Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Δεκ-2007 14:09

  Απεβίωσε ο Κύπριος επιχειρηματίας Γ.Παρασκευαϊδης της J&P

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Απεβίωσε τις πρωινές ώρες στο Λονδίνο, σε ηλικία 91 ετών, ο Κύπριος επιχειρηματίας και ευεργέτης Γιώργος Παρασκευαϊδης.

  Ο Γιώργος Παρασκευαϊδης νοσηλευόταν στο νοσοκομείο "The London Clinic". Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε γραπτή δήλωση του εκφράζει τη μεγάλη και ειλικρινή θλίψη του για το θάνατο του Γώγου Παρασκευαϊδη. 

  Προσθέτει πως η Κύπρος οφείλει πολλά ΄΄στον ευεργέτη Γώγο Παρασκευαΐδη. Ο αείμνηστος Γιώργος Παρασκευαΐδης υπήρξε πρότυπο ανθρωπιάς, αξιοπρέπειας και καλοσύνης. Το όνομα του ταυτίστηκε με τα ιδεώδη της φιλανθρωπίας και της ανιδιοτελούς αγάπης προς τον συνάνθρωπο. Ευεργέτησε τον πάσχοντα άνθρωπο. Ευεργέτησε την κοινωνία. Ευεργέτησε την Κύπρο με υψηλό αίσθημα πατριωτισμού΄΄, σημειώνει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος. 

  Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι τα "πολλά έργα  και η πολύμορφη προσφορά του Γώγου Παρασκευαΐδη θα μιλούν παντοτινά για το ήθος και την αρετή του και θα συντηρούν ζωντανή την αγαθή μνήμη του΄΄.

  Ο Γιώργος Παρασκευαϊδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1916. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου Ιταλίας. Με την επιστροφή του στην Κύπρο, στις αρχές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, άρχισε να εργάζεται όχι σαν αρχιτέκτονας, λόγω του ότι κανένας δεν έκτιζε έργα στη διάρκεια του πολέμου, αλλά σαν εργολήπτης επί μικρής κλίμακας για στρατιωτικά έργα,που οι Αγγλοι κατασκεύαζαν στην Κύπρο για λόγους άμυνας του νησιού.

  Από τότε συνεταιρίστηκε με τον αείμνηστο Στέλιο Ιωάννου και ίδρυσαν την εταιρεία "Ιωάννου και Παρασκευαίδης", η οποία σύντομα έγινε η πιο μεγάλη εργοληπτική εταιρεία στην Κύπρο και αργότερα πασίγνωστη διεθνώς.

  Εξακολούθησε εκτός από μέτοχος και διευθυντής της εταιρείας να έχει την απόλυτη τεχνική ευθύνη των έργων που εκτελούσε και εκτελεί η εταιρεία τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Με την προσωπική του δραστηριότητα η εταιρεία επεξέτεινε τις εργασίες της στο εξωτερικό από το 1961 και έδωσε έτσι την ευκαιρία σε πολλούς Κυπρίους να ασχοληθούν με μεγάλα τεχνικά έργα του εξωτερικού.

  Ο Γιώργος Παρασκευαϊδης μετείχε επίσης στα διοικητικά συμβούλια πολλών άλλων εταιρειών και οργανισμών όπως τραπεζών, τεχνικών, εμπορικών, ξενοδοχειακών και άλλων επιχειρήσεων, ως επίσης και επαγγελματικών οργανώσεων, όπως του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου, του οποίου υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη και επί σειρά ετών Γενικός Γραμματέας.

  Όσον αφορά τις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες και αγαθοεργίες, μεταξύ άλλων έχει ιδρύσει μαζί με τη σύζυγό του το φιλανθρωπικό Ιδρυμα Γεωργίου και Θέλμας Παρασκευαϊδη με σοβαρού ύψους κεφάλαια για να βοηθά Κυπρίους σε θέματα υγείας και σπουδών, καθώς και στη διατήρηση της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Κύπρου. Παράλληλα ίδρυσε τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Φίλοι Νεφροπαθών Κύπρου και το Παρασκευαϊδειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο.

  Επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για δημιουργία επιχειρήσεων στην Ελλάδα, επενδύοντας μεγάλα κεφάλαια σε ξενοδοχειακές μονάδες, ίδρυση εταιρειών κ.α. και περιέλαβε στις αρωγές του τη χορήγηση βοήθειας σε ελληνικά επιστημονικά ιδρύματα και θεραπεία σε άπορους Ελλαδίτες.

  Για την κοινωνική και φιλανθρωπική του δράση τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις. Επίσης έγινε επίτιμος δημότης της Λευκωσίας και της Νέας Υόρκης, ο δήμαρχος της οποίας του απένειμε το Χρυσό Μήλο της πόλης. Τιμήθηκε επίσης από την Ελληνική Δημοκρατία.

  Ο εκλιπών είχε συνάψει στενότατες φιλικές σχέσεις με επιφανείς Αμερικανούς πολίτες και σημαίνουσες προσωπικότητες,όπως τον πρώην Πρόεδρο Κάρτερ, Υπουργούς, Γερουσιαστές, Βουλευτές, επιχειρηματίες κ.α.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων