Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Μαρ-2017 00:02

  Φοβάμαι πως πλησιάζουμε στο σημείο μηδέν...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  Κάθε φορά που κάποιος από την κυβέρνηση βγαίνει να κάνει μια αισιόδοξη πρόβλεψη για την οικονομία η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Δεν υπάρχει μέρα πλέον που η οικονομία να μην στέλνει και ένα σήμα κινδύνου.

  Προχθές έπεσε και το μοναδικό οχυρό την κατοχή του οποίου η κυβέρνηση εμφάνιζε ως επιτυχία της οικονομικής της πολιτικής και όχι σαν αποτέλεσμα της τρομοκρατίας των κατασχέσεων. Η οικονομική επιδείνωση ακούμπησε τα κρατικά έσοδα.

  Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου το Φεβρουάριο  τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,934 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά 78 εκατ. το στόχο του προϋπολογισμού. Η υπέρβαση όμως οφείλεται στην είσπραξη μερίσματος 734 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδας. Το μέρισμα αυτό ήταν υψηλότερο κατά 334 εκατ. ευρώ από το προϋπολογισθέν.

  Τούτο σημαίνει πως χωρίς τη χείρα βοηθείας από τον κ. Στουρνάρα τα έσοδα θα ήταν κατά 334 – 78 = 256 εκατ. κάτω του στόχου.

  Η εξέλιξη αυτή έρχεται ένα μήνα μετά τον Ιανουάριο όπου τα έσοδα από ΦΠΑ εμφανίστηκαν μειωμένα. Τα έσοδα από ΦΠΑ "φωτογραφίζουν" την οικονομική δραστηριότητα κατά το εξεταζόμενο διάστημα.

  Στα παραπάνω δεδομένα θα πρέπει να προστεθεί η υστέρηση των εσόδων του ΕΦΚΑ καθώς μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου τα έσοδα ήταν πολύ κάτω από το 50% του στόχου. 

  Το Υπουργείο αναγκάστηκε να δώσει παράταση μέχρι αύριο αλλά σύμφωνα με το χθεσινό ρεπορτάζ του Capital.gr η "τρύπα" δύσκολα θα κλείσει, καθώς κατά το ρεπορτάζ του Δ. Κατσαγάνη: "Μετά βίας ξεπερνούν το 50% του στόχου τα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) από τις νέες ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών και των αγροτών για τους κλάδους κύριας σύνταξης –υγειονομικής περίθαλψης. Kαι αυτό μόλις δύο ημέρες πριν λήξει η προθεσμία καταβολής της πρώτης μηνιαίας δόσης του χαρατσιού 26,9% (στις 17 Μαρτίου).

  Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, αναφέρουν πως μέχρι χθες είχαν εισπραχθεί μόλις 130 εκατ. ευρώ..."

  Προσθέστε στα παραπάνω τη μείωση των καταθέσεων, την αύξηση των κόκκινων δανείων και θα έχετε ένα ενεργοποιημένο εκρηκτικό μηχανισμό κάτω από την καρέκλα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

  Σχέδια επί χάρτου...

  Τα πλεονάσματα που εμφανίζει ο τακτικός προϋπολογισμός πλέον εύκολα αποδεικνύεται πως είναι πλασματικά. Εκτός της υστέρησης των επαναλαμβανομένων εσόδων έναντι των στόχων, τα πλεονάσματα οφείλονται και σε στάση πληρωμών του δημοσίου.

  Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου δείχνουν συγκράτηση δαπανών περί τα 817 εκατ. Ευρώ. Η συγκράτηση δαπανών ίσως μαρτυρά την πρόθεση της κυβέρνησης να κρατήσει τις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση και μετά το τέλος της Άνοιξης. Φροντίζει να μαζέψει την αποπληρωμή των μεγάλων δόσεων του καλοκαιριού.

  Αν συμβαίνει αυτό, σημαίνει πως κινούμαστε ήδη σε μια επανάληψη του πρώτου εξαμήνου του 2015. Όμως μια σημαντική διαφορά είναι πως η κοινωνία το 2017 δεν διαθέτει τις αυταπάτες και τις ψυχολογικές αντοχές του 2015, ενώ η οικονομία δεν διαθέτει το "λίπος" του 2015.

  Τα νοικοκυριά που έχουν μείνει όρθια και συνεχίζουν να πληρώνουν φόρους και εισφορές έχουν αρχίσει να μειώνονται. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ το ποσοστό αυτών που δεν μπορούν να καλύψουν έκτακτες ανάγκες αυξήθηκε από 28,2% το 2010, σε 53,4% το 2015. Η αύξηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΗ κλπ δείχνουν πως το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί περαιτέρω το 2016.

  Οι ενδείξεις συγκλίνουν πως το 2017 η αύξηση τείνει να λάβει χαρακτηριστικά γεωμετρικής προόδου.

