Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 31-Ιουλ-2018 09:53

    Τι είναι οι ενεργές συσκευασίες τροφίμων και πώς θα βελτιώσουν το μέλλον μας;

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Μέχρι το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει αγγίξει τα 9 δισεκατομμύρια ανθρώπων. Για την παροχή επαρκούς θρεπτικής τροφής σε όλους, και για την παράλληλη διατήρηση των φυσικών πόρων, πρέπει να στραφούμε σε πιο βιώσιμα συστήματα διατροφής. Αυτό δεν συνεπάγεται μόνο την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο παράγονται οι τροφές σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και την μείωση απώλειας τροφίμων και αποβλήτων στην τροφική αλυσίδα και την ελαχιστοποίηση της αρνητικής επίπτωσης που έχουν τα απορρίμματα συσκευασιών.

    Κάθε χρόνο, περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων χάνεται. Οι απώλειες συναντώνται σε όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας και σε όλα τα είδη τροφίμων, κυρίως λόγω αλλοίωσης. Το κατά πόσο οι τροφές είναι ασφαλείς αποτελεί επίσης μια αυξανόμενη ανησυχία: η μικροβιακή μόλυνση των βρώσιμων προϊόντων εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια αιτία των τροφιμογενών ασθενειών.

    Μια επιπλέον πρόκληση είναι και η παγκοσμιοποίηση της αγοράς η οποία απαιτεί μια μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των προϊόντων και συνοδεύεται από αυξανόμενη ζήτηση τροφίμων που θα είναι ελάχιστα επεξεργασμένα. Προκύπτει, συνεπώς, η ανάγκη να αναπτυχθούν καινοτόμα υλικά για συσκευασίες τροφίμων που θα εγγυώνται την ασφάλεια και τη διατήρηση της ποιότητας για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, τα οποία θα συμβάλλουν στη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων. Για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις αυτές, η σχετική με τις συσκευασίες τροφίμων τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς.

    Οι πιθανές τεχνολογικές καινοτομίες για την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων στο μέλλον.

        Βελτιωμένες ιδιότητες συσκευασίας: μηχανικές, θερμικές, ιδιότητες φραγμού
        Βιοδιασπασιμότητα: αυξημένη βιοαποικοδόμηση
      Ενεργή συσκευασία: επέκταση της διάρκειας ζωής, απορροφητής οξυγόνου, αντιμικροβιακή δράση
      Έξυπνη συσκευασία: αλληλεπίδραση με το περιβάλλον, αυτοκαθαρισμός, αυτοθεραπεία, ένδειξη φθοράς
      Διάθεση και ελεγχόμενη αποδέσμευση: φαρμακευτικά βρώσιμα προϊόντα, βιοδραστικές ενώσεις (όπως αιθέρια έλαια)
       Παρακολούθηση των συνθηκών του προϊόντος: δείκτης θερμοκρασίας και χρόνου (TTI), δείκτης φρεσκάδας, δείκτης διαρροής, ανιχνευτής αερίων
      Νανο-αισθητήρας (nanosensor): ένδειξη της ποιότητας των τροφίμων, ανάπτυξη μικροοργανισμών
        Νανο-επίστρωση (Nanocoatings)
        Πληροφορίες σχετικές με το προϊόν: ραδιοσυχνική αναγνώριση (RFID), νανο-γραμμικός κώδικας, αυθεντικότητα προϊόντος

    Από παθητική σε ενεργή συσκευασία 

    Ο ρόλος της συσκευασίας των τροφίμων μεταβάλλεται από παθητικό - από ένα απλό δοχείο που προστατεύει το περιεχόμενό του από την υγρασία, τον αέρα, τα μικρόβια και τους μηχανικούς παράγοντες (όπως οι δονήσεις και οι κραδασμοί), σε ενεργητικό. Το αποτέλεσμα αυτού είναι πως αλληλεπιδρά με το προϊόν και έτσι να επεκτείνεται η διάρκεια ζωής του, απελευθερώνοντας αντιοξειδωτικά, αντιμικροβιακές ουσίες ή παράγοντες δέσμευσης οξυγόνου που αποτρέπουν την αλλοίωση των τροφίμων.

