08:00 15/11
Φάρμακα για την παχυσαρκία: Ποια η σχέση τους με την αντιμετώπιση καρκίνου παχέος εντέρου
Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια
Το μέλι είναι ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και τα πιο υγιεινά τρόφιμα. Δίνει ενέργεια στους μυς, διαύγεια στο μυαλό, απολυμαίνει και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως οι γιατροί της αρχαιότητας το συνιστούσαν σαν φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις, ενώ μέχρι σήμερα αναγνωρίζεται η θεραπευτική του αξία στην καθ' έξιν δυσκοιλιότητα, στις καρδιοπάθειες, στην αναιμία, στην αδενοπάθεια και σε περιπτώσεις κατάπτωσης και αδυναμίας του οργανισμού.
Πιο συγκεκριμένα:
Η χαμηλή περιεκτικότητα του μελιού σε υγρασία, το υπεροξείδιο του υδρογόνου και η οξύτητα (μέσο pH 3,9) είναι αφιλόξενα για τα βακτήρια και δίνουν στο μέλι τις αντιβακτηριακές ιδιότητές του. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες πιστεύεται ότι οφείλονται σε αντιοξειδωτικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της χρυσίνης (τύπος φλαβονοειδούς), της βιταμίνης C και της καταλάσης (ένα ένζυμο). Οι ιδιότητες του μελιού εξαρτώνται πιθανώς από την πηγή προέλευσης, τη σύσταση και τη δόση.
Μπορεί να βοηθήσει και στο αδυνάτισμα;
Το μέλι έχει γλυκαιμικό δείκτη (GI) γύρω στο 55, οπότε κατηγοριοποιείται μεταξύ των τροφίμων με χαμηλό και μέτριο GI, τα οποία οδηγούν σε χαμηλότερη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα σε σύγκριση με τα τρόφιμα υψηλού GI.
Τα νεότερα στοιχεία που δείχνουν ότι το μέλι μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών στο έντερο και να προάγει τον κορεσμό θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές, αλλά υποδεικνύουν ίσως κάποιο ρόλο για το μέλι στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Επίσης, από ερευνητικά στοιχεία φαίνεται ότι η καθημερινή κατανάλωση μελιού μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στα λιπίδια του αίματος, χωρίς αύξηση του σωματικού βάρους, σε σύγκριση με ισοδύναμες ποσότητες σακχαρόζης. Ωστόσο, η μελέτη αυτή εξέτασε μόνο 70 g μελιού την ημέρα, ποσότητα ισοδύναμη με 3,5 μερίδες (~200 kcal).
Πολλές άλλες μελέτες για τις ιδιότητες του μελιού στην υγεία, βασίζονται επίσης σε σχετικά υψηλές προσλήψεις. Η αύξηση της διαιτητικής πρόσληψης από οποιαδήποτε πηγή ενέργειας πάνω από τις ενεργειακές ανάγκες θα οδηγήσει τελικά σε αύξηση βάρους, εκτός αν εξισορροπείται από αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.
Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια
Στόχος της κοινής πρωτοποριακής δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα οδήγησης και αυτοελέγχου της κατανάλωσης αλκοόλ πριν πιάσουν το τιμόνι.
Γράφει ο Γενικός Χειρουργός Αλέξανδρος Κυρίτσης με εξειδίκευση στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική και τις παθήσεις παχέος εντέρου και πρωκτού.
Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη εστιάζει στο θέμα "Διαβήτης και ευεξία στο περιβάλλον εργασίας".
Τι δείχνει η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την υγεία στην Ελλάδα.
Η επανάσταση της νευροδιέγερσης και τα νέα όπλα στα φαρέτρα των ειδικών.
Γράφει ο Κυριάκος Βαμβακίδης
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2025, το Stanford Club of Greece διοργανώνει την εκδήλωση "Ποιος είναι αυτός ο Διαβήτης; | Who’s that Type 1?", την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2025 και ώρα 18:00 στο St...
Η Σουηδία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά καθημερινού καπνίσματος στην Ευρώπη.
Λιγότερο γνωστά συμπτώματα, σπάνιες και ασυνήθιστες περιπτώσεις.
Τα νεότερα για τη διατήρηση των μοσχευμάτων, τα επαναστατικά φάρμακα και τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.
Γράφει ο Ανδρέας Γ. Τζάκης
Πώς μπορούμε να κάνουμε τη μέτρηση.
Τι σημαίνει αυτό για τη θεραπεία εγκεφαλικών παθήσεων.
Γράφει η Rachel E. Gross
Η έκθεση συγκεντρώνει, για πρώτη φορά, αναλυτικά δεδομένα και στοιχεία για την κατάσταση της ψυχικής υγείας παιδιών και νέων σε ολόκληρη την Περιφέρεια, αναδεικνύοντας τις σημαντικές και αυξανόμενες...
Πέντε χρόνια μετά, οι επιστήμονες αρχίζουν να κατανοούν πώς ο ιός μπορεί να επιφέρει μακροχρόνιες αλλαγές
Γράφουν οι Dani Blum, Nina Agrawal και Alice Callahan
Φαίνεται να προσφέρει αντίστοιχα οφέλη με τη μεσογειακή διατροφή, με έμφαση στη μείωση της "κακής" χοληστερίνης (LDL).
"Η πρόληψη σώζει ζωές – Μίλα με τον γιατρό σου σήμερα".
Γράφει ο Γεράσιμος Αλιβιζάτος