Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Δεκ-2017 07:59

  Στενή επιτήρηση στον ενεργειακό τομέα και το 2018

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στενή επιτήρηση στον ενεργειακό τομέα και το 2018

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Τη στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2018 μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα, προβλέπει η συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση.

  Πέρα από το γνωστό θέμα της πώλησης των λιγνιτών, η συμφωνία περιλαμβάνει μια σειρά από θέματα για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, το φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ. Επίσης υπάρχει ειδική αναφορά στην ανάγκη να εξοφληθούν οφειλές προς τη ΔΕΗ προκειμένου να βελτιωθεί η οικονομική της κατάσταση ενώ υπάρχουν και μια σειρά από τεχνικού χαρακτήρα υποχρεώσεις για τη καθιέρωση νέου μοντέλου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού  αλλά και το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου.

  Ειδικότερα:

  1. Για τους λιγνίτες έχει ήδη γίνει γνωστό το περιεχόμενο της συμφωνίας για τις μονάδες που θα πουληθούν (Μελίτη 1, άδεια για Μελίτη 2 και Μεγαλόπολη 3,4) αλλά και το χρονοδιάγραμμα (διαγωνισμός μέχρι το Μάιο του 2018). Εφόσον υπάρξουν προβλήματα στο market test θα πρέπει να επιλυθούν με την υποβολή δεσμευτικής τελικής πρότασης από την κυβέρνηση στην Ε.Ε.

  2. Το δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο αφορά στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ που θα συνεχιστούν κανονικά το 2018  με υποχρέωση τον Ιούνιο να αναθεωρηθεί η τιμή ώστε να ενσωματωθεί η νέα τιμή δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων αλλά και τα επικαιροποιημένα κόστη της ΔΕΗ. Το 2019 οι δημοπρατούμενες ποσότητες ενέργειας θα φτάσουν το 22%.

  Καθορίζεται ότι θα υπάρξει μια κοινή αποτίμηση της εξέλιξης των δημοπρασιών το Φεβρουάριο στην οποία θα εξεταστεί η πρόοδος της εισαγωγής του νέου μοντέλου της αγοράς, η πιθανή μείωση των πωλούμενων ποσοτήτων παράλληλα με την πώληση των λιγνιτών της ΔΕΗ και η πιθανότητα να ληφθούν πρόσθετα δομικά μέτρα ευθυγραμμισμένα με τα χαρακτηριστικά του παραγωγικού χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ.

  3. Για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ προβλέπεται να καταβληθούν όλες οι οφειλές του Δημοσίου ως προαπαιτούμενο μέχρι το Μάιο του 2018. Επίσης προαπαιτούμενο αποτελεί και η καταβολή των 360 εκ. των ΥΚΩ από τον προϋπολογισμό του 2017. 

  4. Για το ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ ως βασικό παραδοτέο μέχρι το Μάρτιο του 2018 θα πρέπει να μειωθεί η χρέωση προμηθευτή και να σχεδιαστεί η αντικατάστασή της μέχρι το τέλος του 2018 μέσω της εισαγωγής των πράσινων πιστοποιητικών.

  5. Για τα ΑΔΙ ως βασικό παραδοτέο θα πρέπει να κοινοποιηθεί ο νέος μηχανισμός ευελιξίας μέχρι το Μάρτιο του 2018

  6. Για την αγορά φυσικού αερίου μέχρι το Μάρτιο του 2018 θα πρέπει ως βασικό παραδοτέο να έχει συμφωνηθεί ο οδικός χάρτης για την άρση των εμποδίων στον ανταγωνισμό στην αγορά αλλά και την άρση πιθανών αντικρουόμενων συμφερόντων μεταξύ των ΕΠΑ και της ΔΕΠΑ. Σε περίπτωση αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης των ΕΠΑ θα απαιτηθεί η σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  Για τις δημοπρασίες αερίου το 2018 θα διατεθεί το 17% της ετήσιας προμήθειας της ΔΕΠΑ

  7. Μέχρι το Μάρτιο του 2018 θα εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο ενίσχυσης των ΑΠΕ μέσω διαγωνισμών, με τον πρώτο να διενεργείται τον Απρίλιο του 2018 

  8. Τέλος για την καθιέρωση του νέου μοντέλου της αγοράς προβλέπονται αναλυτικά βήματα (έκδοση νέων κωδίκων το Μάρτιο του 2018) δημιουργία χρηματιστηρίου ενέργειας το Φεβρουάριο του 2018, ενεργοποίηση λειτουργικής πλατφόρμας για το χρηματιστήριο τον Μάιο του 2018, ενεργοποίηση αγορών κλπ. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων