Πέμπτη, 27-Ιουν-2019 23:59
Διατροφικοί μύθοι που ακόμη πιστεύουμε
Άλλους τους πιστεύουμε από... συνήθεια και άλλους επειδή μας φαίνονται προφανείς. Ωστόσο, τα φαινόμενα μπορεί να εξαπατούν! Ας δούμε τέσσερις διαδεδομένους διατροφικούς μύθους και γιατί δεν ισχύουν.
Ένα παγωτό θα μας δροσίσει
Ναι, αυτό θα συμβεί στην αρχή ή έστω αυτή θα είναι η αίσθηση που θα αποκομίσουμε. Στην πραγματικότητα όμως, τρώγοντας ένα παγωτό προκαλούμε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλουμε. Γιατί; Το σώμα, ανεβάζει θερμοκρασία προκειμένου να βρει την ενέργεια που χρειάζεται για την πέψη του παγωτού – όπως και κάθε άλλης τροφής, ζεστής ή παγωμένης.
Η καστανή ζάχαρη είναι καλύτερη από την λευκή
Παρότι η διαφορά στο χρώμα οφείλεται όντως στον αυξημένο αριθμό μετάλλων που έχει η καστανή ζάχαρη, αυτό δεν αρκεί για να την θεωρούμε πιο "υγιεινή” επιλογή από τη λευκή. Η διαφορά στον αριθμό των μετάλλων είναι τόσο μικρή που η θρεπτική αξία παραμένει στην πραγματικότητα ίδια για όλες της μορφές της ζάχαρης.
Οι χυμοί βοηθούν το σώμα να αποτοξινωθεί
Κι όμως, το σώμα μας είναι ένα εργοστάσιο ακριβείας που έχει τους δικούς του τρόπους να διώχνει τις τοξίνες – τα νεφρά και η ούρηση συντελούν σε αυτή την πολύτιμη διαδικασία. Μήπως όμως οι χυμοί αδυνατίζουν; "Οι άνθρωποι χάνουν κιλά ακολουθώντας αποτοξινώσεις χυμών, όχι γιατί υπάρχει κάποιο μαγικό συστατικό που διώχνει τις τοξίνες και αλλάζει τον μεταβολισμό, αλλά επειδή καταναλώνουν πολύ λίγες θερμίδες. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι υγιεινές διατροφικές συνήθειες, αλλά η αποτοξίνωση με χυμούς επιφέρει μόνο προσωρινά αποτελέσματα. Επιπλέον, δεν μας βοηθά να μάθουμε να τρεφόμαστε σωστά ώστε να διατηρούμε ένα υγιές βάρος" συμβουλεύει διαιτολόγος Kristen Carlucci.
Οι υδατάνθρακες παχαίνουν
Οι υδατάνθρακες έχουν τις ίδιες θερμίδες ανά γραμμάριο με τις πρωτεΐνες και παρότι οι πρωτεΐνες θεωρούνται απαραίτητα δομικά συστατικά του οργανισμού, και οι υδατάνθρακες είναι πολύτιμοι καθώς παρέχουν άμεσα ενέργεια στο σώμα. Άρα οι υδατάνθρακες δεν παχαίνουν; "Εξαρτάται από την ποσότητα που θα καταναλώσουμε” απαντά η διαιτολόγος. "Μια ιδανική μερίδα είναι περίπου το ένα τέταρτο του πιάτου μας και οι υδατάνθρακες που προτιμούμε είναι οι αργής καύσης, δηλαδή ολικής άλεσης, που παρέχουν σταθερά ενέργεια για περισσότερες ώρες”.
H 90-30-50 δίνει έμφαση στην ποιότητα της διατροφής.
Στην Ευρώπη η έξαρση των κρουσμάτων έχει ξεκινήσει, αναμένεται και στην Ελλάδα.
Πώς μπορεί να "ξανανιώσει" το ανοσοποιητικό σύστημα.
Διαστάσεις λαμβάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα το φαινόμενο της αυξανόμενης προβολής διαφημιστικών καταχωρήσεων
Η γρίπη αλλάζει και μεταλλάσσεται διαρκώς. Συχνά, ξαφνιάζει και τους ίδιους τους επιστήμονες.
99 νέες εισαγωγές. Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης.
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) χαιρετίζει θερμά την υιοθέτηση του EU Safe Hearts Plan που ανακοινώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2025 για την Καρδιαγγειακή υγεία στην Ευρώπη.
Η εναλλασσόμενη νηστεία είναι μια μορφή διαλειμματικής νηστείας (intermittent fasting).
Καμπανάκι κινδύνου: η συνολική φαρμακευτική δαπάνη μπορεί να φτάσει τα €10,5 δισ. έως το 2028, από €8,9 δισ. που εκτιμάται για το 2025.
Για τις ερχόμενες δύο εβδομάδες.
Σε μια εποχή όπου η Ογκολογία εξελίσσεται ραγδαία, η ανοσοθεραπεία αναδεικνύεται ως πραγματική τομή στη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου..
Η ανάδειξη ενός νέου υποκλάδου σημαίνει ότι ο πληθυσμός δεν διαθέτει ανοσία, όπως τονίζουν οι ειδικοί.
Έξι συγκεκριμένα συμπτώματα κατάθλιψης που εμφανίζονται στη μέση ηλικία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με νέα μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του University College...
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές για τη νέα παραλλαγή της γρίπης Α(H3N2), ή "υποκλάδος Κ".
Μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ομότιμη καθηγήτρια Γενετικής ΕΚΠΑ Jan Traeger - Συνοδινού.
Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν οι ειδικοί στην Ελλάδα την εμφάνιση του νέου υποκλάδου H3N2.