08:00 25/10
Κέικ, γαριδάκια, αλλαντικά προκαλούν εθισμό: Νέα μελέτη δείχνει ανησυχητικές συνδέσεις του εγκεφάλου με τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα
Επηρεάζουν τα κέντρα ανταμοιβής και οδηγούν σε φαύλο κύκλο υπερφαγίας.
Επιλέγουμε προσεκτικά τις τροφές που βάζουμε στο τραπέζι μας ώστε να είναι καλής ποιότητας και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, για να φάμε πραγματικά υγιεινά και απολαυστικά είναι σημαντικό την ώρα που μαγειρεύουμε ή προετοιμάζουμε το φαγητό να έχουμε στο νου μας κάποια "μυστικά" ώστε να κρατήσουμε μακριά από το πιάτο μας τη σαλμονέλα και άλλα μικρόβια που μπορεί να ταλαιπωρήσουν εμάς και την οικογένειά μας με στομαχικές διαταραχές και τροφική δηλητηρίαση.
Σε υψηλή θερμοκρασία
Ο πρώτος εχθρός των μικροβίων είναι οι υψηλές θερμοκρασίες. Ακόμη λοιπόν κι αν σκοπεύουμε να σιγοψήσουμε το φαγητό μας καλό είναι να το αφήνουμε για μερικά λεπτά να βράσει ή να ψηθεί σε θερμοκρασία πάνω από 150 βαθμούς. Μια πιο πρακτική συμβουλή είναι να ξεκινήσουμε το μαγείρεμα του κρέατος ή του κοτόπουλου σε υψηλή θερμοκρασία, μέχρι τα υγρά που βγαίνουν να μην περιέχουν αίμα. Αφού γίνει αυτό, μπορούμε κατόπιν να χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία για όση ώρα ακόμη χρειαστεί.
Όταν ζεσταίνουμε το φαγητό
Καλό είναι το φαγητό που θα ζεστάνουμε από το ψυγείο να φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού ή σχεδόν βρασμού, προτού το σερβίρουμε. Έτσι θα είμαστε σίγουροι πως τυχόν μικρόβια που πρόλαβαν να αναπτυχθούν θα εξουδετερωθούν χάρη στην υψηλή θερμοκρασία. Θυμηθείτε επίσης πως τα περισσότερα μαγειρεμένα φαγητά διατηρούνται με ασφάλεια στο ψυγείο μέχρι δυο μέρες.
Έχει περισσέψει φαγητό;
Αν ναι, πριν το βάλουμε στο ψυγείο θα πρέπει το φαγητό να έχει κρυώσει ώστε να μη μειώσει τη συνολική θερμοκρασία ψύξης. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση που θέλουμε να βάλουμε μαγειρεμένο φαγητό στην κατάψυξη.
Σε πόσους βαθμούς σκοτώνονται τα μικρόβια;
Τα πιο συνηθισμένα παθογόνα μικρόβια που μπορεί να αναπτυχθούν στο φαγητό μας σκοτώνονται όταν η θερμοκρασία στην "καρδιά" του τροφίμου, π.χ. στο κέντρο του κρέατος, φτάσει και διατηρηθεί στους 70 βαθμούς για 3-4 λεπτά.
Επηρεάζουν τα κέντρα ανταμοιβής και οδηγούν σε φαύλο κύκλο υπερφαγίας.
Πώς προκαλείται οξεία δηλητηρίαση.
Από την ανάλυση δεδομένων έως την πρόβλεψη κινδύνου για πολλές ασθένειες.
Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη
Πώς "εκπαιδεύουν" το ανοσοποιητικό να πολεμά τους όγκους.
Νέα έρευνα υποδηλώνει ότι η συνεργασία με την ΤΝ μπορεί να έχει ένα κρυφό κόστος.
Γράφει o Teddy Rosenbluth
Καθώς διανύουμε τον Οκτώβριο, τον Μήνα Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού, η VML και η WPP Media ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία, δημιουργώντας μια...
1 στους 8 έχει κάνει έστω και μια φορά χρήση κάποιας παράνομης ουσίας.
Τα βλαστοκύτταρα καταπολεμούν τις ασθένειες εκ των έσω. Αλλά δεν είναι όλες οι θεραπείες ίδιες.
Γράφει η Mohana Ravindranath
Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την επιστημονική γνωμοδότηση.
Ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
Τι έδειξε μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.
Μόλις 6 στις 10 αξονικές τομογραφίες είναι πραγματικά αναγκαίες.
Κάθε πότε μπορεί να συνταγογραφείται κάθε είδος εξέτασης.
Ο ρόλος του εντερικού μικροβιώματος στη ρύθμιση της πέψης, του ανοσοποιητικού, του μεταβολισμού.
Η Δρ. Wynne Armand, γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Mass General Brigham του Harvard, προτείνει έναν διαφορετικό δρόμο,