Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 05-Ιουν-2019 23:59

    Πόσο ασφαλή είναι τα Ε στα τρόφιμα;

    Πόσο ασφαλή είναι τα Ε στα τρόφιμα;
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Πολλοί είναι οι μύθοι που "συνοδεύουν" τη χρήση προσθέτων στα τρόφιμα που αγοράζουμε, καθώς ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν έχουν κατηγορηθεί ακόμη και για την εμφάνιση καρκίνου. 

    Τα πρόσθετα υπάρχουν παντού: σε αρτοσκευάσματα, αλλαντικά, γαλακτοκομικά, αναψυκτικά, έτοιμες σούπες, σνακ, μαρμελάδες, έτοιμα επιδόρπια και σε πολλά άλλα τρόφιμα. Τελικά είναι ασφαλή; 

    Τα πρόσθετα τροφίμων είναι ουσίες που προστίθενται σκόπιμα στα τρόφιμα για να εκτελέσουν ορισμένες τεχνολογικές λειτουργίες.
    • Μπορεί να έχουν θρεπτική αξία είτε όχι
    • δεν καταναλώνονται συνήθως μόνες τους ως τρόφιμο
    • δεν χρησιμοποιούνται συνήθως ως χαρακτηριστικό συστατικό τροφίμων 

    Προστίθενται για τεχνολογικούς σκοπούς κατά την παρασκευή, τη μεταποίηση, την επεξεργασία, τη συσκευασία, τη μεταφορά ή την αποθήκευσή τους.
    Οι κυριότερες χρήσεις τους είναι:
     Διασφαλίζουν την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων
     Βοηθούν στη διατήρηση της ποιότητας
     Βελτιώνουν ή διατηρούν τη διατροφική αξία
     Καθιστούν τα τρόφιμα πιο ελκυστικά
     Διευκολύνουν την παρασκευή των τροφίμων

    Από πού προέρχονται τα πρόσθετα;
    Από φυσικές πηγές
    Λυκοπένιο (Ε 160d) από τομάτες
    Γλυκοζίτες στεβιόλης (E 960) από στέβια
    Κόμμι χαρουπιών (E 410)
    Καροτένια (E 160a) από καρότα, τσουκνίδα κλπ.
    Πηκτίνη (Ε 440) από μήλα
    Υπάρχουν στη φύση αλλά παράγονται συνθετικά ή με άλλες
    μεθόδους (π.χ. Ζύμωση)

    Λυκοπένιο (Ε 160d)
    Καροτένια (E 160a)
    Κιτρικό Οξύ (E 330)
    Μηλικό οξύ (Ε 296)
    Παράγονται μόνο συνθετικά ή με άλλες μεθόδους (π.χ. Ζύμωση)
    Λαμπρό κυανό (Ε 133)
    Ασπαρτάμη (E 951)
    Βενζοϊκό Νάτριο (E 211)
    Σουκραλόζη (Ε 955)
    Μόνο- και δι- γλυκερίδια λιπαρών οξέων (Ε 471)

    Κάθε πρόσθετο έχει καταχωρηθεί με έναν κωδικό αναγνώρισης που αποτελείται (στην ΕΕ) από το γράμμα "E", ακολουθούμενο από ένα συγκεκριμένο αριθμό, συνήθως σύμφωνα με το διεθνές σύστημα αρίθμησης για τα πρόσθετα τροφίμων (CAC / GL 36-1989, Codex Alimentarius)

    Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει 3-4 ψηφία που προσδιορίζουν τη λειτουργία που εκτελείται από το πρόσθετο. Διακρίνονται σε 26 κατηγορίες με βάση την λειτουργικότητά τους:
    o Χρωστική E1xx
    o Συντηρητικό E2xx
    o Αντιοξειδωτικές ουσίες και μέσα οξίνισης E3xx
    o Υφοποιητές (Texturant) E4xx
    o Ενισχυτικό γεύσης E6xx
    o Τροποποιημένο άμυλο E14xx
    o Γλυκαντικό Ε950-968
    o Ένζυμα τροφίμων 11xx

    Συνολικά 320 πρόσθετα επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα.

    Ενδεικτικές χρήσεις των προσθέτων τροφίμων από τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών
     Διατήρηση ή τη βελτίωση της υφής, του χρώματος, της γεύσης (π.χ. γαλακτωματοποιητές στη μαγιονέζα, ροζ χρώμα στο παγωτό φράουλα).
     Προστασία κατά των μικροοργανισμών (συντηρητικά όπως π.χ. σορβικό κάλιο, βενζοϊκό νάτριο).
     Προστασία κατά της οξείδωσης (π.χ. ασκορβικό οξύ, τοκοφερόλες).
     Βελτίωση την αρτοποιητική ικανότητα των αλεύρων ή της ζύμης (π.χ. βελτιωτικά αλεύρων για αύξηση του όγκου) κ.λπ.

