Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 24-Φεβ-2017 08:14

    Πού... παραμονεύει η τροφική δηλητηρίαση;

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Επιλέγουμε προσεκτικά τις τροφές που βάζουμε στο τραπέζι μας ώστε να είναι καλής ποιότητας και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, για να φάμε πραγματικά υγιεινά και απολαυστικά είναι σημαντικό την ώρα που μαγειρεύουμε ή προετοιμάζουμε το φαγητό να έχουμε στο νου μας κάποια "μυστικά" ώστε να κρατήσουμε μακριά από το πιάτο μας τη σαλμονέλα  και άλλα μικρόβια που μπορεί να ταλαιπωρήσουν εμάς και την οικογένειά μας με στομαχικές διαταραχές και τροφική δηλητηρίαση.

    Σε υψηλή θερμοκρασία
    Ο πρώτος εχθρός των μικροβίων είναι οι υψηλές θερμοκρασίες. Ακόμη λοιπόν κι αν σκοπεύουμε να σιγοψήσουμε το φαγητό μας καλό είναι να το αφήνουμε για μερικά λεπτά να βράσει ή να ψηθεί σε θερμοκρασία πάνω από 150 βαθμούς. Μια πιο πρακτική συμβουλή είναι να ξεκινήσουμε το μαγείρεμα του κρέατος ή του κοτόπουλου σε υψηλή θερμοκρασία, μέχρι τα υγρά που βγαίνουν να μην περιέχουν αίμα. Αφού γίνει αυτό, μπορούμε κατόπιν να χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία για όση ώρα ακόμη χρειαστεί. 

    Όταν ζεσταίνουμε το φαγητό
    Καλό είναι το φαγητό που θα ζεστάνουμε από το ψυγείο να φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού ή σχεδόν βρασμού, προτού το σερβίρουμε. Έτσι θα είμαστε σίγουροι πως τυχόν μικρόβια που πρόλαβαν να αναπτυχθούν θα εξουδετερωθούν χάρη στην υψηλή θερμοκρασία. Θυμηθείτε επίσης πως τα περισσότερα μαγειρεμένα φαγητά διατηρούνται με ασφάλεια στο ψυγείο μέχρι δυο μέρες.

    Έχει περισσέψει φαγητό;
    Αν ναι, πριν το βάλουμε στο ψυγείο θα πρέπει το φαγητό να έχει κρυώσει ώστε να μη μειώσει τη συνολική θερμοκρασία ψύξης. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση που θέλουμε να βάλουμε μαγειρεμένο φαγητό στην κατάψυξη. 

    Σε πόσους βαθμούς σκοτώνονται τα μικρόβια;
    Τα πιο συνηθισμένα παθογόνα μικρόβια που μπορεί να αναπτυχθούν στο φαγητό μας σκοτώνονται όταν η θερμοκρασία στην "καρδιά" του τροφίμου, π.χ. στο κέντρο του κρέατος, φτάσει και διατηρηθεί στους 70 βαθμούς για 3-4 λεπτά.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:30 05/12

    Ξεκινούν τα SMS για τα δωρεάν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας - Ποιοι θα τα λάβουν, η διαδικασία και τα κριτήρια

    Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.

    11:30 04/12

    Ένας Έλληνας ιατρός στο τιμόνι της επιστημονικής Ευρωπαϊκής Εταιρείας μεταμόσχευσης μαλλιών FUE Europe Hair Transplant Society

    Η εκλογή του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE Europe αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον κλάδο της χειρουργικής αποκατάστασης μαλλιών,...

    07:30 04/12

    Τι σχέση έχει το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα με την άνοια

    Φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής της.

    09:01 02/12

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις με τίτλο "Let’s talk about IVF: Conversations in a New Era"

    Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις σημαντικές καινοτομίες του εμβρυολογικού εργαστηρίου, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κλινική πράξη αλλά και τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα...

    08:57 02/12

    Η σημασία της εξειδίκευσης στην Ορθοπαιδική και το όραμα της Synovus στην Αθήνα

    Η εξέλιξη της Ορθοπαιδικής μέσα από την εξειδίκευση.

    08:54 02/12

    Οσφυοϊσχιαλγία: Από τον πόνο στη λύση – Η νέα εποχή της ενδοσκοπικής δισκεκτομής

    Πες αντίο στον πόνο της μέσης και καλωσόρισε την ελευθερία κινήσεων με τη νέα μέθοδο.

    07:34 01/12

    Πέντε κοινά που έχουν όλες οι υγιεινές δίαιτες και γιατί να τις προτιμάμε σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

    Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσουμε.

    08:00 29/11

    Τι είναι το "Ozempic 2.0" και η νέα γενιά χαπιών για απώλεια βάρους που περιμένουμε την επόμενη χρονιά

    Ο όρος "Ozempic 2.0" έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα.

    07:30 28/11

    Γρίπη, ίωση ή μήπως Covid; Πώς θα ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα φέτος

    Ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να διακρίνει κανείς αν έχει κορονοϊό ή γρίπη είναι η διενέργεια τεστ.

    18:31 27/11

    Ινστιτούτο Παστέρ: Ο ιός της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία χειρότερη του covid

    Εάν μεταλλαχθεί ώστε να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    17:34 27/11

    ΕΟΔΥ: 12 θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης.

    07:30 27/11

    Μπορεί ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα να προκαλέσει καρδιακή προσβολή;

    Γιατί ένα μεγάλο γεύμα επιβαρύνει την καρδιά.

    15:09 24/11

    Συνεργασία υπουργείου Υγείας – Sword Health για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

    Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.