Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Φεβ-2018 14:35

  Κρυπτονομίσματα: Πού θα είναι σε 20 χρόνια από τώρα;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κρυπτονομίσματα: Πού θα είναι σε 20 χρόνια από τώρα;

  Του Panos Mourdoukoutas 

  Το Bitcoin, το Ethereum, το Ripple, το Litecoin και άλλα κρυπτονομίσματα έχουν γνωρίσει έντονες διακυμάνσεις το τελευταίο διάστημα. Μετά τις ισχυρές ανοδικές τάσεις, ακολούθησαν ισχυρές πτωτικές τάσεις. Καθένας από αυτούς τους (ανοδικούς ή πτωτικούς) γύρους διαρκούσε για μόλις λίγες εβδομάδες ή ημέρες.

  Μέχρι στιγμής, η μεταβλητότητα των κρυπτονομισμάτων έχει βοηθήσει τους κερδοσκόπους, οι οποίοι και είναι από τους κερδισμένους της αγοράς, καθώς συσσωρεύουν πλούτο.

  Το πρόβλημα είναι ότι κανένας κερδοσκόπος δεν είναι αρκετά έξυπνος ή τυχερός για να "ψυχολογήσει" την αγορά - τουλάχιστον, σύμφωνα με την επικρατούσα τάση στα χρηματοοικονομικά.

  Οι μεταβολές που έχουν γνωρίσει τις τελευταίες 7 ημέρες τα κύρια κρυπτονομίσματα (Πηγή: Coinmarketcap.com)

  Cryptocurrency %7d
  Bitcoin -20,86
  Ethereum -13,43
  Ripple -28,91
  Litecoin -26,13


  Αργά ή γρήγορα, οι κερδοσκόποι που παίζουν αυτό το "παιχνίδι", θα καταλήξουν μαζί με τους χαμένους της αγοράς, χάνοντας τον πλούτο που έχουν συγκεντρώσει.

  Αυτός είναι και ο λόγος που οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων θα έπρεπε να κοιτάξουν πέρα από την τρέχουσα μεταβλητότητα και να αναρωτηθούν πού θα είναι τα κρυπτονομίσματα σε 20 χρόνια από τώρα.

  [Σημείωση συντάκτη: Οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα είναι εξαιρετικά κερδοσκοπικού χαρακτήρα και η αγορά είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη. Οποιοσδήποτε το σκέπτεται, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο απώλειας εξ ολοκλήρου του ποσού που επένδυσε. ΥΓ: Δεν είμαι κάτοχος Bitcoin.]

  "Δυστυχώς, σχεδόν οτιδήποτε είναι συνδεδεμένο με το μέλλον του Bitcoin, έχει να κάνει με κερδοσκοπία σε αυτήν τη φάση", σημειώνει ο Jason Labrum, ιδρυτής και πρόεδρος της Labrum Wealth Management. "Αν κοιτάξεις το επίπεδο εξειδίκευσης του μέσου ανθρώπου που αγοράζει Bitcoin, είναι τρομακτικό. Βλέπουν απλά ένα asset που κάποιες φορές έχει γνωρίσει μεγάλη άνοδο στην αξία του και υιοθετούν τη νοοτροπία της αγέλης, θέλοντας να ακολουθήσουν την τάση". 

  Ο Labrum δεν είναι ξεκάθαρος ως προς το πώς θα είναι τα πράγματα σε 20 χρόνια από τώρα. "Θα είναι ενδιαφέρον, σε 20 χρόνια να ανατρέξεις  πίσω, στον διάλογο που γίνεται σήμερα για το Bitcoin. Μέχρι τότε, τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να αποτελούν ένα φυσιολογικό κομμάτι στη ζωή όλων μας, ή θα μπορούσαν να είναι μία άλλοτε τάση που όλοι έχουν ξεχάσει". 

  Ο Matthew Schutte, διευθυντής Επικοινωνίας στην Holo, διατηρεί μια απαισιόδοξη άποψη για τα κρυπτονομίσματα. "Μέχρι το 2038, το ευρώ, το δολάριο και άλλα εθνικά νομίσματα θα έχουν εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό, όπως και το Bitcoin και η υπόλοιπη σημερινή γενιά των κρυπτονομισμάτων που θυμίζουν τα σημερινά χρήματα που κυκλοφορούν".

  Ωστόσο, είναι αισιόδοξος για την τεχνολογία blockchain. "Δεν θα αφανιστούν από κάποιο ενιαίο σύμβολο αξίας - αλλά αντιθέτως θα αντικατασταθούν από ένα ζωντανό οικοσύστημα κρυπτογραφημένων νομισμάτων (...)". 

  Αν και δεν είναι ξεκάθαρο το πού θα είναι σε 20 χρόνια από τώρα, τα κρυπτονομίσματα και οι τεχνολογίες πίσω από αυτά, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί στις αγορές κρυπτονομισμάτων - και αυτό είναι ένα παιχνίδι μάλλον για κερδοσκόπους, παρά για επενδυτές. 

  ** Ο Panos Mourdoukoutas συνεργάζεται με το Forbes και οι απόψεις που εκφράζει είναι προσωπικές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Forbes 100+ The Greek List

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Jeff Bezos

  Jeff Bezos

  140,0 δισ. $

  Bill Gates

  Bill Gates

  96,4 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Warren Buffett

  Warren Buffett

  84,2 δισ. $

  +0,0 εκ. $

  Bernard Arnault

  Bernard Arnault

  67,5 δισ. $

  Carlos Slim Helu

  Carlos Slim Helu

  64,9 δισ. $

  +0,0 εκ. $