Συνεχης ενημερωση
Δύο είναι οι ειδήσεις των προηγούμενων ημερών που επιβεβαιώνουν τον επερχόμενο Αρμαγεδδώνα μετά τη θερινή ανάπαυλα. Η μία προκύπτει από τις δηλώσεις του επικεφαλής της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλου και η άλλη του γενικού γραμματέα Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων κ. Λόη Λαμπριανίδη.
Η Τιτάν δεν είναι οποιαδήποτε επιχείρηση στην Ελλάδα, είναι μια από τις παλιότερες, αφού ιδρύθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα και ως εκ τούτου μεταφέρει στα κύτταρά της την ελληνική ιστορία.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1902. Ήτοι λίγα χρόνια πριν καν ο Εθνικός Σύνδεσμος υποδεχθεί τον Ελευθέριο Βενιζέλο στο λιμάνι του Πειραιά, μερικά χρόνια μετά τη χρεοκοπία του 1893, την ήττα από τους Οθωμανούς του 1897 και την υπό τον Εδουάρδο Λω τρόικα διαχείρισης της χρεοκοπίας που ακολούθησε.
Όταν μετά τη χρεοκοπία του 2010 είχα ρωτήσει στελέχη της εταιρείας σχετικά με την πορεία της στις δύσκολες συνθήκες που δημιουργούνται μου είχαν απαντήσει, πως δεν είναι πρωτόγνωρα αυτά καθώς η εταιρεία έχει περάσει και άλλες ελληνικές χρεοκοπίες, έχει επιβιώσει των μεγαλύτερων πολέμων του νεοελληνικού κράτους και του εμφυλίου.
Κατά τον κ. Παπαλεξόπουλο αναμένεται μείωση της πώλησης τσιμέντου στο β' εξάμηνο κατά 50%. Τούτο σημαίνει πως οι ελπίδες για επανεκκίνηση έργων υποδομής που θα εκτονώσουν την ανεργία δεν φαίνονται στον ορίζοντα. Κατά το σχετικό ρεπορτάζ του συνάδελφου Χάρη Φλουδόπουλου στο Capital.gr: "Πάντως, η νέα καταρράκωση της εγχώριας ζήτησης τσιμέντου έρχεται σε ένα κρίσιμο χρονικά σημείο. Θυμίζουμε ότι επί πέντε συναπτά έτη η κατανάλωση υποχωρούσε, έχοντας επιστρέψει στα επίπεδα της δεκαετίας του '60, ενώ από το τέλος του 2014 και το restart των δημόσιων έργων άρχισε να δίνει σημάδια ζωής. Μάλιστα, και στα αποτελέσματα εξαμήνου του Τιτάνα, η παραγωγή στην Ελλάδα είχε θετικό πρόσημο και συνεισέφερε θετικά στα κέρδη του ομίλου. Πάντως, οι εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στα συνολικά μεγέθη του ομίλου, ιδιαίτερα μετά τη σημαντική βελτίωση των περιθωρίων για τις εξαγωγές. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές ευνοήθηκαν τόσο από τη μείωση στα κόστη παραγωγής (ενέργεια) όσο και από τη θετική εξέλιξη της ισοτιμίας του δολαρίου. Είναι χαρακτηριστικό, πλέον, ότι σε επίπεδο παραγωγής η Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 20% της παραγωγής του ομίλου, ενώ, εάν συνυπολογιστούν οι εξαγωγές, μόλις το 7% των πωλήσεων αφορά τη χώρα μας…"
Στον αιώνα που πέρασε η Τιτάν κατάφερε να απεξαρτηθεί από την ελληνική αγορά και αυτό συνέβη κυρίως κατά την περίοδο του ευρώ μετά το 2000.
Η άλλη είδηση αφορά τα επενδυτικά σχέδια που περίμεναν χρηματοδότηση από το νέο αναπτυξιακό. Ιδού το σχετικό ρεπορτάζ: "Πρόκειται για περίπου 6.300 σχέδια που είχαν ενταχθεί στον Επενδυτικό Νόμo τα προηγούμενα χρόνια, με τους επιχειρηματίες να αναμένουν, μάταια όπως φαίνεται, όλο αυτό το διάστημα νεότερα για την οικονομική ενίσχυση των σχεδιαζόμενων επενδύσεών τους. Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του γενικού γραμματέα Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων κ Λόη Λαμπριανίδη, το ΥΠΟΙΚ εξετάζει την αντικατάσταση των άμεσων ενισχύσεων του επενδυτικού νόμου με φοροαπαλλαγές ή και συμψηφισμό φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο νόμο...
Ο στόχος είναι προφανής, να υλοποιηθούν οι επενδύσεις χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση καθώς το ποσό των άμεσων ενισχύσεων που οφείλει το Δημόσιο (οι οποίες καταβάλλονται σταδιακά, σε βάθος χρόνου και ανάλογα με την πορεία υλοποίησης των επενδύσεων) κυμαίνεται στα 5,7 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος των επενδύσεων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 15 δισ. ευρώ…"
Σε μια οικονομία που πνέει τα λοίσθια με την πλειοψηφία των επιχειρήσεων να περιμένει το τέλος του Αυγούστου που είναι η περίοδος αιχμής της τουριστικής δραστηριότητας για να κατεβάσει ρολά, η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την εκτίμηση του δύσκολου χειμώνα που ακολουθεί.
Φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις που έχουν ζημιές δεν έχουν νόημα καθώς είναι δώρον άδωρον. Η άποψη της στήλης ήταν πάντα πως οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να επιδοτούνται με χρήματα των φορολογουμένων. Το μοναδικό υγιές κίνητρο των επιχειρήσεων είναι οι σταθεροί κανόνες και η μειωμένη φορολογία.
