Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 31-Αυγ-2018 09:03

  Τι είναι ο βιοφιλικός σχεδιασμός και πώς θα έχετε ένα πιο "υγιές" γραφείο;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με τη νόσο των λεγεωναρίων (που οφείλεται σε βακτήριο που η ανάπτυξή του σχετίζεται με τον αέρα από τα κλιματιστικά) να μας έχει αναστατώσει το προηγούμενο διάστημα, γίνεται ακόμη πιο σημαντική η προσπάθεια να εργαζόμαστε σε έναν πιο υγιεινό χώρο εργασίας. Ποια είναι η νέα τάση που έρχεται από τις ΗΠΑ; Ο βιοφιλικός σχεδιασμός των κτιρίων και των εσωτερικών χώρων γραφείων, ένας όρος που προέρχεται από τα ελληνικά ("αγάπη για τα έμβια αντικείμενα”) και σύμφωνα με τον οποίο οι αρχιτέκτονες προσπαθούν να φέρουν τα οφέλη της φύσης μέσα στα κτίρια. 

  Όπως επισημαίνει ο βιολόγος του Χάρβαρντ E.O. Wilson, η εξελικτική βιολογία οδηγεί εμάς τους ανθρώπους να είμαστε συναισθηματικά συνδεδεμένοι με τον φυσικό κόσμο. Οι υποστηρικτές του βιοφιλικού σχεδιασμού ισχυρίζονται πως για να χαρακτηριστεί "πράσινο" ένα κτίριο, δεν αρκεί να είναι αυτάρκες ενεργειακά και να έχει χαμηλό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα. Αντίθετα, πρέπει να είναι ένας χώρος που να ευνοεί την καλή υγεία των ανθρώπων που ζουν ή/και εργάζονται εκεί. 

  Επιπλέον, έρευνες επισημαίνουν πως οι άνθρωποι που εργάζονται σε γραφεία με φυσικό φως και αέρα έχουν καλύτερη διανοητική απόδοση και παίρνουν πιο εύκολα σημαντικές αποφάσεις. Διεθνής έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Psychological Association έδειξε πως οι άνθρωποι που εργάζονταν σε γραφεία με πράσινα φυλλώδη φυτά είχαν καλύτερη συγκέντρωση και ήταν κατά 15% πιο παραγωγικοί συγκριτικά με ανθρώπους που δούλευαν σε χώρους χωρίς φυτά. 

  Τα βιοφιλικά χαρακτηριστικά που κάνουν το χώρο εργασίας πιο υγιεινό

  Τα μεγάλα αίθρια και παράθυρα που εξασφαλίζουν άπλετο φυσικό φως, εξωτερικοί τοίχοι με άφθονη βλάστηση επάνω τους, μίνι κυψέλες για μέλισσες (!) και εσωτερικοί χώροι που ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να κινούνται περισσότερο και να επικοινωνούν μεταξύ τους αντί να κάθονται όλη τη μέρα πίσω από το γραφείο τους.  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