Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Απρ-2018 08:32

  Λιβάνης: Συμφωνία με τις Τράπεζες για τη ρύθμιση των δανείων της

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Λιβάνης: Συμφωνία με τις Τράπεζες για τη ρύθμιση των δανείων της

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη και οι Πιστώτριες Τράπεζες αυτού κατέληξαν πριν από λίγες ημέρες σε συμφωνία για τη ρύθμιση των δανείων του Οργανισμού. Η αναδιάρθρωση αυτών θα "περάσει" μέσα από το άρθρο 103 του πτωχευτικού κώδικα, ενώ η συζήτηση στο Πρωτοδικείο θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στον Μάιο.

  Το σύνολο των υποχρεώσεων της Λιβάνης την 31η Δεκεμβρίου ανερχόταν στο ποσό των 19,953 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών το 75%, ήτοι 14,946 εκατ. ευρώ αφορούσε υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, το 13% υποχρεώσεις προς προνομιούχους πιστωτές και το 12% οφειλές προς ανέγγυους πιστωτές. Ειδικότερα προς την Εθνική Τράπεζα ο υφιστάμενος δανεισμός ανέρχεται σε 4,359 εκατ. ευρώ, προς την Πειραιώς 2,953 εκατ. ευρώ και προς την Alpha Bank 7,593 εκατ. ευρώ.

  Με βάση πληροφορίες του Capital.gr το σχέδιο εξυγίανσης της Λιβάνης προβλέπει τη μεταβίβαση στις συμβαλλόμενες πιστώτριες τράπεζες ακίνητα ιδιοκτησίας της, επί των οποίων κάθε μια από τις Τράπεζες διατηρεί πρώτης τάξεως εξασφαλίσεις.

  Μέσω αυτών των μεταβιβάσεων θα εξοφληθεί μέρος της συνολικής οφειλής της εταιρείας, ενώ το υπολειπόμενο ποσό της οφειλής θα καταβληθεί στις τράπεζες με βάση τη συμφωνία που επετεύχθη. Μεταξύ αυτών των ακινήτων που θα μεταβιβαστούν είναι και το ακίνητο στη Σόλωνος, το οποίο με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης η Τράπεζα θα το μισθώσει στην εταιρεία Λιβάνης η οποία θα παραμείνει με τον τρόπο αυτό στην κατοχή του ακινήτου ως μισθώτρια.

  Τα υπόλοιπα των απαιτήσεων των Τραπεζών, όπως θα έχουν διαμορφωθεί μετά τη μεταβίβαση των ακινήτων και την ισόποση με μέρος του τιμήματος pro rata απομείωσή τους, ήτοι υπόλοιπα συνολικού ύψους 11,542 εκατ. ευρώ θα εξοφληθούν εντόκως σε βάθος 15ετίας.

  Παράλληλα στο σχέδιο εξυγίανσης προβλέπεται όπως οι τράπεζες προχωρήσουν σε χορήγηση νέας χρηματοδότησης μέχρι του ποσού των 240.000 ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητάς της εταιρείας. 

  Σε ότι αφορά τις οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 762.736 ευρώ και ΕΦΚΑ ύψους 1,639 εκατ. ευρώ, προβλέπεται η πλήρης εξόφληση τους σε 180 μηνιαίες άτοκες ισόποσες δόσεις. Οι εργαζόμενοι θα λάβουν το 100% της συνολικής απαίτησης τους εντός 12 μηνών από την έκδοση της δικαστικής απόφασης, ενώ ως προς τους ανέγγυους πιστωτές προβλέπεται η διαγραφή του 10% της οφειλής και η τμηματική εξόφληση του υπολοίπου ποσού. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων