Συνεχης ενημερωση
Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
Η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, δεν οδηγεί μόνο την ιστορική παράταξη σε μία νέα σελίδα, σε μία νέα εποχή, αλλά μπορεί να οδηγήσει και στην διαμόρφωση νέων ισορροπιών στο πολιτικό σύστημα. Και στην αναδιάταξή του. Δίνοντας και μία νέα ελπίδα.
Δεδομένου ότι ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ικανός να προσελκύσει ευρύτερες πολιτικές συσπειρώσεις και να αφυπνίσει δυνάμεις που έχουν παραμείνει αδρανείς και αποστασιοποιημένες το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η επικράτηση Μητσοτάκη, ο οποίος ξεκίνησε ως το απόλυτο αουτσάιντερ στην κούρσα για την αρχηγία, επαναφέρει τη Νέα Δημοκρατία στον ζωτικό πολιτικό και κοινωνικό χώρο που από την στιγμή της ίδρυσής της ήθελε να εκφράζει ο ιδρυτής της, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Ως η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό, ως μεταρρυθμιστική δύναμη στην κοινωνία και την οικονομία με πίστη στους δημοκρατικούς θεσμούς και την αξιοκρατία. Η οποία θα εκφράζει τις δυνάμεις της αγοράς και της παραγωγής και θα στηρίζει την ανάπτυξη χωρίς κρατικίστικα και λαϊκίστικα δεσμά. Αυτή είναι και η απαίτηση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, που επέλεξαν να γυρίσουν σελίδα, να απεγκλωβιστούν από "μεταβατικές" ή "προσωρινές" λύσεις, από αδιέξοδες συναινέσεις και να ενισχύσουν εκείνον που πιστεύουν ότι θα δώσει τη μεγάλη μάχη απέναντι σε μία καταστροφική κυβερνητική πολιτική.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλείται τώρα να κερδίσει αρκετά κρίσιμα στοιχήματα. Να ασκήσει σκληρή κριτική και δομική αντιπολίτευση, να καταθέσει τεχνοκρατικές προτάσεις απέναντι στην ισοπεδωτική για την οικονομία φορολογική λαίλαπα, να δικαιώσει την φήμη του μεταρρυθμιστή, αλλά και να αναδιοργανώσει την ίδια τη Νέα Δημοκρατία. Και θα πρέπει για να το καταφέρει να έχει στο πλευρό του όλη τη Νέα Δημοκρατία. Από τις μάχες που έρχονται δεν περισσεύει κανείς, αλλά και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απέχει και να σιωπά. Η παράταξη πρέπει να δώσει τον αγώνα για την ανατροπή της αδιέξοδης κυβερνητικής πολιτικής με ενότητα, πλήρη στήριξη του νέου αρχηγού και χωρίς προσωπικές ατζέντες και επιδιώξεις.
Διαφορετικά, η μεγάλη ευκαιρία που ανοίγεται προκειμένου να αποκτήσει η χώρα ισχυρή αντιπολιτευτική φωνή, σεβαστή και από τους εταίρους και να λειτουργήσει η Νέα Δημοκρατία ως αληθινό αντίπαλο δέος στην σημερινή πολιτική κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα, όχι μόνο θα πάει χαμένη αλλά θα τελειώσει και οριστικά οποιαδήποτε δυνατότητα να υπάρξει στο ορατό μέλλον σοβαρή φωνή αντίστασης και αντίδρασης.
Η εκλογή του κ. Μητσοτάκη, σε κάθε περίπτωση ανακατεύει και πάλι την πολιτική τράπουλα. Ανοίγει και πάλι το παιχνίδι. Δημιουργεί μία νέα ελπίδα και μία νέα προσδοκία ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Το μόνο που δεν διαθέτει είναι ο χρόνος. Από την επόμενη κιόλας ημέρα θα πρέπει να δώσει το στίγμα του. Και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και οι σχεδιαζόμενες ισοπεδωτικές για την αγορά ρυθμίσεις, όπως και οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις που έρχονται να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο μία εξουθενωμένη φοροδοτικά κοινωνία και επιχειρηματικότητα αποτελούν κρίσιμα πρώτα crash tests.
