Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Σεπ-2016 08:53

  Οι λεπτομέρειες της Δημόσιας Προσφοράς της Housemarket (ΙΚΕΑ)

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Οι λεπτομέρειες της Δημόσιας Προσφοράς της Housemarket (ΙΚΕΑ)

  Στο διάστημα 28 έως 30 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η Δημόσια Προσφορά, μέσω της υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών του Χ.Α., των ομολογιών της Housemarket, θυγατρικής του ομίλου Fourlis Συμμετοχών, που λειτουργεί και διαχειρίζεται τα καταστήματα ΙΚΕΑ στην Ελλάδα και μέσω θυγατρικών σε Βουλγαρία και Κύπρο.
   
  Η εταιρεία θα πραγματοποιήσει δημόσια προσφορά (Σύμβουλος της έκδοσης είναι η EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ και ανάδοχοι της Δημόσιας Προσφοράς οι ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, EUROXX και ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ) για την κάλυψη 5ετούς διάρκειας εταιρικής ομολογιακής έκδοσης,  με στόχο την συγκέντρωση κεφαλαίων από 15 εκατ.ευρώ έως 40 εκατ.ευρώ. Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, θα εκδοθούν έως 40.000.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες ονομαστικής αξίας 1 ευρώ, με τιμή διάθεσης 1 ευρώ εκάστη, ετήσιο επιτόκιο 5%, τριμηνιαία καταβολή τόκων και διάρκεια 5 έτη. Κάθε επενδυτής μπορεί να εγγράφεται και υποβάλλει δήλωση βουλήσεως συμμετοχής για χίλιες (1.000) τουλάχιστον προσφερόμενες Ομολογίες ή για ακέραιο αριθμό Ομολογιών πλέον των χιλίων (δηλαδή για 1.001, 1.002, 1.003 κλπ Ομολογίες).
   
  Το ετήσιο ονομαστικό επιτόκιο του ΚΟΔ έχει προσδιοριστεί στο 5% σταθερό καθ’ όλη την πενταετή διάρκεια του και ο τόκος καταβάλλεται δεδουλευμένος ανά τρίμηνο. Το κεφάλαιο του ομολογιακού δανείου (ΚΟΔ) θα εξοφληθεί στη λήξη του. Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο της έκδοσης, εάν η εταιρεία δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το ποσό των 15 εκατ.ευρώ, η έκδοση θα ματαιωθεί.
   
  Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την επικείμενη έκδοση του ομολογιακού δανείου θα χρησιμοποιηθούν από την εταιρεία, σταδιακά έως και το 2020, για μείωση δανεισμού, για κεφάλαιο κίνησης και για επενδύσεις που αφορούν το κέντρο διανομής και αποθήκευσης της εταιρείας και τις απαιτούμενες ανάγκες βελτίωσης των καταστημάτων του δικτύου.
   
  Συγκεκριμένα, ποσό 10.500.000 ευρώ θα διατεθεί για τη συμμετοχή της Εταιρείας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, TRADE LOGISTICS Α.Ε.Β.Ε. που ανήκει στον όμιλο εταιρειών που συναπαρτίζεται από τη FOURLIS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ με σκοπό τη μερική μείωση του δανεισμού της, τη βελτίωση των δεικτών μόχλευσης και τη σταδιακή ενίσχυση της κερδοφορίας της. Ποσό 8.000.000 ευρώ θα διατεθεί για επενδύσεις παγίων στοιχείων και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού με στόχο την ενίσχυση των πωλήσεων, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την αύξηση της παραγωγικότητας, τη μείωση του λειτουργικού κόστους και την αύξηση του μεριδίου αγοράς. Τέλος ποσό έως 21.500.000 ευρώ θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης.
   
   Το 2015 τα έσοδα της εταιρείας και των θυγατρικών της σε ενοποιημένη βάση διαμορφώθηκαν σε  279,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,4% σε σχέση με το 2014. Το EBITDA για το 2015 σημείωσε σημαντική αύξηση 39,4% σε ετήσια βάση, φθάνοντας σε 23,6 εκατ. ευρώ. Η σημαντική βελτίωση του EBITDA αποδίδεται στις καλύτερες χρηματοοικονομικές επιδόσεις σε επίπεδο μικτού κέρδους και στη συγκράτηση των εξόδων λειτουργίας διάθεσης κατά 2,4% με κύρια μείωση αυτή των εξόδων διαφήμισης που εμφανίζονται μειωμένα κατά 27% σε ετήσια βάση. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε κέρδη ύψους 4,4 εκατ. ευρώ για το 2015, έναντι ζημιών ύψους 1 εκατ.ευρώ το 2014.
   
  Τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας εμφανίζονται βελτιωμένα κατά τη διάρκεια του 2016, όπου οι πωλήσεις κατά το α’ εξάμηνο του 2016 παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 8,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και αναμένεται να είναι σε ετήσια βάση βελτιωμένες σε σχέση με το 2015.
   
  Η Housemarket που σήμερα απασχολεί σήμερα 1.538 εργαζομένους,  λειτουργεί 7 καταστήματα ΙΚΕΑ, πέντε στην Ελλάδα, ένα στην Κύπρο και ένα στην Βουλγαρία, έξι κέντρα παραγγελιών και παραλαβών (Pick-Up Points (πέντε στην Ελλάδα και ένα στη Βουλγαρία) και τρία καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce), ένα σε κάθε μία από τις παραπάνω χώρες δραστηριότητας. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του ένα σημείο παραγγελιοληψίας προϊόντων ΙΚΕΑ στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας. 
   
  Νίκος Χρυσικόπουλος

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων