Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Μαϊ-2018 00:01

  Θέλετε Ανάπτυξη; Ακούστε τους τραπεζίτες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Αν και η συζήτηση για την Ανάπτυξη θα έπρεπε να είναι το κορυφαίο στοίχημα της χώρας, επί της ουσίας ακούμε μόνο ευχολόγιο, γενικολογίες και συνταγές μάλλον παρωχημένες. 

  Και φυσικά τα σόου που στήνονται στην ελληνική περιφέρεια στο πλαίσιο των Συνεδρίων της κυβέρνησης για την Ανάπτυξη, δεν προσφέρουν σχεδόν τίποτε. Ωστόσο τα πράγματα, αν πραγματικά υπήρχε βούληση και επιθυμία να γίνει μία σοβαρή συζήτηση για την Ανάπτυξη στη χώρα και στο πώς θα μπορέσει να ξαναπάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας και να καταπολεμηθεί η ανεργία, δεν είναι και τόσο δύσκολα. Αρκεί να ακούσουν οι πολιτικοί εκείνους που πραγματικά γνωρίζουν και όχι τους διαφόρους κολλημένους, άσχετους και ανίκανους πολιτικούς συμβούλους και παρατρεχάμενους, καθώς και τα απαρχαιωμένα μυαλά που δυστυχώς ανεξαρτήτως ηλικίας κυριαρχούν στα περισσότερα επιτελεία. 

  Ποιους να ακούσουν; Για αρχή, τους τραπεζίτες. Προφανώς δεν είναι οι μόνοι, αλλά είναι μία καλή αρχή. Ναι, μην παραξενεύεστε καθόλου. Υπάρχει νομίζετε κανείς άλλος με πληρέστερη γνώση της διάρθρωσης της επιχειρηματικότητας, της αποτελεσματικότητας των χρηματοδοτικών μοντέλων και με επαφές με επενδυτές που θα μπορούσαν να αλλάξουν την όψη της χώρας; Και μην αρχίσουν ορισμένοι τα διάφορα κλισέ περί τραπεζικού συστήματος, γιατί έτσι δεν πάμε πουθενά. Η εμμονή και η προσκόλληση στο παρελθόν, το αρρωστημένο έστω παρελθόν, είναι κακός σύμβουλος. Άλλο η αξιοποίηση της εμπειρίας ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη νοσηρών φαινομένων και άλλο η ισοπέδωση...

  Τα αναφέρω αυτά με αφορμή τη μελέτη που δημοσιοποίησε η Eurobank για τρεις στρατηγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας με μεγάλη δυναμική ανάπτυξης. Την Ενέργεια, τα Logistics και τον Τουρισμό. Όπως αναφέρεται στη μελέτη, συγγραφείς της οποίας είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας και ο Group Chief Economist της τράπεζας Δρ. Τάσος Αναστασάτος, οι κλάδοι αυτοί μαζί με άλλους εξωστρεφείς τομείς, μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης. Ειδικότερα τονίζεται ότι η αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου από μεγέθυνση που βασίζεται στην κατανάλωση με καύσιμο τον δανεισμό, σε ανάπτυξη με οδηγό τις επενδύσεις και τις εξαγωγές είναι απαραίτητη προϋπόθεση για δυναμικούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.

  Δεν ξέρω αν αυτά ακούγονται στους κυβερνώντες ολίγον σαν... σουαχίλι, σαν μία ακαταλαβίστικη εξωτική γλώσσα, όμως αν διαβάσουν με προσοχή, αν φροντίσουν να ενημερωθούν περαιτέρω, αν βάλουν στο μείγμα της πολιτικής τους τη γνώση και την εμπειρία ανάλογων μελετών, είναι βέβαιο ότι θα είναι πολλαπλώς ωφελημένοι. Και πάνω από όλα η χώρα. Και πηγές για να αντλήσουν ιδέες και γνώσεις υπάρχουν αρκετές. Καθώς ασφαλώς δεν είναι μόνο η συγκεκριμένη μελέτη της συγκεκριμένης τράπεζας που εμπεριέχει πολύ ενδιαφέρουσες "προτάσεις" και υποδείξεις. Και οι άλλες τράπεζες έχουν ασφαλώς συντάξει εξίσου σημαντικές μελέτες που θα συνέβαλαν τα μέγιστα στην Ανάπτυξη της χώρας. 

  Οι τραπεζίτες σε συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο, για παράδειγμα τον ΣΕΒ, θα μπορούσαν να σχηματίσουν μία εντυπωσιακή γραμμή κρούσης, που θα προσέφερε τεχνογνωσία και ιδέες για την ισχυροποίηση της Ανάπτυξης στη χώρα. Για παράδειγμα, στη συγκεκριμένη μελέτη εξετάζονται επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 22,4 δισ. ευρώ, ενώ σημειώνεται πως οι τρεις αυτοί τομείς έχουν ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών.  Σχέδια που υπό ορισμένες υποθέσεις και με τη συνδεόμενη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ μπορούν να οδηγήσουν, σε 10ετή ορίζοντα, στη δημιουργία 485.000 - 605.000 θέσεων εργασίας.

  Ερεθίσματα λοιπόν υπάρχουν. Και δεν χρειάζεται να... ταξιδέψει κανείς για να τα βρει, ούτε να δαπανήσει δισεκατομμύρια σε αλλοδαπούς συμβούλους. Βούληση υπάρχει; Ανοιχτό μυαλό υπάρχει; Εκεί είναι η ουσία. Διαφορετικά, θα μείνουμε μόνο με τις... φιέστες και τα Συνέδρια...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων