Τετάρτη, 23-Αυγ-2017 11:00
10 τρόφιμα που βελτιώνουν την εμφάνισή σας
Γράφει ο Ευμένης Π. Καραφυλλίδης BSc (Hons), MSc, NYSCDN
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πανεπιστημίου Leeds M., Αγγλία
Πανεπιστημίου Columbia, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος ΙΑΣΩ General
Μέλος Ογκολογικού Συμβουλίου ΙΑΣΩ General
www.karafillides.gr
Είναι γνωστό ότι τρώγοντας με μέτρο βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής και μιας υγιούς εμφάνισης. Όταν εσείς αισθάνεστε καλά με τα τρόφιμα που καταναλώνετε και όταν τα τρόφιμα αυτά είναι υγιεινά, το πιο πιθανό είναι να φαίνεστε κι εσείς καλά. Παρακάτω ακολουθούν 10 τρόφιμα που όχι μόνο θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλά, αλλά θα σας βοηθήσουν επίσης να βελτιώσετε και την εμφάνισή σας.
Νερό
Η άφθονη κατανάλωση νερού κάθε ημέρα βοηθά το δέρμα να φανεί μαλακό, ενυδατωμένο και πιο νεανικό. Με τη διατήρηση ενός ενυδατωμένου σώματος, η γενική εμφάνισή σας θα ωφεληθεί. Πέρα από τις πολύτιμες ιδιότητες που προσφέρει το νερό στον οργανισμό, μπορεί να αυξήσει τον ρυθμό με τον οποίο "καίγονται" οι θερμίδες.
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα στην καταπολέμηση των μολύνσεων και των ασθενειών. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Γνωρίζατε ότι η βιταμίνη C είναι απαραίτητη στην παραγωγή κολλαγόνου; Το κολλαγόνο βοηθά το δέρμα να παραμείνει ελαστικό αλλά σφικτό, χωρίς ραγάδες και ρυτίδες. Τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, οι ντομάτες, το μπρόκολο και το λάχανο είναι τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C.
Πράσινο τσάι
Επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, το πράσινο τσάι φαίνεται να μειώνει τη χοληστερόλη, να βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου. Εάν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες καφέ, προσπαθήστε να αντικαταστήσετε μερικές από αυτές με πράσινο τσάι. Έρευνες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι αυξάνει τον μεταβολισμό και έτσι βοηθάει στη μείωση του βάρους.
Σόγια
Οι πρωτεΐνες σόγιας είναι πλούσιες σε αμινοξέα, βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά. Τα συστατικά αυτά βοηθάνε το δέρμα να παραμένει ενυδατωμένο και να είναι πιο ελαστικό και απαλό.
Βασικά Λιπαρά Οξέα
Τα βασικά λιπαρά οξέα όπως τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, είναι γνωστά ως "καλά λιπαρά", γιατί βοηθάνε στη λειτουργία των κυττάρων. Αυτή, βοηθάει το δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια, τους μύς και ουσιαστικά οτιδήποτε αφορά την φυσική σας εμφάνιση. Όπως και άλλα "καλά" τρόφιμα, τα βασικά λιπαρά οξέα βοηθούν τα κύτταρα να λειτουργούν σωστά, κάτι το οποίο βοηθάει στον καθαρισμό του δέρματος και στην αποφυγή ατελειών, στη μείωση των ρυτίδων, στη βελτίωση της κατάστασης των μαλλιών και την ανάπτυξη των νυχιών.
Γάλα
Η φράση "το γάλα μεγαλώνει γερά παιδιά" δεν είναι μόνο μια φράση μάρκετινγκ των γαλακτοβιομηχανιών αλλά είναι και αλήθεια. Το γάλα είναι πλούσιο σε ασβέστιο, βιταμίνες B2, B12 και D. Το ασβέστιο, μαζί με τη βιταμίνη D η οποία βοηθάει στην απορρόφηση ασβεστίου, βοηθάει στη διατήρηση υγιών οστών και δοντιών. Οι βιταμίνες B2 και B12 είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία βοηθούν στην μεταφορά του απαραίτητου οξυγόνου στα κύτταρα. Τι σημαίνει αυτό για την εμφάνισή σας; Το δέρμα και τα μαλλιά θα δείχνουν πιο ζωντανά και πιο υγιή.
Πράσινα λαχανικά
Λαχανικά όπως το σπανάκι, τα χόρτα, το μπρόκολο είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C, E, σίδηρο και φυτικές ίνες. Έχουμε ήδη αναφέρει τα θετικά της βιταμίνης C, αλλά εξίσου σημαντική για να δείχνουμε ωραίοι είναι και η λήψη βιταμίνης Α και Ε. Οι βιταμίνες Α και Ε έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και διατηρούν την υγρασία στα μάτια και το δέρμα. Η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη προκειμένου το δέρμα να δείχνει υγιές, απαλό και νέο.
Γιαούρτι
Εφόσον το γιαούρτι είναι γαλακτοκομικό προϊόν, όλα τα θετικά του γάλατος ισχύουν και για το γιαούρτι. Το γιαούρτι περιέχει επίσης φιλικά βακτήρια, που βοηθούν στην πέψη, βελτιώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και (όταν χρησιμοποιηθεί σαν μάσκα) μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση και τον καθαρισμό του δέρματος. Προτιμάτε γιαούρτια χαμηλά σε λιπαρά (2%).
Σκόρδο
Οι επιδράσεις του σκόρδου είναι γνωστές εδώ και αιώνες, αλλά τα τελευταία χρόνια η επιστήμη τις έχει λάβει σοβαρά υπόψιν. Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση σκόρδου μειώνει την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου. Το σκόρδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθάνε στη διατήρηση της νεανικής εμφάνισης. Σε περίπτωση που δεν αντέχετε τη μυρωδιά του ή τη γεύση του, απλά καταναλώστε το σε μορφή κάψουλας.
Σοκολάτα
Μπορεί η σοκολάτα να μην είναι το πιο υγιές τρόφιμο στον πλανήτη. Παρόλαυτά, η σοκολάτα έχει θετικές επιδράσεις στη διάθεση αφού τονώνει τις ενδορφίνες και τη σεροτονίνη, που δίνουν στον οργανισμό μια αίσθηση γαλήνης και ευχαρίστησης. Και όταν αισθάνεστε ωραία, δείχνετε ωραίοι. Ποιος μπορεί να διαφωνήσει σε αυτό;
Πώς προκαλείται οξεία δηλητηρίαση.
Από την ανάλυση δεδομένων έως την πρόβλεψη κινδύνου για πολλές ασθένειες.
Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη
Πώς "εκπαιδεύουν" το ανοσοποιητικό να πολεμά τους όγκους.
Νέα έρευνα υποδηλώνει ότι η συνεργασία με την ΤΝ μπορεί να έχει ένα κρυφό κόστος.
Γράφει o Teddy Rosenbluth
Καθώς διανύουμε τον Οκτώβριο, τον Μήνα Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού, η VML και η WPP Media ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία, δημιουργώντας μια...
1 στους 8 έχει κάνει έστω και μια φορά χρήση κάποιας παράνομης ουσίας.
Τα βλαστοκύτταρα καταπολεμούν τις ασθένειες εκ των έσω. Αλλά δεν είναι όλες οι θεραπείες ίδιες.
Γράφει η Mohana Ravindranath
Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την επιστημονική γνωμοδότηση.
Ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
Τι έδειξε μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.
Μόλις 6 στις 10 αξονικές τομογραφίες είναι πραγματικά αναγκαίες.
Κάθε πότε μπορεί να συνταγογραφείται κάθε είδος εξέτασης.
Ο ρόλος του εντερικού μικροβιώματος στη ρύθμιση της πέψης, του ανοσοποιητικού, του μεταβολισμού.
Το κόστος των γλυκών δεν προβλέπεται να μειωθεί σύντομα.
Η Δρ. Wynne Armand, γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Mass General Brigham του Harvard, προτείνει έναν διαφορετικό δρόμο,
Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή διατροφικά πρότυπα.