Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Ιαν-2018 07:48

  Εμπλοκή στη διάσωση της Φειδάς

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Εμπλοκή στη διάσωση της Φειδάς

   Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Στον "αέρα” κινδυνεύει να τιναχτεί η διάσωση της βιομηχανίας υποδημάτων Δ.Ι. Φειδάς ΑΕ, που παράγει και διαθέτει στην αγορά τα παπούτσια Boxer.

  Ο λόγος; Η Επιχειρησιακή μονάδα είσπραξης μεγάλων οφειλετών, ενέγραψε υποθήκη σε ακίνητο, το οποίο αποτελεί μέρος της υλοποίησης του σχεδίου εξυγίανσης, όπως αναφέρουν πηγές κοντά στην εταιρεία.

  Με βάση το σχέδιο εξυγίανσης που έχει κατατεθεί και συζητηθεί στο Πρωτοδικείο, το συγκεκριμένο ακίνητο είχε συμφωνηθεί όπως εγγραφεί ως πρώτη προσημείωση στις τράπεζες, προκειμένου αυτές να προχωρήσουν στην εκταμίευση της νέας χρηματοδότησης.

  Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η υποθήκη στο συγκεκριμένο ακίνητο, το οποίο ανήκει στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, έγινε λίγες ημέρες πριν την κατάθεση της αίτησης εξυγίανσης και γνωστοποιήθηκε στην εταιρεία την ημέρα κατάθεσης του σχεδίου εξυγίανσης στο Δικαστήριο, στα τέλη Ιουλίου.

  Η συγκεκριμένη εμπλοκή, πέντε μήνες μετά την κατάθεση της αίτησης εξυγίανσης και πάνω από δύο μετά τη συζήτηση αυτής, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη διάσωσης της βιομηχανίας, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Και αυτό γιατί οι τράπεζες θέλουν να εγγράψουν πρώτη προσημείωση στο συγκεκριμένο ακίνητο προκειμένου να χορηγήσουν νέα χρηματοδότηση ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης.

  Για να ξεπεραστεί ο σκόπελος, όπως ανέφεραν στο Capital.gr νομικοί κύκλοι, θα πρέπει είτε να αρθεί η υποθήκη, διαδικασία την οποία χαρακτήρισαν χρονοβόρα, είτε να υποβληθεί νέα αίτηση που θα υποχρεώνει το δημόσιο να άρει την υποθήκη, είτε οι Τράπεζες να δεχθούν να εγγράψουν το συγκεκριμένο ακίνητο με δεύτερη προσημείωση. Βέβαια υπάρχει και η λύση να βρεθούν ισοδύναμα, κάτι πάντως που μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατόν.

  Μέχρι στιγμής, και παρά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της εταιρείας και των Τραπεζών, δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη, και ελλοχεύει ο κίνδυνος ακόμη και αν το Πρωτοδικείο ανάψει το "πράσινο φως” στο σχέδιο εξυγίανσης –σ.σ. η απόφαση αναμένεται ακόμη και εντός του μήνα- αυτό να μην εφαρμοστεί.

  Το σχέδιο εξυγίανσης που υπέγραψε η βιομηχανία υποδημάτων με τις τράπεζες ΠΕΙΡΑΙΩΣ, Alpha Bank, EUROBANK, ΕΘΝΙΚΗ και με την Κύπρου (Πειραιώς) Leasing, την Παρασκευή 28 Ιουλίου, καλύπτει την περίοδο 2017-2029, και προβλέπει ρύθμιση των υποχρεώσεων της εταιρείας και χορήγηση νέας χρηματοδότησης ύψους 1,7 εκατ. ευρώ.

  Το νέο μοντέλο ανάπτυξης της εταιρείας με βάση το business plan προβλέπει την εφαρμογή νέου σχεδίου πωλήσεων και μάρκετινγκ, την παραγωγή νέων προϊόντων, την καλύτερη αξιοποίηση του δικτύου των 400 καταστημάτων τρίτων, τη δημιουργία νέων εταιρικών καταστημάτων και e-shop και την προώθηση εκ νέου των  υποδημάτων ΦΕΙΔΑΣ στη διεθνή αγορά.

  Με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της Φειδάς (σ.σ. χρήση 2016) ο τζίρος της αυξήθηκε κατά 17,57% σε σχέση με το 2015 ανερχόμενος στα 9,633 εκατ. ευρώ, ενώ το καθαρό αποτέλεσμα μετά από φόρους, διαμορφώθηκε σε ζημιές 2,237 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 3,057 εκατ. ευρώ το 2015.

  Οι συσσωρευμένες ζημίες ανέρχονται στο ποσό των 16,814 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων υπερβαίνουν το σύνολο των κυκλοφορούντων στοιχείων κατά 13,515 εκατ. ευρώ (31/12/2016) από 9,988 εκατ. ευρώ (31/12/2015).

  Η εταιρεία έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, ασφαλιστικούς οργανισμούς και σε τραπεζικά ιδρύματα συνολικού ποσού 5,7 εκατ. ευρώ και αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας, δεδομένου ότι έχει εξαντλήσει τα πιστωτικά όρια δανεισμού που της έχουν χορηγήσει οι τράπεζες. Το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της ανέρχεται σε 26,102 εκατ. ευρώ έναντι βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων ποσού 12,586 εκατ. ευρώ.

  Σημειώνεται τέλος ότι στις 19/6/2017 έγινε καταγγελία της σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) επί του ακινήτου / βιομηχανοστασίου της εταιρείας, επί της οδού Λεωφ. Καραμανλή 101 και το ακίνητο ανακτήθηκε από την Κύπρου Leasing. Μετά την καταγγελία το ακίνητο αποτιμήθηκε στο ποσό των 3,850 εκατ. ευρώ (ποσό που αντιστοιχεί στην εκτιμηθείσα τρέχουσα αξία κατά το χρόνο της καταγγελίας) ποσό το οποίο αφαιρέθηκε από το σύνολο της οφειλής προς την Κύπρου Leasing ύψους 9,170 εκατ. ευρώ (υποχρέωση  8,383 εκατ. ευρώ  πλέον φόρου μεταβίβασης 787.000 ευρώ). Έτσι κατά την ημερομηνία υπογραφής της Συμφωνίας Εξυγίανσης η τελική οφειλή της εταιρείας προς την Κύπρου Leasing διαμορφώθηκε στο ποσό των 5,319 εκατ. ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων