Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 31-Αυγ-2018 08:02

  Κίνηση – "σταθμός" η τιτλοποίηση στεγαστικών NPLs από τη Eurobank

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κίνηση – "σταθμός" η τιτλοποίηση στεγαστικών NPLs από τη Eurobank

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Στην πρώτη τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα θα προχωρήσει η Eurobank, ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της τράπεζας στους αναλυτές ξένων οίκων, επιβεβαιώνοντας πλήρως την πληροφορία που είχε δημοσιεύσει σε ρεπορτάζ του το Capital.gr στις 13 Ιουλίου ότι η Eurobank θα προχωρήσει και στην τιτλοποίηση στεγαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 2 δισ. ευρώ.

  Όπως ανέφερε η τράπεζα, η συναλλαγή θα προχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους, με προοπτική να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του α΄ εξαμήνου 2019. Ερωτώμενη σχετικά με την τιμολόγηση της τιτλοποίησης, η διοίκηση της Eurobank είπε ότι αυτή θα γίνει προς το τέλος του έτους και υπάρχουν ενδείξεις για ισχυρό ενδιαφέρον από επενδυτές, καθώς πρόκειται για την πρώτη τιτλοποίηση στην Ελλάδα και μάλιστα, δανείων με εξασφαλίσεις. 

  Η διοίκηση της Τράπεζας ανέφερε ότι τα στεγαστικά δάνεια που θα τιτλοποιήσει θα αποτελέσουν το κάλυμμα για την έκδοση τριών ομολόγων (senior, medium, junior). Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, από τα ομόλογα που θα εκδοθούν, η Τράπεζα θα κρατήσει το 50%, εισπράττοντας έτσι και τις αποδόσεις των ομολόγων, πέραν των εσόδων που θα έχει από την πώληση των ομολόγων που θα αγοραστούν από επενδυτές.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τιτλοποίηση θα περιλαμβάνει δύο κατηγορίες ακινήτων: μικρά, με αξία από 30.000 έως 60.000 ευρώ και μεγαλύτερα, αξίας από 60.000 έως 100.000 ευρώ.

  Τα δάνεια που θα τιτλοποιηθούν θα εξακολουθήσουν να διέπονται από το ελληνικό δίκαιο. Αυτό σημαίνει ότι π.χ. δάνειο που εντάσσεται στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, θα συνεχίσει να απολαμβάνει την προστασία του νόμου. Παράλληλα, δάνειο που θα έχει τιτλοποιηθεί, θα μπορεί ενδεχομένως αργότερα να ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη. 

  Σημειώνεται επίσης ότι ο οφειλέτης δανείου που θα τιτλοποιηθεί, θα μπορεί να απευθυνθεί στην Τράπεζα για τη ρύθμισή του. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, - δεδομένου ότι οι επενδυτές αλλά και η Τράπεζα που θα αγοράσουν τα ομόλογα της τιτλοποίησης, θα θέλουν να έχουν σταθερές χρηματοροές – οι μελλοντικές ρυθμίσεις να είναι ακόμη πιο γενναιόδωρες.

  Η τιτλοποίηση των στεγαστικών NPLs της Eurobank για την οποία εξασφάλισε την έγκριση του επόπτη είναι ιδιαιτέρως σημαντική κίνηση από πολλαπλή σκοπιά. Καταρχάς, αντανακλά την επενδυτική εμπιστοσύνη προς την Τράπεζα, λαμβανομένου υπόψιν ότι η τιτλοποίηση στεγαστικών χαρτοφυλακίων προϋποθέτει investment grade, κάτι που ακόμη δεν έχει η χώρα. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι η επικείμενη τιτλοποίηση της Eurobank είναι από τις πρώτες που πραγματοποιούνται πανευρωπαϊκά. 

  Περαιτέρω, η κίνηση αυτή από τη Eurobank ανοίγει τον δρόμο για τις πωλήσεις στεγαστικών δανείων, χωρίς τις οποίες οι τράπεζες δεν πρόκειται να επιτύχουν τους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Την προοπτική αυτή είχε αναδείξει η εφημερίδα Κεφάλαιο στις 7 Ιουλίου ("Προ των πυλών οι πωλήσεις "κόκκινων" στεγαστικών δανείων"), οριοθετώντας τις πρώτες πωλήσεις στις αρχές του 2019 και αναφέροντας ότι οι τράπεζες έχουν μία σημαντική αρχική "δεξαμενή" μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων προς πώληση και παράλληλα, έχουν καταναλωτικά δάνεια με εξασφαλίσεις σε ακίνητα, τα λεγόμενα home equity, τα οποία αναμένεται να αποτελέσουν "προπομπό" των πωλήσεων στεγαστικών χαρτοφυλακίων. 

  Η τιτλοποίηση στεγαστικών στην οποία προχωρεί η Eurobank και που σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, εξετάζει και η Alpha Bank, αποτελεί μία ηπιότερη μορφή πώλησης στεγαστικών, ως προπομπός των αμιγών πωλήσεων που θα ακολουθήσουν.

  Περαιτέρω, μέσω της τιτλοποίησης η Τράπεζα θα μπορέσει να μειώσει ταχύτερα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της. Συνεχώς από το β΄ τρίμηνο του 2017, η Eurobank υπερβαίνει τους στόχους για τη μείωση των NPEs, ωστόσο, εφεξής θα ακολουθήσει ακόμη επιθετικότερη στρατηγική μείωσης. Στο β΄ εξάμηνο 2018, έναντι στόχου για NPEs στα 17,8 δις. ευρώ, η Τράπεζα μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της στα 17,3 δις. ευρώ. Στόχος για το τέλος του 2018 είναι τα NPEs να μειωθούν στα 15,6 δις. ευρώ (η διαφορά του 1,7 δις. ευρώ φαίνεται ότι θα υπερκαλυφθεί, αφού η Τράπεζα έκανε λόγο χθες για μείωση των NPEs κατά 2 δις. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους, η οποία θα προέλθει εξ ημισείας από την πώληση χαρτοφυλακίου NPLs και από ρυθμίσεις – ρευστοποιήσεις – διαγραφές), ενώ για το 2019 ο στόχος είναι για μείωση των NPEs στα 12,1 δις. ευρώ. Όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου 2018, οι αναθεωρημένοι στόχοι για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα υποβληθούν στον SSM στα τέλη Σεπτεμβρίου και στόχος είναι, το 2021, αυτά να έχουν μειωθεί γύρω στο 15% του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας, με χρήση όλων των εργαλείων και χωρίς να υπάρξει αρνητική επίδραση στην κεφαλαιακή της βάση. 

  Σημειώνεται ότι η διοίκηση της Τράπεζας άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο τιτλοποίησης και άλλων χαρτοφυλακίων, πέραν των στεγαστικών. Σε ρεπορτάζ του στις 9 Ιουνίου, το Capital.gr είχε αναφέρει ότι η Eurobank σχεδιάζει πρόγραμμα τιτλοποιήσεων, ύψους 4 δις. ευρώ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων