Τετάρτη, 05-Ιουν-2019 23:59
Πόσο ασφαλή είναι τα Ε στα τρόφιμα;
Πολλοί είναι οι μύθοι που "συνοδεύουν" τη χρήση προσθέτων στα τρόφιμα που αγοράζουμε, καθώς ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν έχουν κατηγορηθεί ακόμη και για την εμφάνιση καρκίνου.
Τα πρόσθετα υπάρχουν παντού: σε αρτοσκευάσματα, αλλαντικά, γαλακτοκομικά, αναψυκτικά, έτοιμες σούπες, σνακ, μαρμελάδες, έτοιμα επιδόρπια και σε πολλά άλλα τρόφιμα. Τελικά είναι ασφαλή;
Τα πρόσθετα τροφίμων είναι ουσίες που προστίθενται σκόπιμα στα τρόφιμα για να εκτελέσουν ορισμένες τεχνολογικές λειτουργίες.
• Μπορεί να έχουν θρεπτική αξία είτε όχι
• δεν καταναλώνονται συνήθως μόνες τους ως τρόφιμο
• δεν χρησιμοποιούνται συνήθως ως χαρακτηριστικό συστατικό τροφίμων
Προστίθενται για τεχνολογικούς σκοπούς κατά την παρασκευή, τη μεταποίηση, την επεξεργασία, τη συσκευασία, τη μεταφορά ή την αποθήκευσή τους.
Οι κυριότερες χρήσεις τους είναι:
Διασφαλίζουν την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων
Βοηθούν στη διατήρηση της ποιότητας
Βελτιώνουν ή διατηρούν τη διατροφική αξία
Καθιστούν τα τρόφιμα πιο ελκυστικά
Διευκολύνουν την παρασκευή των τροφίμων
Από πού προέρχονται τα πρόσθετα;
Από φυσικές πηγές
Λυκοπένιο (Ε 160d) από τομάτες
Γλυκοζίτες στεβιόλης (E 960) από στέβια
Κόμμι χαρουπιών (E 410)
Καροτένια (E 160a) από καρότα, τσουκνίδα κλπ.
Πηκτίνη (Ε 440) από μήλα
Υπάρχουν στη φύση αλλά παράγονται συνθετικά ή με άλλες
μεθόδους (π.χ. Ζύμωση)
Λυκοπένιο (Ε 160d)
Καροτένια (E 160a)
Κιτρικό Οξύ (E 330)
Μηλικό οξύ (Ε 296)
Παράγονται μόνο συνθετικά ή με άλλες μεθόδους (π.χ. Ζύμωση)
Λαμπρό κυανό (Ε 133)
Ασπαρτάμη (E 951)
Βενζοϊκό Νάτριο (E 211)
Σουκραλόζη (Ε 955)
Μόνο- και δι- γλυκερίδια λιπαρών οξέων (Ε 471)
Κάθε πρόσθετο έχει καταχωρηθεί με έναν κωδικό αναγνώρισης που αποτελείται (στην ΕΕ) από το γράμμα "E", ακολουθούμενο από ένα συγκεκριμένο αριθμό, συνήθως σύμφωνα με το διεθνές σύστημα αρίθμησης για τα πρόσθετα τροφίμων (CAC / GL 36-1989, Codex Alimentarius)
Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει 3-4 ψηφία που προσδιορίζουν τη λειτουργία που εκτελείται από το πρόσθετο. Διακρίνονται σε 26 κατηγορίες με βάση την λειτουργικότητά τους:
o Χρωστική E1xx
o Συντηρητικό E2xx
o Αντιοξειδωτικές ουσίες και μέσα οξίνισης E3xx
o Υφοποιητές (Texturant) E4xx
o Ενισχυτικό γεύσης E6xx
o Τροποποιημένο άμυλο E14xx
o Γλυκαντικό Ε950-968
o Ένζυμα τροφίμων 11xx
Συνολικά 320 πρόσθετα επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα.
Ενδεικτικές χρήσεις των προσθέτων τροφίμων από τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών
Διατήρηση ή τη βελτίωση της υφής, του χρώματος, της γεύσης (π.χ. γαλακτωματοποιητές στη μαγιονέζα, ροζ χρώμα στο παγωτό φράουλα).
Προστασία κατά των μικροοργανισμών (συντηρητικά όπως π.χ. σορβικό κάλιο, βενζοϊκό νάτριο).
Προστασία κατά της οξείδωσης (π.χ. ασκορβικό οξύ, τοκοφερόλες).
Βελτίωση την αρτοποιητική ικανότητα των αλεύρων ή της ζύμης (π.χ. βελτιωτικά αλεύρων για αύξηση του όγκου) κ.λπ.
Στην παγκόσμια αγορά τροφίμων τα πρόσθετα χρησιμοποιούνται κατά:
• 40% για τη γεύση και τη συγκράτηση της γεύσης των τροφίμων
• 30% για την υφή (δομή, εμφάνιση)
• 5% για την εμφάνιση (χρώμα)
• 20% ως βελτιωτικά για την παραγωγική διαδικασία
• 5% για τη μικροβιολογική ασφάλεια των τροφίμων
Τελικά είναι ασφαλή τα πρόσθετα;
Οι ειδικοί απαντούν πως τα "Ε" πρόσθετα τροφίμων είναι ασφαλή καθώς προστίθενται σε τρόφιμα και ροφήματα για να προσδώσουν συγκεκριμένα τεχνολογικά χαρακτηριστικά, π.χ. διατήρηση ασφάλειας, διατήρηση ή βελτίωση εικόνας και υφής, γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες κ.λπ.
Στην Ε.Ε., πριν εγκριθούν για χρήση όλα τα πρόσθετα τροφίμων αξιολογούνται
από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων η οποία λαμβάνει υπόψη:
• Επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στην ασφάλεια του πρόσθετου
• Προσδιορισμός τιμής ADI (Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη)
• Τα αναναμενόμενα στοιχεία κατανάλωσης (περιλ. των καταναλωτών που αναμένεται ότι θα καταναλώσουν μεγαλύτερες ποσότητες)
• Την τεχνολογική ανάγκη χρήσης τους (π.χ. ασφάλεια, οργανοληπτικά
χαρακτηριστικά, λιγότερες θερμίδες κ.λπ.)
• Τα οφέλη για τον καταναλωτή & την επιβεβαίωση ότι δεν παραπλανάται
Η ασφάλεια των πρόσθετων επαναξιολογείται συστηματικά ή κάθε φορά που προκύπτει κάποιο νέο επιστημονικό δεδομένο ή τεχνολογικό στοιχείο.
Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα (όπου υπολογίζονται και μεταβολές του αλκοόλ και του καπνού) επιταχύνθηκε τον Οκτώβριο στο 2,8% από 1,4% τον Σεπτέμβριο.
Μία μεγαλύτερη βόλτα την ημέρα πιο ωφέλιμη για την καρδιακή υγεία από τις πολλές σύντομες διαδρομές.
Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να είναι διαθέσιμος ο Ψηφιακός Βοηθός για την Υγεία
Οι ειδικοί έχουν επισημάνει εδώ και χρόνια ότι η φλεγμονή είναι φυσικό στοιχείο της γήρανσης. Ωστόσο μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι περισσότερο απόρροια του περιβάλλοντος στο οποίο...
Γράφει η Mohana Ravindranath
Ένα σοβαρό κρούσμα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Οι ιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον Ψηφιακό Βοηθό Ιατρού μέσω του myHealthDoc και να αποκτήσουν άμεσα πληροφορίες από τον φάκελο του ασθενή.
Ασθενείς και εργαζόμενοι κάνουν λόγο για υποστελέχωση, έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και υπερφόρτωση των κλινικών.
Ένα εργαστήριο προσπαθεί να τις ανακαλύψει.
Γράφει η Nina Agrawal
Η Καρδιοχειρουργική έχει εξελιχθεί θεαματικά τις τελευταίες δεκαετίες
Παρόλο που ο εγκέφαλος μπορεί να αναγεννηθεί, αυτή η διαδικασία είναι περιορισμένη.
Γράφει η Rachel E. Gross
Όπως επισημαίνει ο υπουργός Υγείας, ο μέσος χρόνος εξυπηρέτησης έχει πλέον διαμορφωθεί στις 3 ώρες και 30 λεπτά.
Η συνεχής αύξηση των περιστατικών καρκίνου μεταξύ ατόμων ηλικίας 20 έως 40 ετών προκαλεί ανησυχία.
Ένα μήνυμα πρόληψης, δύναμης και ελπίδας για την υγεία του μαστού.
Γράφει ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος
Η DMB επιδρά κατά των φλεγμονών, των καρδιακών και νευροεκφυλιστικών παθήσεων.
Επηρεάζουν τα κέντρα ανταμοιβής και οδηγούν σε φαύλο κύκλο υπερφαγίας.