    Η νανοτεχνολογία διερευνάται ολοένα και περισσότερο ως ένα εργαλείο για την ανάπτυξη ενεργών συσκευασιών τροφίμων. Το NanoPack είναι ένα Ευρωπαϊκό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα το οποίο αναπτύσσει ένα ενεργό φιλμ συσκευασίας με αντιμικροβιακές ιδιότητες. Τα νέα φιλμ συσκευασίας απελευθερώνουν σιγά-σιγά μικροσκοπικές ποσότητες αντιμικροβιακών αιθέριων ελαίων ως ατμό μέσα στον λεγόμενο "κενό χώρο" της συσκευασίας, καθαρίζοντας έτσι τόσο το βρώσιμο προϊόν όσο και τον κεντρικό χώρο, επεκτείνοντας παράλληλα τη διάρκεια ζωής του προϊόντος. Τα αρχικά αποτελέσματα έδειξαν ότι τα NanoPack φιλμ είναι σε θέση να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής του ψωμιού χωρίς πρόσθετα κατά 3 εβδομάδες, αποδεικνύοντας τη δυνατότητα του συστήματος ενεργής συσκευασίας να μειώνει τα απόβλητα τροφίμων.

    Πηγή: www.eufic.org

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:30 05/12

    Ξεκινούν τα SMS για τα δωρεάν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας - Ποιοι θα τα λάβουν, η διαδικασία και τα κριτήρια

    Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.

    11:30 04/12

    Ένας Έλληνας ιατρός στο τιμόνι της επιστημονικής Ευρωπαϊκής Εταιρείας μεταμόσχευσης μαλλιών FUE Europe Hair Transplant Society

    Η εκλογή του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE Europe αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον κλάδο της χειρουργικής αποκατάστασης μαλλιών,...

    07:30 04/12

    Τι σχέση έχει το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα με την άνοια

    Φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής της.

    08:00 03/12

    Γιατί ο ελληνικός πληθωρισμός είναι υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό - Ο ρόλος των καυσίμων και των τροφίμων

    Ενέργεια και τρόφιμα άλλαξαν ριζικά την τάση για τον πληθωρισμό τον Νοέμβριο.

    09:01 02/12

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις με τίτλο "Let’s talk about IVF: Conversations in a New Era"

    Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις σημαντικές καινοτομίες του εμβρυολογικού εργαστηρίου, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κλινική πράξη αλλά και τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα...

    08:57 02/12

    Η σημασία της εξειδίκευσης στην Ορθοπαιδική και το όραμα της Synovus στην Αθήνα

    Η εξέλιξη της Ορθοπαιδικής μέσα από την εξειδίκευση.

    08:54 02/12

    Οσφυοϊσχιαλγία: Από τον πόνο στη λύση – Η νέα εποχή της ενδοσκοπικής δισκεκτομής

    Πες αντίο στον πόνο της μέσης και καλωσόρισε την ελευθερία κινήσεων με τη νέα μέθοδο.

    07:34 01/12

    Πέντε κοινά που έχουν όλες οι υγιεινές δίαιτες και γιατί να τις προτιμάμε σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

    Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσουμε.

    08:00 29/11

    Τι είναι το "Ozempic 2.0" και η νέα γενιά χαπιών για απώλεια βάρους που περιμένουμε την επόμενη χρονιά

    Ο όρος "Ozempic 2.0" έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα.

    07:30 28/11

    Γρίπη, ίωση ή μήπως Covid; Πώς θα ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα φέτος

    Ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να διακρίνει κανείς αν έχει κορονοϊό ή γρίπη είναι η διενέργεια τεστ.

    11:30 21/11

    Εκδήλωση με θέμα "Who's that Type 1? / Ποιος είναι αυτός ο Διαβήτης Τύπου 1?"

    Το Stanford Club of Greece και μια νεαρή μαθήτρια ενώνουν δυνάμεις για να κάνουν το αόρατο ορατό: Το "Who’s That Type 1?" ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για τον Διαβήτη Τύπου 1.

    08:06 21/11

    Fast food και έτοιμα σνακ αυξάνουν το κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

    Μια νέα μελέτη βάζει στο επίκεντρο τις γυναίκες κάτω των 50 ετών.