dimitris.papakonstantinou@capital.gr
-
11:18 Κάτω από το 140% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος το 2026
-
11:17 Χρ. Γιαννούλης: Η κοινωνία δεν αντέχει άλλη υποκρισία - Η Υγεία χρειάζεται σχέδιο, σεμνότητα και λογοδοσία
-
11:09 Στα Καλάβρυτα ο ΠτΔ Κ. Τασούλας για την επέτειο του ολοκαυτώματος
-
10:56 Επίσημη πρώτη για το ΔΕΗ Xmas West Park στο Μητροπολιτικό Πάρκο Τρίτση
-
10:56 Ρωσία: Δύο νεκροί στην πόλη Σαράτοφ σε ουκρανικό πλήγμα με drone
-
10:56 Συνεχίζονται οι εχθροπραξίας στα σύνορα Ταϊλάνδης - Καμπότζης παρά τις ανακοινώσεις Τραμπ περί κατάπαυσης του πυρός,
-
10:45 Νέα εποχή για την Εγνατία Οδό - Τι αλλάζει με επενδύσεις 1,8 δισ. ευρώ
-
10:43 Στάση εργασίας στα λεωφορεία την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025 από τις 11:00 έως τις 17:00
-
10:41 SKY express: Νέα απευθείας πτήση Ηράκλειο–Τίρανα - Kάθε Τρίτη και Σάββατο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους
-
10:29 Ρουμανία: Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά της δικαστικής διαφθοράς
-
Πώς η Eφορία θα διαγράψει χρέη 10 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους
-
Τι έχει αλλάξει φέτος και γιατί μιλάμε για "υπεργρίπη": Ο ρόλος του νέου υποκλάδου Κ - Συναγερμός για την εορταστική περίοδο
-
Karma is a beach που λέει και η Τζάκρη
-
Οι μεταρρυθμίσεις που φέρνει ο προϋπολογισμός του 2026
-
Ξεκινά τον Ιανουάριο ο διάλογος για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού – Τα σενάρια που εξετάζονται
-
Οι αμερικανικές επιχειρήσεις ανακαλύπτουν πόσο δύσκολο είναι να διακόψουν τις σχέσεις τους με την Κίνα
-
Σούπερ μάρκετ: Τα τρόφιμα "ταΐζουν" τις τιμές - Επιπλέον 682 εκατ. στα ταμεία στο δεκάμηνο
-
Φιλόδοξα πυρηνικά σχέδια της Τουρκίας: Θα κατασκευάσει 12 πυρηνικούς αντιδραστήρες μέχρι το 2050
-
Το Ιράν κατάσχεσε ξένο πετρελαιοφόρο στον Κόλπο του Ομάν - Υπό κράτηση τα 18 μέλη του πληρώματος
-
ΠΑΣΟΚ: Ποιoν κρατά ο φερόμενος εγκέφαλος του κυκλώματος κ. Χιλετζάκης και δεν τον διαγράφει η ΝΔ;
-
Karma is a beach που λέει και η Τζάκρη (16)
-
Ρουμανία: Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά της δικαστικής διαφθοράς (4)
-
Φιλόδοξα πυρηνικά σχέδια της Τουρκίας: Θα κατασκευάσει 12 πυρηνικούς αντιδραστήρες μέχρι το 2050 (4)
-
Στη Γερμανία σήμερα ο Γουίτκοφ για συνομιλίες με Ζελένσκι και Ευρωπαίους ηγέτες (2)
-
Τι έχει αλλάξει φέτος και γιατί μιλάμε για "υπεργρίπη": Ο ρόλος του νέου υποκλάδου Κ - Συναγερμός για την εορταστική περίοδο (2)
-
Χωρίς αγρότες δεν υπάρχει χώρα (2)
-
Στα Καλάβρυτα ο ΠτΔ Κ. Τασούλας για την επέτειο του ολοκαυτώματος (1)
-
Το Ιράν κατάσχεσε ξένο πετρελαιοφόρο στον Κόλπο του Ομάν - Υπό κράτηση τα 18 μέλη του πληρώματος (1)
-
Οι μεταρρυθμίσεις που φέρνει ο προϋπολογισμός του 2026 (1)
-
Πώς η Eφορία θα διαγράψει χρέη 10 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους (1)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