Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 29-Ιουλ-2016 08:38

    Νέα θεραπεία για σοβαρά προβλήματα όρασης

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε πρόσφατα την έγκριση της νέας ένδειξης του adalimumab για τη θεραπεία ορισμένων μορφών μη λοιμώδους ραγοειδίτιδας, μιας ασθένειας που, χωρίς την κατάλληλη θεραπεία και διαχείριση, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην όραση των ασθενών.

    Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη στη διαχείριση της νόσου, καθώς το adalimumab είναι πλέον η πρώτη και μοναδική εγκεκριμένη βιολογική θεραπεία για τη μη λοιμώδη ενδιάμεση ραγοειδίτιδα, οπίσθια ραγοειδίτιδα και πανραγοειδίτιδα σε ενήλικες ασθενείς με ανεπαρκή ανταπόκριση στα κορτικοστεροειδή, σε ασθενείς που απαιτούν σταδιακή μείωση της δόσης των κορτικοστεροειδών, καθώς και σε ασθενείς στους οποίους η θεραπεία με κορτικοστεροειδή αντενδείκνυται. 

    Η μη λοιμώδης ραγοειδίτιδα αποτελείται από μία ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζονται από φλεγμονή του ραγοειδούς χιτώνα, του μεσαίου στρώματος του οφθαλμού. Μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη όραση ή απώλεια της όρασης, αποτελεί δε την πέμπτη κυριότερη αιτία τύφλωσης στον αναπτυγμένο κόσμο.

    Για τη θεραπεία της μη λοιμώδους ραγοειδίτιδας δεν υπάρχουν καθολικά αποδεκτές κατευθυντήριες γραμμές και, πριν από την έγκριση αυτή, οι οφθαλμίατροι και οι ρευματολόγοι είχαν περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές. 
    Επί του παρόντος, τα κορτικοστεροειδή συνιστούν τον ακρογωνιαίο λίθο στην εν λόγω θεραπεία, εφόσον αποκλείονται οι υποκείμενες παθήσεις, όπως οι λοιμώξεις. Ωστόσο, μπορεί αφενός να μην είναι αποτελεσματικά σε όλους τους ασθενείς και αφετέρου να προκαλέσουν σοβαρές μακροπρόθεσμες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως, μεταξύ άλλων, γλαύκωμα και καταρράκτη. Ορισμένοι ασθενείς πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, που δεν επιτρέπουν τη χρήση κορτικοστεροειδών.

    Το adalimumab στοχεύει και δεσμεύει τον παράγοντα TNF-α, ο οποίος συμβάλλει στη μεσολάβηση και ενίσχυση της φλεγμονής, που ενδέχεται να διαδραματίζει ρόλο στη ραγοειδίτιδα. 

    Η έγκρισης της νέας ένδειξης του adalimumab βασίστηκε στα αποτελέσματα δύο κύριων μελετών φάσης 3, των VISUAL-I και VISUAL-II, οι οποίες έδειξαν ότι οι ασθενείς με ενεργή και με ελεγχόμενη μη λοιμώδη διάμεση ραγοειδίτιδα, οπίσθια ραγοειδίτιδα και πανραγοειδίτιδα, στους οποίους χορηγήθηκε adalimumab, είχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο έξαρσης της ραγοειδίτιδας ή μείωσης της οπτικής οξύτητας, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. 

    Το adalimumab εγκρίθηκε για πρώτη φορά πριν από 13 χρόνια και κυκλοφορεί σε περισσότερες από 90 χώρες. Επί του παρόντος, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία περισσότερων από 989.000 ασθενών σε ολόκληρο τον κόσμο σε 13 διεθνώς εγκεκριμένες ενδείξεις.

     

     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    09:01 02/12

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις με τίτλο "Let’s talk about IVF: Conversations in a New Era"

    Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις σημαντικές καινοτομίες του εμβρυολογικού εργαστηρίου, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κλινική πράξη αλλά και τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα...

    08:57 02/12

    Η σημασία της εξειδίκευσης στην Ορθοπαιδική και το όραμα της Synovus στην Αθήνα

    Η εξέλιξη της Ορθοπαιδικής μέσα από την εξειδίκευση.

    08:54 02/12

    Οσφυοϊσχιαλγία: Από τον πόνο στη λύση – Η νέα εποχή της ενδοσκοπικής δισκεκτομής

    Πες αντίο στον πόνο της μέσης και καλωσόρισε την ελευθερία κινήσεων με τη νέα μέθοδο.

    07:34 01/12

    Πέντε κοινά που έχουν όλες οι υγιεινές δίαιτες και γιατί να τις προτιμάμε σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

    Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσουμε.

    08:00 29/11

    Τι είναι το "Ozempic 2.0" και η νέα γενιά χαπιών για απώλεια βάρους που περιμένουμε την επόμενη χρονιά

    Ο όρος "Ozempic 2.0" έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα.

    07:30 28/11

    Γρίπη, ίωση ή μήπως Covid; Πώς θα ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα φέτος

    Ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να διακρίνει κανείς αν έχει κορονοϊό ή γρίπη είναι η διενέργεια τεστ.

    18:31 27/11

    Ινστιτούτο Παστέρ: Ο ιός της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία χειρότερη του covid

    Εάν μεταλλαχθεί ώστε να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    17:34 27/11

    ΕΟΔΥ: 12 θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης.

    07:30 27/11

    Μπορεί ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα να προκαλέσει καρδιακή προσβολή;

    Γιατί ένα μεγάλο γεύμα επιβαρύνει την καρδιά.

    15:09 24/11

    Συνεργασία υπουργείου Υγείας – Sword Health για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

    Στην εκδήλωση το "παρών" έδωσε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

    07:57 24/11

    Πώς θα προφυλαχθούμε από γρίπη- πέρα από τον εμβολιασμό- και τις ιώσεις του χειμώνα

    Οι βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

    00:01 24/11

    H σημασία της εξατομικευμένης αντιμετώπισης

    Ρήξη πρόσθιου χιαστού: Επιστροφή στην κίνηση και την αθλητική δραστηριότητα

    ​​​​​​​Γράφει ο Κωνσταντίνος Ιντζόγλου

    10:45 22/11

    Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη άνοδο της γρίπης

    Νέο στέλεχος Κ και η σημασία του εμβολιασμού.

    08:00 22/11

    Πώς από τα άγρια μανιτάρια μπορεί να προκληθεί ηπατική ανεπάρκεια - Γιατί πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί

    Η κατανάλωση άγριων μανιταριών κρύβει κινδύνους ακόμη και για τους πιο έμπειρους.