Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 24-Φεβ-2017 08:14

    Πού... παραμονεύει η τροφική δηλητηρίαση;

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Επιλέγουμε προσεκτικά τις τροφές που βάζουμε στο τραπέζι μας ώστε να είναι καλής ποιότητας και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, για να φάμε πραγματικά υγιεινά και απολαυστικά είναι σημαντικό την ώρα που μαγειρεύουμε ή προετοιμάζουμε το φαγητό να έχουμε στο νου μας κάποια "μυστικά" ώστε να κρατήσουμε μακριά από το πιάτο μας τη σαλμονέλα  και άλλα μικρόβια που μπορεί να ταλαιπωρήσουν εμάς και την οικογένειά μας με στομαχικές διαταραχές και τροφική δηλητηρίαση.

    Σε υψηλή θερμοκρασία
    Ο πρώτος εχθρός των μικροβίων είναι οι υψηλές θερμοκρασίες. Ακόμη λοιπόν κι αν σκοπεύουμε να σιγοψήσουμε το φαγητό μας καλό είναι να το αφήνουμε για μερικά λεπτά να βράσει ή να ψηθεί σε θερμοκρασία πάνω από 150 βαθμούς. Μια πιο πρακτική συμβουλή είναι να ξεκινήσουμε το μαγείρεμα του κρέατος ή του κοτόπουλου σε υψηλή θερμοκρασία, μέχρι τα υγρά που βγαίνουν να μην περιέχουν αίμα. Αφού γίνει αυτό, μπορούμε κατόπιν να χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία για όση ώρα ακόμη χρειαστεί. 

    Όταν ζεσταίνουμε το φαγητό
    Καλό είναι το φαγητό που θα ζεστάνουμε από το ψυγείο να φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού ή σχεδόν βρασμού, προτού το σερβίρουμε. Έτσι θα είμαστε σίγουροι πως τυχόν μικρόβια που πρόλαβαν να αναπτυχθούν θα εξουδετερωθούν χάρη στην υψηλή θερμοκρασία. Θυμηθείτε επίσης πως τα περισσότερα μαγειρεμένα φαγητά διατηρούνται με ασφάλεια στο ψυγείο μέχρι δυο μέρες.

    Έχει περισσέψει φαγητό;
    Αν ναι, πριν το βάλουμε στο ψυγείο θα πρέπει το φαγητό να έχει κρυώσει ώστε να μη μειώσει τη συνολική θερμοκρασία ψύξης. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση που θέλουμε να βάλουμε μαγειρεμένο φαγητό στην κατάψυξη. 

    Σε πόσους βαθμούς σκοτώνονται τα μικρόβια;
    Τα πιο συνηθισμένα παθογόνα μικρόβια που μπορεί να αναπτυχθούν στο φαγητό μας σκοτώνονται όταν η θερμοκρασία στην "καρδιά" του τροφίμου, π.χ. στο κέντρο του κρέατος, φτάσει και διατηρηθεί στους 70 βαθμούς για 3-4 λεπτά.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:48 08/09

    MyHealth app: Πώς θα μετράμε την πίεση και τους καρδιακούς παλμούς μας από την κάμερα του κινητού μας

    Τα δεδομένα, μέσω της εφαρμογής, θα μπορούν να κοινοποιούνται απευθείας στο γιατρό μας.

    08:00 06/09

    Μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου: Πέντε αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε σήμερα

    Ο καρκίνος παραμένει η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

    08:08 05/09

    Έρευνα: Πώς επηρεάζουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα γονιμότητα και μεταβολική υγεία

    Δεν συνδέονται μόνο με παχυσαρκία και χρόνιες παθήσεις.

    07:30 04/09

    Γιατί αυξάνονται και πάλι τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη έπειτα από μια δεκαετία

    Σημαντική άνοδος στις διαγνώσεις σε προχωρημένα στάδια.

    15:10 02/09

    Οι πέντε παρεμβάσεις που ζήτησε ο πρόεδρος του ΙΣΘ από τον Κ. Μητσοτάκη

    Με ακριβή στοιχεία για όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προσήλθε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε εν όψει της 89ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος...

    08:00 30/08

    Η υψηλή "καλή' χοληστερίνη δεν είναι πάντα καλή - Γιατί η αύξηση της HDL δεν συνδέεται πάντα με καλύτερη καρδιακή υγεία

    Η HDL δεν είναι μια ενιαία ουσία, αλλά μια "οικογένεια" σωματιδίων διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων.

    07:30 28/08

    PFAS: Τα "αιώνια χημικά" που δεν εξαφανίζονται ποτέ και εντοπίστηκαν και σε ελληνικά αυγά - Πού βρίσκονται και τι προκαλούν στον άνθρωπο

    Η χρήση τους ξεκίνησε τη δεκαετία του '40 και έκτοτε κατέκλυσαν την καθημερινότητά μας.

    07:30 27/08

    Πώς θα κλείσουμε ραντεβού με γιατρό μέσω της πλατφόρμας Finddoctors.gov.gr - Όλη η διαδικασία

    Και μέσω του finddoctors.gov.gr (πέρα από τη δωρεάν τετραψήφια τηλεφωνική γραμμής "1566") μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού με γιατρό.

    17:54 26/08

    Πράσινο φως από την Κομισιόν για την λενακαπαβίρη ως η πρώτη εξαμηνιαία επιλογή PrEP για HIV

    Η απόφαση της Επιτροπής ακολούθησε επιταχυνόμενη διαδικασία αξιολόγησης, μετά την έγκριση της λενακαπαβίρης από τον FDA των ΗΠΑ

    14:49 26/08

    ΙΣΑ: Κυρώσεις σε ιατρούς που προβαίνουν σε εξέταση και χορήγηση γνωματεύσεων σε αθλούμενους εντός των χώρων αθλητικών σωματείων

    Έχει ήδη ενημερώσει την ΓΓΑ, προκειμένου και αυτή με τη σειρά της να ενημερώσει τις Ομοσπονδίες και τα Αθλητικά Σωματεία.