Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Μαρ-2017 09:26

  Mega αιολικό project 2,4 δισ. ευρώ στην Κρήτη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα δύο μεγάλα αιολικά project των ομίλων της Τέρνα Ενεργειακή και Ελίκα (Κοπελούζος) συγχωνεύονται σε ένα προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες χρηματοδότησης από το πακέτο Γιουνκέρ και να προχωρήσει η κατασκευή του μεγαλόπνοου έργου που περιλαμβάνει και την κατασκευή υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης. 

  Σύμφωνα με την ανάρτηση που έγινε προχθές στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Πύλη των Επενδυτικών Έργων η συνολική ισχύς των αιολικών που θα αναπτυχθούν και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης προβλέπεται να είναι 950MW, θα συνοδεύεται από ανεξάρτητη διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα με υποβρύχιο καλώδιο μήκος 320 χιλιομέτρων από την περιοχή της Κορακιάς που θα καταλήγει στο κέντρο υπερυψηλής τάσης των Αχαρνών, ενώ επίσης προβλέπεται και αμφίδρομη ροή του καλωδίου. 

  Το εκτιμώμενο κόστος του έργου είναι 2,4 δισ. ευρώ, με ημερομηνία έναρξης τον Απρίλιο του 2019 ενώ η προβλεπόμενη ενέργεια των αιολικών θα υποκαταστήσει θερμική ενέργεια που παράγεται στην Κρήτη με εκτιμώμενο κόστος στα 185 ευρώ η μεγαβατώρα, εξοικονομώντας περί τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. 

  Σύμφωνα με την οικονομική λογική του έργου θα διασφαλστεί επίσης η αδιάλειπτη παροχή ενέργειας στην Κρήτη, ενώ θα μειωθούν και τα κόστη της ΔΕΗ από την απόσυρση των πετρελαϊκών σταθμών που θα χρησιμοποιούνται μόνο ως εφεδρείες. 

  Στη φάση της κατασκευής θα απασχοληθούν 1000 εργαζόμενοι ενώ επιπλέον θα δημιουργηθούν 300 μόνιμες θέσεις εργασίας στη φάση της λειτουργίας. Τέλος το έργο θα βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων για τις ΑΠΕ και θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. 

  Σημειώνεται τέλος ότι μέχρι πρόσφατα οι δύο εταιρείες ανέπτυσσαν δύο ανεξάρτητα αιολικά project μεγαλύτερης ισχύος (από 1000MW το καθένα) και με πρόβλεψη για διαφορετική διασύνδεση. Είναι σαφές ότι η συγχώνευση των έργων δημιουργεί πιο ρεαλιστική βάση για την υλοποίησή τους, πολώ δε μάλλον εάν εγκριθεί η χρηματοδότησή τους από το πακέτο Γιουνκέρ. 

  Χ. Φλουδόπουλος

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  13:52 20/09

  Πτώση 6% στα προ φόρων κέρδη της Kingfisher

  Η Kingfisher εμφάνισε προ φόρων κέρδη 402 εκατ. στερλίνων (543 εκατ. δολαρίων) στο εξάμηνο που έληξε στις 31 Ιουλίου, σε σχέση με τις 427 εκατ. στερλίνες πριν από ένα χρόνο.

  13:14 20/09

  Maersk: Πουλάει τη μονάδα τάνκερ έναντι 1,17 δισ. δολ.

  Η AP Moeller-Maersk ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει τη μονάδα tankers στον κύριο μέτοχο, έναντι 1,17 δισ. δολαρίων, στην πιο πρόσφατη κίνηση της δανέζικης εταιρείας για να διασπάσει τις δραστηριότητές της.

  14:08 19/09

  BASF: Αγοράζει μονάδα της Solvay έναντι 1,6 δισ. ευρώ

  Η BASF ανακοίνωσε ότι πρόκειται να εξαγοράσει τις δραστηριότητες πολυαμιδίου της Solvay έναντι 1,6 δισ. ευρώ, σε μια κίνηση για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου πλαστικών και τη βελτίωση της πρόσβασης...

  10:46 19/09

  Νέος πρόεδρος στην Reckitt Benckiser

  Ο Christopher Sinclair θα είναι ο νέος πρόεδρος της Reckitt Benckiser, καθώς ο μη εκτελεστικός πρόεδρος Adrian Bellamy σχεδιάζει να συνταξιοδοτηθεί στην επόμενη ετήσια γ.σ. το 2018.