Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Απρ-2018 08:05

  Αυτά τα χαρακτηριστικά ξεχωρίζουν τους "ηγέτες"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σύμφωνα με τη συγγραφέα Alice Eagley, ειδικό στην ψυχολογία των φύλων και συγγραφέα του Through the Labyrinth: The Truth About How Women Become Leaders, στον σημερινό κόσμο οι γυναίκες δεν έχουν μεν "ταβάνι" σε αυτά που μπορούν να κάνουν, αλλά πρέπει να περάσουν από… λαβύρινθο, που συμπεριλαμβάνει διακρίσεις φύλου, αμέτρητες υποχρεώσεις και ευθύνες στο σπίτι και στη δουλειά και το πιο ισχυρό εμπόδιο απ’ όλα: την έλλειψη αυτοπεποίθησής τους.

  Ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης εξηγεί πως οι γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους το ίδιο αυτό χαρακτηριστικό που τις κάνει να νιώθουν ανεπαρκείς σε θέσεις ευθύνης: τη θηλυκότητά τους. "Οι γυναίκες έχουν απίστευτα ισχυρά αποθέματα των βασικών συστατικών ενός εμπνευσμένου ηγέτη. Αυτό, μαζί με το γεγονός ότι δεν έχουν τεράστιες δόσεις τεστοστερόνης στο σύστημά τους, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα αναζωογονητικά προοδευτικό, συμμετοχικό και απελευθερωτικό στυλ ηγεσίας".

  Στρατηγικές ηγεσίας για αρχάριους
  Να είστε δυναμικοί

  "Θυμηθείτε πως ο δυναμισμός δε σημαίνει αλαζονεία ή επιθετικότητα" ξεκαθαρίζει ο Πάτροκλος Παπαδάκης. "Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να εκφράσουν το δυναμισμό τους συχνά φοβούνται πως η ρητή δήλωση μιας ανάγκης ή γνώμης θα γίνει αντιληπτή ως εχθρότητα". Να γνωρίζετε τι θέλετε να βγει από μια συζήτηση προτού καν την ξεκινήσετε, είτε διαπραγματεύεστε για ένα λογαριασμό χιλιάδων ευρώ είτε προσπαθείτε απλά να πείσετε το πεντάχρονο παιδί σας να φάει τα λαχανικά του. Μείνετε ψύχραιμοι και ήρεμοι, αλλά μην ξεφύγετε καθόλου από τη θέση σας.

  Να είστε πιστευτοί

  Η δρ Nancy Huber, συγγραφέας του Developing Personal Direction, επισημαίνει πως βασικό συστατικό ενός ηγέτη είναι η αξιοπιστία. "Πρέπει να κάνετε αυτό που λέτε ότι θα κάνετε. Η φήμη σας αναπτύσσεται ως ένα άμεσο αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης που έχουν οι άλλοι ότι θα πραγματοποιήσετε τις δεσμεύσεις σας".

  Να αποτελείτε παράδειγμα προς μίμηση 

  Γίνετε το καλό παράδειγμα. Αυτή είναι η τακτική του αποτελεσματικού ηγέτη. Είτε είστε ο μπαμπάς που καπνίζει, αλλά λέτε στα παιδιά σας ότι το τσιγάρο κάνει κακό, είτε είστε ο προϊστάμενος που πηγαίνει στη δουλειά με 15 λεπτά καθυστέρηση και τονίζετε στους υπαλλήλους σας να έρχονται στην ώρα τους, έχετε υπόψην πως ο σεβασμός είναι κάτι που κερδίζεται όταν ηγείστε μέσω του καλού παραδείγματος.

  Διαβάστε στο Shape.gr τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του ηγέτη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Εφημερίες Φαρμακείων
  Εφημερίες Νοσοκομείων

  Επιμέλεια ύλης

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