    Στην παγκόσμια αγορά τροφίμων τα πρόσθετα χρησιμοποιούνται κατά:
    • 40% για τη γεύση και τη συγκράτηση της γεύσης των τροφίμων
    • 30% για την υφή (δομή, εμφάνιση)
    • 5% για την εμφάνιση (χρώμα)
    • 20% ως βελτιωτικά για την παραγωγική διαδικασία
    • 5% για τη μικροβιολογική ασφάλεια των τροφίμων

    Τελικά είναι ασφαλή τα πρόσθετα;

    Οι ειδικοί απαντούν πως τα "Ε" πρόσθετα τροφίμων είναι ασφαλή καθώς προστίθενται σε τρόφιμα και ροφήματα για να προσδώσουν συγκεκριμένα τεχνολογικά χαρακτηριστικά, π.χ. διατήρηση ασφάλειας, διατήρηση ή βελτίωση εικόνας και υφής, γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες κ.λπ.

    Στην Ε.Ε., πριν εγκριθούν για χρήση όλα τα πρόσθετα τροφίμων αξιολογούνται
    από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων η οποία λαμβάνει υπόψη:
    • Επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στην ασφάλεια του πρόσθετου
    • Προσδιορισμός τιμής ADI (Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη)
    • Τα αναναμενόμενα στοιχεία κατανάλωσης (περιλ. των καταναλωτών που αναμένεται ότι θα καταναλώσουν μεγαλύτερες ποσότητες)
    • Την τεχνολογική ανάγκη χρήσης τους (π.χ. ασφάλεια, οργανοληπτικά
    χαρακτηριστικά, λιγότερες θερμίδες κ.λπ.)
    • Τα οφέλη για τον καταναλωτή & την επιβεβαίωση ότι δεν παραπλανάται

    Η ασφάλεια των πρόσθετων επαναξιολογείται συστηματικά ή κάθε φορά που προκύπτει κάποιο νέο επιστημονικό δεδομένο ή τεχνολογικό στοιχείο.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    Τελευταία άρθρα

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    07:30 05/12

    Ξεκινούν τα SMS για τα δωρεάν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας - Ποιοι θα τα λάβουν, η διαδικασία και τα κριτήρια

    Θέμα χρόνου είναι η έναρξη της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.

    11:30 04/12

    Ένας Έλληνας ιατρός στο τιμόνι της επιστημονικής Ευρωπαϊκής Εταιρείας μεταμόσχευσης μαλλιών FUE Europe Hair Transplant Society

    Η εκλογή του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE Europe αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον κλάδο της χειρουργικής αποκατάστασης μαλλιών,...

    07:30 04/12

    Τι σχέση έχει το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα με την άνοια

    Φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής της.

    08:00 03/12

    Γιατί ο ελληνικός πληθωρισμός είναι υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό - Ο ρόλος των καυσίμων και των τροφίμων

    Ενέργεια και τρόφιμα άλλαξαν ριζικά την τάση για τον πληθωρισμό τον Νοέμβριο.

    09:01 02/12

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις με τίτλο "Let’s talk about IVF: Conversations in a New Era"

    Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις σημαντικές καινοτομίες του εμβρυολογικού εργαστηρίου, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κλινική πράξη αλλά και τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα...

    08:57 02/12

    Η σημασία της εξειδίκευσης στην Ορθοπαιδική και το όραμα της Synovus στην Αθήνα

    Η εξέλιξη της Ορθοπαιδικής μέσα από την εξειδίκευση.

    08:54 02/12

    Οσφυοϊσχιαλγία: Από τον πόνο στη λύση – Η νέα εποχή της ενδοσκοπικής δισκεκτομής

    Πες αντίο στον πόνο της μέσης και καλωσόρισε την ελευθερία κινήσεων με τη νέα μέθοδο.

    07:34 01/12

    Πέντε κοινά που έχουν όλες οι υγιεινές δίαιτες και γιατί να τις προτιμάμε σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard

    Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής; Εξαρτάται από το ποιον θα ρωτήσουμε.

    08:00 29/11

    Τι είναι το "Ozempic 2.0" και η νέα γενιά χαπιών για απώλεια βάρους που περιμένουμε την επόμενη χρονιά

    Ο όρος "Ozempic 2.0" έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα.

    07:30 28/11

    Γρίπη, ίωση ή μήπως Covid; Πώς θα ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα φέτος

    Ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για να διακρίνει κανείς αν έχει κορονοϊό ή γρίπη είναι η διενέργεια τεστ.

    18:31 27/11

    Ινστιτούτο Παστέρ: Ο ιός της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία χειρότερη του covid

    Εάν μεταλλαχθεί ώστε να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    17:34 27/11

    ΕΟΔΥ: 12 θάνατοι από covid-19 την τελευταία εβδομάδα

    Δύο νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης.

    07:30 27/11

    Μπορεί ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα να προκαλέσει καρδιακή προσβολή;

    Γιατί ένα μεγάλο γεύμα επιβαρύνει την καρδιά.