Συνεχης ενημερωση
Είναι το να μπούμε μετά το φαγητό στο νερό το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε στην παραλία ή υπάρχει άλλος πιο σοβαρός κίνδυνος. Ο πραγματικός κίνδυνος, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να μπει κανείς μέσα στο παγωμένο νερό μετά από πολύωρη έκθεση στον ήλιο τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Αυτό ωστόσο δεν είναι άσχετο με το φαγητό.
Γιατί δεν πρέπει να μπαίνουμε στο νερό μετά το φαγητό;
Όταν τρώμε και κατά τη διάρκεια της πέψης αυξάνεται η θερμοκρασία του οργανισμού. Μπαίνοντας λοιπόν ξανά στη θάλασσα μετά το φαγητό και αφού έχουμε καθίσει για λίγο στον ήλιο "για να χωνέψουμε", προκύπτει ένας σοβαρός κίνδυνος για θερμικό σοκ από τη διαφορά της θερμοκρασίας του σώματός μας με το παγωμένο νερό.
Για να κολυμπάμε με ασφάλεια
Η διαδικασία της πέψης και η αυξημένη θερμοκρασία σώματος εξαιτίας της διαρκεί περίπου 1-3 ώρες, ανάλογα με το τι και πόσο έχουμε φάει. Και παρότι ένα βαρύ γεύμα δεν είναι κάτι που θα σύστηνε κανείς πριν το μπάνιο, και η φυσική δραστηριότητα με άδειο στομάχι δεν είναι το ιδανικό γιατί διαφορετικά κινδυνεύουμε από συμπτώματα υπογλυκαιμίας και ζαλάδα.
Προτιμήστε ένα ελαφρύ σνακ το μεσημέρι εάν είναι να επιστρέψετε μετά το φαγητό στην παραλία και εάν έχει πολλή ζέστη ή είναι παγωμένα τα νερά ή και τα δύο, μπείτε σταδιακά στο νερό, βρέχοντας πρώτα το λαιμό, τους καρπούς και το πρόσωπο πριν βουτήξετε.
Επιμέλεια ύλης
- Βίκυ Κουρλιμπίνη vicky.kourlibini@capital.gr
Τελευταία άρθρα
- 10 διατροφικοί μύθοι που πρέπει να ξεχάσουμε μια για πάντα
- Το 2050 το 70% των παιδιών στην Ευρώπη αναμένεται να εμφανίσει μυωπία λόγω χρήσης κινητών, τάμπλετς και οθονών
- ΕΟΔΥ: Συνολικά 75 κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου και 5 θάνατοι
- Έρευνα: Μόλις έξι μήνες θηλασμού συνδέονται με υψηλότερο IQ του παιδιού
- Άδ. Γεωργιάδης: Μην δίνετε φακελάκι, οι λίστες για χειρουργεία συνεχώς μειώνονται
- MyHealth app: Πώς θα μετράμε την πίεση και τους καρδιακούς παλμούς μας από την κάμερα του κινητού μας
- Μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου: Πέντε αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε σήμερα
- Έρευνα: Πώς επηρεάζουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα γονιμότητα και μεταβολική υγεία
- Γιατί αυξάνονται και πάλι τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη έπειτα από μια δεκαετία
- Έρευνα Πανεπιστημίου Cambridge: Ο εμβολιασμός για Covid μείωσε τις καρδιαγγειακές παθήσεις
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
21:21 10/09
Το 2050 το 70% των παιδιών στην Ευρώπη αναμένεται να εμφανίσει μυωπία λόγω χρήσης κινητών, τάμπλετς και οθονών
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκο Νίτσα.
20:00 10/09
ΕΟΔΥ: Συνολικά 75 κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου και 5 θάνατοι
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν έξι νέα εγχώρια κρούσματα.
19:21 09/09
Άδ. Γεωργιάδης: Μην δίνετε φακελάκι, οι λίστες για χειρουργεία συνεχώς μειώνονται
Σε αναστολή καθηκόντων βρίσκεται ο διευθυντής χειρουργικής κλινικής του Ιππακρατείου.
07:48 08/09
MyHealth app: Πώς θα μετράμε την πίεση και τους καρδιακούς παλμούς μας από την κάμερα του κινητού μας
Τα δεδομένα, μέσω της εφαρμογής, θα μπορούν να κοινοποιούνται απευθείας στο γιατρό μας.
08:00 06/09
Μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου: Πέντε αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε σήμερα
Ο καρκίνος παραμένει η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.
08:08 05/09
Έρευνα: Πώς επηρεάζουν τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα γονιμότητα και μεταβολική υγεία
Δεν συνδέονται μόνο με παχυσαρκία και χρόνιες παθήσεις.
07:30 04/09
Γιατί αυξάνονται και πάλι τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη έπειτα από μια δεκαετία
Σημαντική άνοδος στις διαγνώσεις σε προχωρημένα στάδια.
17:16 03/09
Έρευνα Πανεπιστημίου Cambridge: Ο εμβολιασμός για Covid μείωσε τις καρδιαγγειακές παθήσεις
Τι έδειξε νέα μελέτη.
07:30 03/09
Καρκίνος του δέρματος: Τι είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα που εμφάνισε ο γνωστός σεφ Γκόρντον Ράμσεϊ
Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου.
15:10 02/09
Οι πέντε παρεμβάσεις που ζήτησε ο πρόεδρος του ΙΣΘ από τον Κ. Μητσοτάκη
Με ακριβή στοιχεία για όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προσήλθε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε εν όψει της 89ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος...
08:09 02/09
Ποια τρόφιμα που έχουμε στο ψυγείο μας μειώνουν το κίνδυνο καρδιοπαθειών
Δεν αρκεί να κόψουμε μόνο το αλάτι.
07:30 01/09
Μόνο 1 στους 4 ασθενείς απαντούν στο sms και βάζουν βαθμό στα νοσοκομεία - Ποιες ελλείψεις εντοπίζουν
Από τις 14 Ιουλίου που ξεκίνησε η αποστολή των SMS.
08:00 30/08
Η υψηλή "καλή' χοληστερίνη δεν είναι πάντα καλή - Γιατί η αύξηση της HDL δεν συνδέεται πάντα με καλύτερη καρδιακή υγεία
Η HDL δεν είναι μια ενιαία ουσία, αλλά μια "οικογένεια" σωματιδίων διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων.
07:45 29/08
Πόσο ασφαλής είναι η κατανάλωση αυγών και τι γίνεται με τα "αιώνια" χημικά
Ποια ουσία βρίσκεται στο αίμα μας.