιολόγηση...

  Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αποτέλεσε ανάσα ανακούφισης γιατί αποφύγαμε την επανάληψη του καλοκαιριού του 2015, αλλά αυξάνει την απογοήτευση και το αρνητικό κλίμα προς την κυβέρνηση.

  Στην κυβέρνηση υπολογίζουν πως η βελτίωση του κλίματος στην οικονομία θα αντιστρέψει το κλίμα. Μάλλον θα συμβεί το αντίθετο.

  Μετά το σοκ των πρώτων μηνών του 2017 η οικονομία θα παρουσιάσει σημάδια βελτίωσης αλλά αυτό δεν θα έχει επιπτώσεις στις "τσέπες" των νοικοκυριών που θα συνεχίσουν να πλήττονται από τη φορολογία και την ανεργία.

  Η βελτίωση θα είναι θεαματική για τις επιχειρήσεις που επιβίωσαν και κερδίζουν επιθετικά μερίδια από τις επιχειρήσεις που χρεοκόπησαν και οι τράπεζες άρχισαν να βγάζουν στο σφυρί.

  Οι μετοχές αυτών των εταιριών θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν στο χρηματιστήριο. Οι ειδήσεις για οικονομική ανάκαμψη όμως και κέρδη την ώρα που τα νοικοκυριά μειώνουν την κατανάλωση τροφίμων και δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα θα αυξήσει κατακόρυφα το εχθρικό κλίμα προς την κυβέρνηση.

  Πολιτικά η κυβέρνηση δεν ήταν ποτέ περισσότερο τελειωμένη...

  Οι τυμπανοκρουσίες και οι πανηγυρισμοί που ακούει στο χρηματιστήριο είναι γιατί τα χειρότερα είναι πίσω ή έστω τελειώνουν. Τα χειρότερα ήταν η περίοδος, της αύξησης του ρίσκου για Grexit, των Capital Controls, της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών... με λίγα λόγια η περίοδος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

  2) Τα αγοραία...

  Τράπεζες: Η άνοδος των τελευταίων ημερών από τους ανθρώπους που στέκονται πάνω από τα τερματικά και παρακολουθούν τις εντολές, προκύπτει από αγορές από το εξωτερικό.

  Το ενδιαφέρον αφορά κυρίως τα γνωστά Blue Chips που παρακολουθούν οι ξένοι.

  Κλειδί για το τετραψήφιο του Γενικού Δείκτη αποτελεί η συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών. Οι τράπεζες στις σημερινές αποτιμήσεις παίζουν ακόμη το σενάριο της ανάγκης μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης.

  Μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης το σενάριο αυτό έχει απομακρυνθεί, όχι εξαλειφθεί (κατά τη στήλη που παραμένει επιφυλακτική).

  Η Εθνική έκλεισε στα 0,32 ευρώ και έχει ανακεφαλαιοποιηθεί στα 0,30 ευρώ.

  Η Alpha έκλεισε την Παρασκευή στα 2,15 ευρώ και έχει ανακεφαλαιοποιηθεί στα 2 ευρώ.

  Η Eurobank είναι στα 0,93 και έχει ανακεφαλαιοποιηθεί στο 1 ευρώ και η Πειραιώς είναι στα 0,22 ευρώ και έχει ανακεφαλαιοποιηθεί στα 0,30 ευρώ.

  Προσεχώς θα αρχίσουν να καθαρίζουν χαρτοφυλάκια και να ξαναχτίζουν τους ισολογισμούς από την αρχή. Η διαδικασία αυτή θα διαμορφώσει τις νέες κεφαλαιοποιήσεις.

  Το ρίσκο στις μετοχές των τραπεζικών μετοχών είναι ανάλογο της απόστασης της τιμής από την τιμή ανακεφαλαιοποίησης. Στις αγορές τα κέρδη αλλά και οι ζημιές είναι ανάλογες με το ρίσκο να αναλαμβάνει κάποιος.

  ΜΥΤΙΛ: Υπερκάλυψη της ομολογιακής έκδοσης που θύμισε τον παλιό καλό καιρό. Το πιο εντυπωσιακό όμως ήταν το χαμηλό επιτόκιο στο 3,1%, πολύ κάτω από τα επιτόκια του 10ετούς του δημοσίου που αποτελεί και την πυξίδα... Είναι το πιο ενθαρρυντικό μήνυμα των τελευταίων μηνών και ας αφορούσε αποκλειστικά την εγκλωβισμένη από cc ελληνική αγορά.

  Τράπεζα: Η επόμενη ομολογιακή έκδοση θα γίνει από τράπεζα και το επιτόκιο με την υπερκάλυψη θα επιβεβαιώσουν αν πράγματι το κλίμα έχει αλλάξει...

