Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Απρ-2018 00:03

  Ελληνική οικονομία και ο νόμος του Okun

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Μελέτη Ρεντούμη 

  Όλοι γνωρίζουν ότι η ελληνική οικονομία προσπαθεί σταδιακά να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της στις αγορές και να σχεδιάσει την επόμενη μέρα μετά τη λήξη του παρόντος δημοσιονομικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

  Μπορεί η κυβέρνηση να πιστεύει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει ανάπτυξη και ότι οσονούπω έρχονται και μεγάλες επενδύσεις στη χώρα, όμως τα γεγονότα και η κλασική οικονομική θεωρία δεν επιβεβαιώνουν αυτή την αισιοδοξία.

  Ήδη ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης ενώ υπολογιζόταν αρχικά στο 2,7% τελικά κλείνει στο 1,4% που σημαίνει 50% χαμηλότερη οικονομική δραστηριότητα από την αναμενόμενη στη χώρα, γεγονός που έχει άμεση επίπτωση και στην απασχόληση.

  Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι κυβερνώντες ότι εδώ και δεκαετίες ο γνωστός νόμος του Okun περιγράφει πλήρως τη σχέση της μεταβολής του ΑΕΠ με τη μεταβολή της ανεργίας. Η σχέση αυτή έχει βρεθεί ότι είναι αρνητική, καθώς το ΑΕΠ μετράται σε σχέση με το δυνητικό ΑΕΠ, που αντιστοιχεί στο φυσιολογικό ποσοστό ανεργίας δηλαδή στην πλήρη απασχόληση.

  Για την περίπτωση της Ελλάδας λοιπόν, το δυνητικό ΑΕΠ θα ήταν η κανονικότητα της ελληνικής οικονομίας, χωρίς capital controls, με λιγότερη γραφειοκρατία, σταθερό φορολογικό σύστημα, λογικές εισφορές για τους επαγγελματίες και ένας ελκυστικός αναπτυξιακός νόμος για άμεσες ξένες επενδύσεις.

  Αντί όμως των παραπάνω, έχουμε υπερφορολόγηση και εσωτερική στάση πληρωμών, από την στιγμή που το υπερπλεόνασμα προκύπτει σε μεγάλη βαθμό από συντάξεις που δεν έχουν αποδοθεί και στην μη καταβολή των δεδουλευμένων προς τον ιδιωτικό τομέα.

  Αν επανέλθουμε λοιπόν στο νόμο του Okun θα καταλάβουμε ότι όσο το ΑΕΠ δεν μεγεθύνεται με ρυθμούς αρκετά ισχυρούς ώστε να πυροδοτήσουν σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας, θα μιλάμε για μία στασιμότητα η οποία θα οδηγεί χιλιάδες ανθρώπους να ζουν με επιδόματα από την πρόνοια.

  Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι είναι ανάγκη η κυβέρνηση πέραν της επικοινωνιακής πολιτικής, να κατανοήσει πρώτα τις κλασικές οικονομικές αρχές και μετά να εφαρμόσει μία ρεαλιστική οικονομική πολιτική με στόχο την ανάκαμψη της πολύπαθης ελληνικής οικονομίας.

  * Ο κ. Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων