Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 02-Απρ-2020 23:59

    Επηρεάζει η κατάψυξη την ποιότητα των τροφών;

    Επηρεάζει η κατάψυξη την ποιότητα των τροφών;
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


    Τα καλά νέα είναι πως σύμφωνα με τους ειδικούς η κατάψυξη έχει πολύ μικρή επίδραση στην περιεκτικότητα των τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό όμως εξαρτάται και από τους χειρισμούς που θα προηγηθούν της κατάψυξης. Εάν, για παράδειγμα, ζεματίσουμε τα λαχανικά και τα φρούτα πριν την κατάψυξή τους όπως ενδείκνυται για τη σωστή τους συντήρηση, τότε μπορεί να υπάρχει μια απώλεια της βιταμίνης C κατά 15-20%. 

    Πολλές φορές τα κατεψυγμένα είναι πιο θρεπτικά από τα φρέσκα

    Παρά τις απώλειες, τα λαχανικά και τα φρούτα που καταψύχονται στην καλύτερή τους κατάσταση αμέσως μετά τη συγκομιδή και με τις σωστές συνθήκες υγιεινής, μπορεί να είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά από τα "φρέσκα" αντίστοιχά τους. Ο λόγος είναι πως η διαλογή, η μεταφορά και η διανομή των φρέσκων προϊόντων στα καταστήματα ή τις λαϊκές αγορές μπορεί κάποιες φορές να διαρκέσει πολλές μέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία μπορεί να χαθούν με αργούς ρυθμούς από τα τρόφιμα. 

    Τι ισχύει με τα κατεψυγμένα ζωικά προϊόντα;

    Δεν υπάρχει σχεδόν καμία απώλεια βιταμίνης και ανόργανων αλάτων στα κατεψυγμένα κρέατα, τα ψάρια και τα πουλερικά, επειδή η πρωτεΐνη, οι βιταμίνες Α και D και τα ανόργανα άλατα δεν επηρεάζονται από την ψύξη. Κατά τη διάρκεια της απόψυξης υπάρχει μια απώλεια υγρών που περιέχουν υδατοδιαλυτές βιταμίνες και ανόργανα άλατα, τα οποία θα χαθούν κατά το μαγείρεμα, αν τα υγρά αυτά δεν ανακτηθούν. 

    Μπορούμε να καταψύξουμε όλα τα τρόφιμα; 



    Εδώ η απάντηση είναι αρνητική καθώς η κατάψυξη μπορεί να καταστρέψει κάποιες ομάδες τροφίμων, επειδή ο σχηματισμός των κρυστάλλων πάγου προκαλεί θραύση των κυτταρικών μεμβρανών. Αυτό δεν έχει δυσμενείς επιπτώσεις από την άποψη της ασφάλειας (στην πραγματικότητα, σκοτώνονται επίσης και μερικά βακτηριακά κύτταρα) παρόλα αυτά τα τρόφιμα δεν είναι πια τραγανά ή σκληρά, π.χ. το καρότο μοιάζει σαν βρασμένο μετά την κατάψυξη. Παραδείγματα τροφίμων που δεν πρέπει να μπαίνουν στην κατάψυξη είναι τα λαχανικά σαλάτας, οι πατάτες, τα ζυμαρικά, τα μανιτάρια και τα μαλακά φρούτα. Από την άλλη πλευρά, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα λίπους, όπως η κρέμα και κάποιες σάλτσες, τείνουν να παρουσιάζουν διαχωρισμό ("κόβουν") όταν καταψύχονται αυτό όμως διορθώνεται στις περισσότερες περιπτώσεις όταν τα ξαναζεσταίνουμε. 

    Πόσο καιρό μπορούν να συντηρηθούν τα τρόφιμα στον καταψύκτη; 

    Τα τρόφιμα μπορούν να συντηρηθούν χωρίς κανέναν κίνδυνο στον καταψύκτη ενός σπιτιού για 3 έως 12 μήνες, χωρίς να χάσουν την ποιότητά τους. Οι χρόνοι συντήρησης ποικίλλουν ανάλογα με τα τρόφιμα - οι ετικέτες των προϊόντων παρέχουν τις κατάλληλες ενδείξεις του χρόνου συντήρησης. 

    Πηγή: www.eufic.org

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    Εφημερίες Φαρμακείων
    Εφημερίες Νοσοκομείων

    Επιμέλεια ύλης

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    00:01 24/10

    Τεχνητή νοημοσύνη και πρόληψη: Τι περιμένουμε

    Από την ανάλυση δεδομένων έως την πρόβλεψη κινδύνου για πολλές ασθένειες.

    ​​​​​​​Γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη

    07:30 23/10

    Το νέο όπλο κατά του καρκίνου μπορεί να υπάρχει ήδη στα εμβόλια mRNA

    Πώς "εκπαιδεύουν" το ανοσοποιητικό να πολεμά τους όγκους.

    00:01 23/10

    Κάνουν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης τους ιατρούς χειρότερους στη δουλειά τους;

    Νέα έρευνα υποδηλώνει ότι η συνεργασία με την ΤΝ μπορεί να έχει ένα κρυφό κόστος.

    Γράφει o Teddy Rosenbluth

    15:33 22/10

    VML και WPP Media: Μια μοναδική γραμματοσειρά για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

    Καθώς διανύουμε τον Οκτώβριο, τον Μήνα Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού, η VML και η WPP Media ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία, δημιουργώντας μια...

    08:16 22/10

    Αλκοόλ, κάπνισμα, παράνομες ουσίες και τυχερά παιχνίδια: Οι συνήθειες των 16χρονων στην Ελλάδα

    1 στους 8 έχει κάνει έστω και μια φορά χρήση κάποιας παράνομης ουσίας.

    00:01 22/10

    Είναι ασφαλείς οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα;

    Τα βλαστοκύτταρα καταπολεμούν τις ασθένειες εκ των έσω. Αλλά δεν είναι όλες οι θεραπείες ίδιες.

    Γράφει η Mohana Ravindranath

    12:49 21/10

    FT: Η ΕΕ εξετάζει την απαγόρευση της χρήσης αιθανόλης σε απολυμαντικά χεριών λόγω φόβων για καρκίνο

    Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την επιστημονική γνωμοδότηση.

    08:00 18/10

    Πώς συνδέεται η χαμηλή χοληστερίνη με τη μείωση του κινδύνου για άνοια

    Τι έδειξε μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

    07:44 16/10

    Κάθε πότε μπορούμε να κάνουμε εξετάσεις αίματος, triplex, PET/CT - Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας

    Κάθε πότε μπορεί να συνταγογραφείται κάθε είδος εξέτασης.

    07:30 15/10

    Γιατί όλοι μιλούν για το μικροβίωμα του εντέρου και πώς επηρεάζει την πέψη και το ανοσοποιητικό μας

    Ο ρόλος του εντερικού μικροβιώματος στη ρύθμιση της πέψης, του ανοσοποιητικού, του μεταβολισμού.

    07:30 13/10

    Πέντε απλές αλλά διαχρονικές συνήθειες για καλύτερη υγεία που προτείνει το Harvard

    Η Δρ. Wynne Armand, γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Mass General Brigham του Harvard, προτείνει έναν διαφορετικό δρόμο,

    08:00 11/10

    Διαλειμματική νηστεία: Πώς εκτός από την απώλεια βάρους, μπορεί να βοηθήσει και στην υγεία του εντέρου

    Η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή διατροφικά πρότυπα.