07:30 17/11
Γιατί η γρίπη θα είναι πιο μεταδοτική φέτος τον χειμώνα
Aυξάνεται η ανησυχία των ειδικών με τις πρώτες ενδείξεις για τη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης.

Πόσο πιο εύκολο είναι να λέμε "λευκά” ψέματα, να λέμε "μισές αλήθειες” ή να μη λέμε τίποτε αντί να πούμε την καθαρή, ωμή αλήθεια! Ας το παραδεχτούμε, σε κάθε περίπτωση δεν είναι πάντα εύκολο να λέμε την αλήθεια. Γιατί; Ένστικτο αυτοσυντήρησης, δυσκολία αποδοχής της αλήθειας, έλλειψη αυτοπεποίθησης; Δύο ψυχολόγοι μας βοηθούν να αναλύσουμε τους λόγους που μας κάνουν πιο εύκολο να πούμε ένα ψέμα παρά την αλήθεια.
Επειδή η αλήθεια δεν είναι πάντα ευχάριστη
Δεν είναι όλες οι αλήθειες κοπλιμέντα ή καλά νέα, μερικές φορές μάλιστα το να πούμε την αλήθεια μπορεί να μας φέρει σε δύσκολη θέση. "Η επιλογή της αλήθειας εμπεριέχει πάντα ένα ρίσκο. Αποφασίζουμε να αποκαλύψουμε κάτι για εμάς ή για τις σκέψεις μας και φοβόμαστε για τις συνέπειες" εξηγεί η ψυχολόγος Mary Gohin. Όταν η αλήθεια είναι δυσάρεστη υπάρχει πάντα η πιθανότητα αυτός που θα την ακούσει να αντιδράσει αρνητικά – τουλάχιστον στην αρχή. Από την άλλη πλευρά, όταν γνωρίζουμε μια αλήθεια και δεν την αποκαλύπτουμε επειδή διστάζουμε, μπορεί ως συνέπεια μην νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας καθώς δεν στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων και δεν έχουμε την τόλμη να είμαστε συνεπείς ως προς τις αξίες μας.
Επειδή δεν μας το επιτρέπει η ανατροφή μας
Αν το καλοσκεφτείτε, μεγαλώνοντας μαθαίνουμε -άμεσα ή έμμεσα- να μη λέμε πάντα αλήθειες. Από μικρά παιδιά μαθαίνουμε να είμαστε ευγενικοί και να μη σχολιάζουμε τους γύρω μας. Και όπως δεν θα ρωτήσουμε την κυρία που μένει στο διπλανό διαμέρισμα γιατί είναι τόσο χοντρή, μεγαλώνοντας μπορεί να δυσκολευόμαστε να πούμε σε κάποιον ότι το νέο του κούρεμα δεν του πηγαίνει καθόλου.
Το ψέμα είναι συχνά η "εύκολη λύση"
Είναι πολύ πιο εύκολο να πει κανείς ένα ευγενικό ψέμα παρά να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ο καθένας από εμάς λέει συχνά "λευκά” ψέματα. Ακόμη και όταν δεν λέμε τίποτε -αντί να πούμε ένα αρνητικό σχόλιο- είναι σαν να λέμε ψέματα. Η αλήθεια είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με το ψέμα, πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
Aυξάνεται η ανησυχία των ειδικών με τις πρώτες ενδείξεις για τη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης.
Ο Διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του "Ευαγγελισμού" μιλά στο Capital.gr για την αντιμετώπιση του καρκίνου και τις δυνατότητες θεραπείας του.
Συνέντευξη με τον Μιχάλη Βασλαματζή
Συνέντευξη του πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Ν. Αρκαδόπουλου στο ΑΠΕ.
Ο εμβολιασμός κατά των δύο ιών παραμένει το σημαντικότερο διαθέσιμο μέτρο πρόληψης.
Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια
Στόχος της κοινής πρωτοποριακής δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα οδήγησης και αυτοελέγχου της κατανάλωσης αλκοόλ πριν πιάσουν το τιμόνι.
Γράφει ο Γενικός Χειρουργός Αλέξανδρος Κυρίτσης με εξειδίκευση στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική και τις παθήσεις παχέος εντέρου και πρωκτού.
Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη εστιάζει στο θέμα "Διαβήτης και ευεξία στο περιβάλλον εργασίας".
Τι δείχνει η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την υγεία στην Ελλάδα.
Η επανάσταση της νευροδιέγερσης και τα νέα όπλα στα φαρέτρα των ειδικών.
Γράφει ο Κυριάκος Βαμβακίδης
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2025, το Stanford Club of Greece διοργανώνει την εκδήλωση "Ποιος είναι αυτός ο Διαβήτης; | Who’s that Type 1?", την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2025 και ώρα 18:00 στο St...
Η Σουηδία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά καθημερινού καπνίσματος στην Ευρώπη.
Λιγότερο γνωστά συμπτώματα, σπάνιες και ασυνήθιστες περιπτώσεις.
Τα νεότερα για τη διατήρηση των μοσχευμάτων, τα επαναστατικά φάρμακα και τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.
Γράφει ο Ανδρέας Γ. Τζάκης
Πώς μπορούμε να κάνουμε τη μέτρηση.
Τι σημαίνει αυτό για τη θεραπεία εγκεφαλικών παθήσεων.
Γράφει η Rachel E. Gross