Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Ιουν-2017 00:05

  Πώς να γλιτώσετε φόρο για ανείσπρακτα ενοίκια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κωνσταντίνου Παπακασόλα 

  Αφού καταργήθηκε η δυνατότητα εκχώρησης των ανείσπρακτων μισθωμάτων στο δημόσιο, συνεχίζεται και για τη φετινή χρονιά, όπως και πέρυσι, η δυνατότητα κατάθεσης αγωγής ή διαταγής πληρωμής ώστε να μην φορολογηθεί ο ιδιοκτήτης ακινήτου για ενοίκια που δεν έχει εισπράξει από τον ενοικιαστή.

  Μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της φορολογικής του δήλωσης ο ιδιοκτήτης πρέπει να έχει καταθέσει διαταγή πληρωμής ή αγωγή  διεκδίκησης των ανείσπρακτων μισθωμάτων  του 2016.

  Με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4346/2015 (ΦΕΚ Α’ 152) προστέθηκε στο άρθρο 39 του ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α’ 167) νέα παράγραφος 4, η οποία ισχύει για τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1/1/2015 και μετά, ορίζεται ότι:

  Τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο, δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος,

  Α) έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων

  Β) ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

  Τα εν λόγω εισοδήματα φορολογούνται στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράχθηκε, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 8. 

  Τα μη εισπραχθέντα εισοδήματα δηλώνονται σε ειδικό κωδικό ανείσπρακτων εισοδημάτων από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

  Η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των σχετικών αγωγών και διαταγών πληρωμής για το 2017 είναι η 30η Ιουνίου 2017, εάν δεν υπάρξει κάποια παράταση.

  Η διαδικασία της έκδοσης διαταγής πληρωμής/απόδοσης μισθίου είναι πιο απλή και σύντομη από την τακτική αγωγή μισθωμάτων, και δεν απαιτεί συζήτηση σε ακροατήριο, αλλά προϋποθέτει: 

  α)    ενεργό μισθωτήριο (δεν έχει λήξει η μίσθωση) και 
  β)  το πρόσθετο  χρονικό και οικονομικό κόστος επίδοσης εξώδικης όχλησης  για καταβολή των καθυστερουμένων μισθωμάτων δεκαπέντε (15) ημέρες πριν την κατάθεση της αίτησης.

  Εάν το μηνιαίο μίσθωμα είναι μέχρι 600,00€ αρμόδιο δικαστήριο είναι το Ειρηνοδικείο, ενώ εάν το μηνιαίο μίσθωμα είναι υψηλότερο, αρμόδιο είναι το Μονομελές Πρωτοδικείο του τόπου που βρίσκεται το μίσθιο.

  Η δικαστική δυνατότητα αποφυγής φορολόγησης των ανείσπρακτων ενοικίων μέχρι την καταβολή τους από τον ενοικιαστή, είναι συμφέρουσα για συσσωρευμένα ή υψηλά μισθώματα, καθώς σε άλλη περίπτωση τα δικαστικά έξοδα καθιστούν ασύμφορη την δικαστική λύση διότι το κόστος εξόφλησης του φόρου ανέρχεται στα ιδία η και χαμηλότερα επίπεδα.

  * Ο κ. Κωνσταντίνος Παπακασόλας είναι δικηγόρος Αθηνών 

  papakasolas@gmail.com

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:03 16/10

  Η ανομία ως Θεσμός

  Είμαι βέβαιος ότι οι κυβερνώντες έζησαν για αρκετό καιρό ένα μεγάλο δράμα. Και όπως όλοι οι μεγάλοι πόνοι, ήταν και αυτό "βουβό".

  08:34 14/10

  Η ελπίδα δεν είναι κάλπικη

  Μπορεί ο κ. Τσίπρας να υπηρετήσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο για να βγει η χώρα από την κρίση; Η απάντηση είναι απλή: Δεν το πιστεύει και δεν μπορεί.

  00:07 13/10

  Έρχεται η ανάπτυξη...

  Η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι σίγουρα μια θετική εξέλιξη. Όμως έστω και αυτή η μικρή ανάπτυξη, είναι βιώσιμη, μπορεί να συνεχιστεί και να ενταθεί;

  00:07 13/10

  Δαγκωτό και Ασταύρωτο

  Ένα από τα γοητευτικότερα παιχνίδια για έναν πολιτικό επιστήμονα είναι να πειραματίζεται με τα εκλογικά ποσοστά και τα εκλογικά συστήματα.

  00:04 12/10

  Αλήθειες και μύθοι για την κρίση

  Γιατί η κρίση έχει τόσο μεγάλη διάρκεια και γιατί το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα είναι χειρότερο από το σημείο εισόδου στη ζοφερή αυτή περίοδο.

  00:21 11/10

  Ιατρικός Τουρισμός και ΣΔΙΤ -η Πρόκληση

  Ο Ιατρικός Τουρισμός μπορεί να αναπτύσσεται ταχέως, αλλά είναι άκρως ανταγωνιστικός, γιατί πολλές χώρες έχουν διαμορφώσει υψηλών στάνταρντς υπηρεσίες.

  00:04 06/10

  Το θηρίο των συντεχνιών

  Ο βασικός μοχλός πίεσης των συντεχνιών ήταν ως τώρα η απειλή ότι θα στραφούν εναντίον ενός κόμματος και θα κατευθυνθούν σε ένα άλλο.