Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Μαϊ-2018 08:33

  Στους 8.000 ανήλθαν όσοι ζήτησαν το 2017 δωρεάν νομική υποστήριξη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στους 8.000 ανήλθαν όσοι ζήτησαν το 2017 δωρεάν νομική υποστήριξη

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Περίπου 8.000 αιτήματα για δωρεάν νομική υποστήριξη υποβλήθηκαν το 2017, αριθμός-ρεκόρ ο οποίος καταδεικνύει και τα αποτελέσματα της κρίσης στη χώρα μας. Οι αριθμοί μάλιστα δείχνουν την ραγδαία αύξηση από το 2014 και μετά , στα αιτήματα πενίας, όπως λέγονται οι αιτήσεις για δωρεάν παροχή νομικής βοήθειας. Το βοήθημα αυτό, που σημαίνει ότι το κράτος θα είναι αυτό που θα πληρώσει τον δικηγόρο που θα αναλάβει να παράσχει την νομική βοήθεια, προβλέπεται στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, στο άρθρο 194. "1. Το ευεργέτημα της πενίας παρέχεται σε όποιον αποδεδειγμένα δεν μπορεί να καταβάλει τα έξοδα της δίκης και τα παράβολα χωρίς να περιορισθούν από αυτό τα απαραίτητα μέσα για τη διατροφή του ίδιου και της οικογένειας του."

  Για να παρασχεθεί θα πρέπει να γίνει αίτηση (χωρίς δικηγόρο) σύμφωνα με το άρθρο 196 που κρίνεται από "τον ειρηνοδίκη, το δικαστή του μονομελούς πρωτοδικείου ή τον πρόεδρο του δικαστηρίου στο οποίο εκκρεμεί ή πρόκειται να εισαχθεί η δίκη και, αν πρόκειται για πράξεις που είναι άσχετες με δίκη, από τον ειρηνοδίκη της κατοικίας του αιτούντος".

  Οι αριθμοί

  Από το 2014 μέχρι σήμερα, ο αριθμός των πολιτών που αδυνατούν οικονομικά να έχουν στο πλευρό τους τον δικηγόρο της επιλογής τους και αναγκάζονται να ζητήσουν συνήγορο από τον κατάλογο του legal aid, έχει μεγαλώσει, τόσο στην Αθήνα όσο και πανελλαδικά.

  551 αιτήματα το 2014

  5699 αιτήματα το 2015

  5.228 αιτήματα το 2016

  7.877 αιτήματα το 2017

  Μέχρι αρχές Μαρτίου 2018 είχαν κατατεθεί 1713.

  Την ίδια αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των δικηγόρων που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της νομικής βοήθειας, ωστόσο οι καθυστερήσεις στην πληρωμή τους είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει πολλούς εξ' αυτών στην έξοδο. Και αυτό γιατί ενώ για τις υπηρεσίες που θα παρέχουν για παράδειγμα σήμερα θα πληρωθούν μετά από ένα ή δύο χρόνια, εντούτοις πρέπει να καταβάλλουν "μπροστά" τον  ΦΠΑ 24%, αλλά και φόρο εισοδήματος για εισόδημα που δεν έχει εισπραχθεί. Το φαινόμενο των ....καθυστερήσεων δεν παρατηρείται όμως μόνο στις δικηγορικές υπηρεσίες στους πολίτες αλλά και στους δήμους, και στα νοσοκομεία.

  Αυτός ήταν ο λόγος της επιστολής του προέδρου του ΔΣΑ προς τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, στην οποία ο Δ. Βερβεσός  μεταξύ άλλων σημειώνει:
  "Είναι αυτονόητο ότι το δικηγορικό σώμα στηρίζει ενεργά και διαχρονικά τον θεσμό της νομικής βοήθειας, ο οποίος συνδέεται άρρηκτα με το συνταγματικό δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης στη δικαιοσύνη για τους πολίτες χαμηλού εισοδήματος. Παρά το γεγονός ότι η Πολιτεία, και ειδικώς το ΤΑΧΔΙΚ, έχουν υποχρέωση να εξοφλούν έγκαιρα τις οφειλόμενες αμοιβές, οι συμμετέχοντες δικηγόροι καταγγέλλουν στον ΔΣΑ ότι η καθυστέρηση εξόφλησης ξεπερνά το έτος και σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει ακόμη και τα δύο έτη... Για τον λόγο αυτόν, όπως έχουμε επανειλημμένως ζητήσει, θεωρούμε αναγκαίο να οριστεί ως χρόνος εκδόσεως φορολογικών στοιχείων, ο χρόνος είσπραξης της αμοιβής, στις περιπτώσεις παροχής νομικών υπηρεσιών μέσω του θεσμού της νομικής βοήθειας, καθώς και σε όλες τις περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών προς φορείς του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, που η αμοιβή δεν καταβάλλεται κατά τον χρόνο διενέργειας της δικηγορικής πράξης".
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων