08:06 21/11
Fast food και έτοιμα σνακ αυξάνουν το κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου
Μια νέα μελέτη βάζει στο επίκεντρο τις γυναίκες κάτω των 50 ετών.

Ο φούρνος μικροκυμάτων χρησιμοποιείται για πάνω από 60 χρόνια στην Αμερική, ενώ και στη χώρα μας είναι μια λευκή συσκευή που υπάρχει σε πολλά νοικοκυριά.
Ένα ερώτημα όμως που εξακολουθεί να απασχολεί, είναι εάν ο φούρνος μικροκυμάτων αλλοιώνει ή μειώνει τα θρεπτικά συστατικά που έχουν τα τρόφιμα, έστω κι αν απλά τον χρησιμοποιούμε για ζέσταμα. (Στη χώρα μας η χρήση της συγκεκριμένης συσκευής είναι κυρίως το ζέσταμα ή και το ξεπάγωμα τροφών.)
Η απάντηση έρχεται από τον δρ Guy Crosby, καθηγητή διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. "Το ζέσταμα του φαγητού στο φούρνο μικροκυμάτων καταστρέφει πολύ λιγότερα συστατικά από αυτά που καταστρέφονται κατά το βράσιμο ή το τηγάνισμα”, σημειώνει. Το μαγείρεμα ή το ζέσταμα μιας τροφής μπορεί να καταστρέφει έτσι κι αλλιώς ένα μέρος από τις βιταμίνες που είναι πιο ευαίσθητες στη θερμότητα, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και η C. Υπάρχουν όμως και θρεπτικά συστατικά που όταν ζεσταίνονται αυξάνεται η δύναμή τους, όπως συμβαίνει με το λυκοπένιο, ένα πολύ σημαντικό αντιοξειδωτικό, που υπάρχει στις ντομάτες.
Ο χρόνος και η θερμοκρασία παίζουν επίσης ρόλο, έτσι όσο λιγότερα λεπτά και σε χαμηλότερη θερμοκρασία μένει ένα φαγητό μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων, ή σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή που το ζεσταίνει όπως ο φούρνος της κουζίνας ή το τηγάνι, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες διατηρεί.
Πιο σημαντικό όμως είναι να βεβαιωθείτε πως ο φούρνος μικροκυμάτων σας λειτουργεί σωστά χωρίς απώλειες ενέργειας. Για να το διαπιστώσετε, τοποθετήστε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο μπροστά στην πόρτα και λειτουργήστε τον στη μέγιστη θερμοκρασία για μερικά λεπτά. Αν το αλουμινόχαρτο δεν αλλοιωθεί, σημαίνει πως ο φούρνος σας λειτουργεί όπως πρέπει.
Μια νέα μελέτη βάζει στο επίκεντρο τις γυναίκες κάτω των 50 ετών.
Οι επιπτώσεις στην υγεία μας.
Γράφει ο Γεώργιος Χρούσος
Γράφει ο Ανδρέας Γ. Τζάκης καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων και Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών
Οι εποχικές ιώσεις και τα κρούσματα γρίπης εξαπλώνονται.
Πολλοι influencers λένε πως ναι. Να τι σκέφτονται γιατροί και επιστήμονες
Γράφει η Dana G. Smith
Κάθε Νοέμβριο, το χαρακτηριστικό μουστάκι του Movember γίνεται σύμβολο μιας παγκόσμιας καμπάνιας ενημέρωσης για την ανδρική υγεία και ιδιαίτερα για τον καρκίνο του προστάτη.
Το στέλεχος Κ έχει συνδεθεί με αυξημένη μεταδοτικότητα και, σε κάποιες περιπτώσεις, πιο βαριά συμπτώματα.
Η Euromedica στηρίζει την πρόληψη του καρκίνου του μαστού με εξελιγμένες εξετάσεις και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό
Γράφει η Χριστίνα Τζιαφάλια
Ο κομβικός ρόλος της ανοσοθεραπείας στη σύγχρονη ογκολογική πρακτική και η σημασία της πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης των καρκίνων του πνεύμονα και του μαστού για την επίτευξη του βέλτιστου...
Ο τακτικός έλεγχος μπορεί να αλλάξει τις πιθανότητες υπέρ σας σε τεσσάρων ειδών καρκίνους. Για τους υπόλοιπους τα επιστημονικά στοιχεία δεν είναι τόσο σαφή
Γράφει ο Simar Bajaj
Aυξάνεται η ανησυχία των ειδικών με τις πρώτες ενδείξεις για τη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης.
Ο Διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του "Ευαγγελισμού" μιλά στο Capital.gr για την αντιμετώπιση του καρκίνου και τις δυνατότητες θεραπείας του.
Συνέντευξη με τον Μιχάλη Βασλαματζή
Συνέντευξη του πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Ν. Αρκαδόπουλου στο ΑΠΕ.
Ο εμβολιασμός κατά των δύο ιών παραμένει το σημαντικότερο διαθέσιμο μέτρο πρόληψης.
Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια
Στόχος της κοινής πρωτοποριακής δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα οδήγησης και αυτοελέγχου της κατανάλωσης αλκοόλ πριν πιάσουν το τιμόνι.