  ΙΝΛΟΤ: Η εταιρεία έχει πολλές διάσπαρτες δραστηριότητες σε όλα τα σημεία του πλανήτη. Παρουσιάζει μικρά κέρδη σε σχέση με τα μεγέθη της και αυτό προκαλεί δυσπιστία στους επενδυτές.

  Κραχ: Κατά την επενδυτική "μπουτίκ" Phoenix Capital Partners ο S&P 500 έχει περιθώριο να υποχωρήσει έως και 60%. Το σενάριο αυτό τα υποστηρίζει χρόνια τώρα χωρίς να επιβεβαιώνεται. Οι παλιές καραβάνες όμως ξέρουν πως οι προβλέψεις στο χρηματιστήριο είναι σαν τα χαλασμένα ρολόγια. Δυο φορές το 24ωρο πέφτουν μέσα...

  Όποιος μαντέψει σωστά την ώρα που θα χτυπήσει το χαλασμένο ξυπνητήρι χωρίς δείκτες μπορεί να κερδίσει μια περιουσία ή να δοξάζεται για κανένα 6μηνο σαν προφήτης...

  kostas.stoupas@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:02 26/07

  Η δημοκρατία στο στόχαστρο...

  Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πλέον πως βασική πρόθεση της κυβέρνησης ΣΤΡΙΖΑ ευθύς εξ αρχής ήταν η κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

  00:02 24/07

  Το "τσίρκο" πάει πραξικόπημα...

  Οι αποκαλύψεις του Βαρουφάκη με επίκεντρο το πρώτο εξάμηνο του 2015, για όσους ξέρουν με ποιους έχουν να κάνουν, δεν αποτελούν έκπληξη.

  00:02 21/07

  Ώρα καλή στην πρύμνη σας...

  Η αδυναμία καταβολής φόρων λόγω εξάντλησης αποταμιεύσεων από κάποιο σημείο και μετά θα επιταχυνθεί.

  00:02 20/07

  Η συνεισφορά του Αλέξη…

  Τους τελευταίους τρεις μήνες στη Βενεζουέλα έχουν δολοφονηθεί από το αριστερό καθεστώς Μαδούρο περί τους 90 πολίτες που συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες.

  00:02 19/07

  Κάτω από τον πήχη…

  Η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες για πολλοστή φορά στα δύο τελευταία χρόνια έστησε έναν πήχη και πέρασε από κάτω.

  00:02 18/07

  Ματαιοπονείτε σύντροφοι…

  Θερμόαιμοι εμποροϋπάλληλοι υποβοηθούμενοι από επαγγελματίες επαναστάτες έδειραν έναν άτυχο τουρίστα που τόλμησε να ψωνίσει κάτι από ένα κατάστημα.

  00:02 17/07

  Αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας...

  Η αλητεία του συνονθυλεύματος που μπορεί να ονομαστεί αντιμνημονιακός εσμός δεν έγκειται στον όρο αντιμνημονιακός αλλά στο γεγονός πως συμπεριφέρεται σαν εσμός...

  00:02 13/07

  Ο συνδικαλιστής, ο ευαγγελιστής και ο καπιταλιστής

  Έχουμε περιγράψει βασικές αρχές επενδυτικής προσέγγισης οι οποίες απέχουν απ' αυτό που οι επιστήμονες οικονομολόγοι ονομάζουν Θεωρία της Ορθολογικής Συμπεριφοράς με στόχο τη μεγιστοποίηση του...

  00:02 12/07

  Θερμό καλοκαίρι, θερμότερο φθινόπωρο...

  Μην σας προκαλεί εντύπωση η ευκολία με την οποία εκφέρονται ασυναρτησίες όπως "Κινηματικό Νόμισμα", "Αναπτυξιακή τράπεζα" ή υπέρτατος θεσμός είναι ο λαός...

  00:02 11/07

  H καλύτερη δημοσκόπηση...

  Η καλύτερη δημοσκόπηση είναι αυτή που οι μετέχοντες βάζουν το χέρι στην τσέπη. Με λίγα λόγια η καλύτερη δημοσκόπηση είναι το χρηματιστήριο.

  00:02 10/07

  Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι..

  Η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες θα προσπαθήσει να κάνει ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της στροφής που έχει επιλέξει.

  00:03 07/07

  Κυβέρνηση σε αποδρομή...

  Η κυβέρνηση το τελευταίο 12μηνο απέτυχε παταγωδώς σε όλους τους στόχους που είχε θέσει, όπως αποτυγχάνει τα τελευταία 2,5 χρόνια που είναι στην εξουσία.

  00:02 06/07

  Πνέουν τα λοίσθια...

  Ο γιος του Ν. Μπελογιάννη είχε αναφέρει σχετικά με τις εκτελέσεις Μπελογιάννη και Πλουμπίδη πως το Kόμμα τότε χρειαζόταν έναν ήρωα και έναν προδότη.