Η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες είχε θέσει σαν προτεραιότητα την καταβολή μισθών και συντάξεων του δημοσίου αδιαφορώντας για τον ιδιωτικό τομέα και την αύξηση της ανεργίας. Η διάλυση του ιδιωτικού τομέα τώρα θα έχει σαν συνέπεια τη μείωση των κρατικών εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών, άρα την αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων.
Οι δυο παραπάνω ειδήσεις επιβεβαιώνουν την πορεία της χώρας προς τη συντριβή. Μια συντριβή οι συνέπειες της οποίας θα καθιστούν αδιάφορο αν την επόμενη μέρα θα έχουμε δραχμές ή ευρώ καθώς οι ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια καλύπτονται σε είδος και όχι με νόμισμα.
Το μόνο βέβαιο είναι πως μετά τον επόμενο Χειμώνα οι Έλληνες για τα επόμενα 50 χρόνια θα ακούν για αριστερά και θα αλλάζουν πεζοδρόμιο.
-
22:34 Μελίνα Τραυλού, Πρόεδρος ΕΕΕ: "Ναυτιλία των Ελλήνων: δύναμη σταθερότητας απέναντι στις παγκόσμιες ρήξεις"
-
22:34 Τραμπ: Σχεδόν βέβαιο πως η Fed θα μειώσει τα επιτόκια
-
22:32 Ουκρανία: "Οι ρωσικές επιθέσεις κατά τρένων έχουν στόχο να απομονώσουν περιοχές"
-
22:30 Σύγχυση με τις συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν: Θα γίνουν την Παρασκευή στο Ομάν, διαμηνύεται μετά τις πληροφορίες για "ναυάγιο"
-
22:07 Προειδοποίηση Τραμπ: Ο Χαμενεΐ "θα πρέπει να ανησυχεί πολύ"
-
21:50 Γαλλία: Κόντρα Μασκ με τις γαλλικές Αρχές μετά την έρευνα στα γραφεία του Χ
-
21:46 Κ. Χατζηδάκης για Χίο: Δραματικό να χάνεται έστω και μια ανθρώπινη ζωή, αλλά μην αδικούμε τους Λιμενικούς
-
21:44 Ζ. Κωνσταντοπούλου: "Στα Τέμπη χάθηκαν τα βίντεο, στο έγκλημα της Πύλου χάθηκαν τα βίντεο, στη Χίο δεν υπάρχουν καταγραφές"
-
21:29 Ζελένσκι: Ο λαός της Ουκρανίας πρέπει να αισθανθεί πως οδεύουμε προς την ειρήνη, όχι προς την πλευρά της Ρωσίας
-
21:17 Κ. Μητσοτάκης: Το καλύτερο αντίδοτο απέναντι στην ακρίβεια είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος
-
Ψηφιακή κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών "με ένα κλικ" και χωρίς δικηγόρο
-
Αν και αργά, έχει δίκιο ο Στουρνάρας
-
Axios-Δημοσκόπηση: Ένας στους δύο ψηφοφόρους του MAGA θέλει την ηλιακή ενέργεια
-
Ποια είναι η βουλγαρική εταιρεία που μπαίνει "σφήνα" στα δίκτυα οπτικών ινών
-
ΕΕ προς κράτη μέλη: Μειώστε φόρους και εισφορές στην ηλεκτρική ενέργεια – Το χάσμα τιμών έχει μεγαλώσει για τη βιομηχανία
-
Τι συμβαίνει με τον "χρυσό των φτωχών";
-
Ρωσικό πετρέλαιο: Σοβαρό πλήγμα για τα έσοδα της Μόσχας η διακοπή των αγορών από την Ινδία
-
Κατάδικοι, χάος και απελπισία: Τι συμβαίνει στο μοναδικό εργοστάσιο αρμάτων μάχης της Ρωσίας
-
Κέβιν Γουόρς: Ο Τραμπ ήθελε "περιστέρι" στη Fed και επέλεξε "γεράκι"
-
Πεσκόφ: Η Ρωσία θα πολεμά στην Ουκρανία μέχρι το Κίεβο να πάρει αποφάσεις
-
Αν και αργά, έχει δίκιο ο Στουρνάρας (78)
-
Τραγωδία στη Χίο: Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης – Άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων (68)
-
CNN: Πώς η Ρωσία εξαπατά Αφρικανούς άνδρες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία - "Είτε δραπετεύεις, είτε πεθαίνεις" (26)
-
Βιολάντα: Υπόγειες σωληνώσεις χωρίς ανιχνευτή διαρροής και μόνωση -Αυτοψίες που δεν "είδαν" υπόγειο και δεξαμενές (26)
-
Η Ευρώπη αντιτίθεται στην τεχνολογία με απαγορεύσεις στα social media και έφοδο στο Παρίσι κατά της X (21)
-
ΕΕ προς κράτη μέλη: Μειώστε φόρους και εισφορές στην ηλεκτρική ενέργεια – Το χάσμα τιμών έχει μεγαλώσει για τη βιομηχανία (15)
-
Ψηφιακή κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών "με ένα κλικ" και χωρίς δικηγόρο (13)
-
Πόσο κοστίζει σήμερα μια δεκαετία υψηλών χρηματοροών; (13)
-
Το Σύνταγμα και οι αντιρρήσεις (8)
-
"Ο ατσάλινος σκαντζόχοιρος": Το plan Β της Ουκρανίας για να αμυνθεί μετά τον πόλεμο (6)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