  Όταν ένα νοικοκυριό δεν μπορεί να πληρώσει το σύνολο των οφειλών καλύπτει αυτές που μπορεί. Όταν οι οφειλές που δεν μπορεί να καλύψει ξεπερνούν κάποιο ποσό του εισοδήματος και επικρέμεται ούτως ή άλλως η απειλή των κατασχέσεων, προχωρά σε γενική στάση πληρωμών...

  Φοβάμαι, πως έχουμε πλησιάσει σε αυτό το σημείο...

  Πριν από έξι μήνες η κυβέρνηση είχε τα περιθώρια να αποδράσει μέσω πρόωρων εκλογών αξιοπρεπώς. Όσο προχωρά η Άνοιξη του 2017 όμως και οι οικονομικοί δείκτες συνεχίζουν να επιδεινώνονται, οι πιθανότητες προσφυγής σε πρόωρες εκλογές με φυσιολογικές συνθήκες μειώνονται.

  Όχι δεν φοβάμαι μήπως κάνουν πραξικόπημα... Αυτοί δεν μπορούν να δέσουν τα κορδόνια τους. Φοβάμαι, την έκρηξη, την κατάρρευση και το χάος που θα ακολουθήσει.

  kostas.stoupas@capital.gr 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:02 22/09

  Τι κρύβει η "φούσκα" του Bitcoin...

  Το να κατηγορούν τραπεζίτες, ΥΠΟΙΚ και ημιδικτάτορες το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα για "φούσκα" είναι σαν να λέει ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα.

  00:02 19/09

  Χάλασε η σούπα...

  Αν τα χειρότερα ήταν πίσω το ΧΑ θα βρισκόταν άνω των 1.000 μονάδων και οι τράπεζες πολύ υψηλότερα από τις τιμές της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης.

  00:02 18/09

  Πίσσα και πούπουλα...

  Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Πρωθυπουργού η κυβέρνηση εξέπεμψε όσα αρνητικά σήματα μπορούσε να εκπέμψει για την ελληνική οικονομία.

  00:02 15/09

  Μια τρύπα στο νερό...

  Το 2015 ήταν μια κομβική χρονιά για την Ελλάδα καθώς μας ξεπέρασε σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ και η Πολωνία.

  00:02 14/09

  Τουτέστιν: τικ-τακ, τικ-τακ...

  Μετά τις επεισοδιακές εξελίξεις με τις επενδύσεις του Ελληνικού και της Χαλκιδικής ήρθε η σειρά των αεροδρομίων να μπουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης.

  00:02 13/09

  Η βάρκα γέρνει...

  Το Καλοκαίρι του 2017 η κυβέρνηση προετοίμαζε την Φθινοπωρινή αντεπίθεση πάνω στον άξονα οικονομία, επενδύσεις, ανάπτυξη, τέλος των μνημονίων.

  00:02 12/09

  Μέχρι τελικού ψόφου...

  Την περίοδο που ξεκινούν επικοινωνιακή αντεπίθεση επίδειξης φιλικού προφίλ προς τις ιδιωτικές επενδύσεις, φεύγει από τη χώρα μια από τις μεγαλύτερες.

  00:03 11/09

  Καλώς ορίσατε στην πραγματικότητα...

  Αποτελεί ιδιαίτερα παρήγορο γεγονός για μια χώρα η πολιτική της ηγεσία με επικεφαλής την κυβέρνηση να προσγειώνονται στην πραγματικότητα.

  00:02 08/09

  Το ελληνικό παράδοξο...

  Δυστυχώς η Ελλάδα παραμένει η χώρα στην Ευρώπη με τους περισσότερους βουλευτές στο δημοκρατικό κοινοβούλιο που δηλώνουν ή σταλινικοί ή ναζιστές.

  00:02 07/09

  Η αφέλεια κοστίζει σύντροφοι....

  Άπασες οι κυβερνήσεις συνηθίζουν να διακόπτουν τα έργα που είχαν αναθέσει οι προηγούμενες και τα αναθέτουν εξ αρχής δήθεν με καλύτερους όρους.

  00:02 06/09

  Άγνοια ή σκοπιμότητα;

  Όταν ένας πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει την Μπαρτσελόνα από τον Θρίαμβο Ανω-Πλατανιάς μην περιμένετε καμιά προκοπή!

  00:02 04/09

  Είναι ψεύτης ο Αλέξης;

  Εν τέλει ο μόνος που φαίνεται να λαμβάνει σοβαρά τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά εν μέσω της περιόδου θερινής ραστώνης είναι ο πρωθυπουργός...

  00:02 11/08

  Η έκρηξη είναι αναπόφευκτη...

  Σε μια κανονική χώρα το μικρό ή μεγάλο κράτος εισπράττει φόρους ώστε να προσφέρει υπηρεσίες. Έχουμε αυτό που λέγεται ανταποδοτικότητα των φόρων...