Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Απρ-2018 18:35

  ΣτΕ: Θα μετακινούνται ελεύθερα στο εξής οι πρόσφυγες ανά την επικράτεια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΣτΕ: Θα μετακινούνται ελεύθερα στο εξής οι πρόσφυγες ανά την επικράτεια

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Ελεύθερα θα μετακινούνται πλέον εντός της ελληνικής επικράτειας, όσοι πρόσφυγες υπέβαλαν από χθες και μετά αίτημα ασύλου στη χώρα μας, αντίθετα εντός των hot spot των 6 νησιών του ανατολικού Αιγαίου θα παραμείνουν όσοι ήδη βρίσκονται εκεί.

  Με βασικό σκεπτικό την υποβάθμιση των περιοχών αυτών του Αιγαίου και την αδυναμία τους να σηκώσουν κι άλλους πρόσφυγες, το Δικαστήριο (Δ’ Τμήμα) ακύρωσε ως μη επαρκώς αιτιολογημένη την απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου με την οποία, από το Μάρτιο του 2016, επιβάλλονταν περιορισμοί στην κυκλοφορία όσων προσφύγων είχαν αιτηθεί άσυλο σε έξι νησιά του ανατολικού Αιγαίου:

  "Η επιβολή περιορισμών στην κυκλοφορία -αναφέρεται στο σκεπτικό- έχει ως συνέπεια τον μη επιμερισμό των προσώπων αυτών σε ολόκληρη την ελληνική Επικράτεια αλλά αντιθέτως, την άνιση συγκέντρωση τους σε ορισμένες μόνο περιοχές και τη σημαντική επιβάρυνση και υποβάθμιση των περιοχών αυτών. Οι εν λόγω περιφέρειες καλούνται να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν εν μέσω σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης την είσοδο και παραμονή σημαντικού αριθμού προσώπων, με συνέπεια να υφίσταται σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών εντάσεων με επιπτώσεις στη δημόσια τάξη και την οικονομική ζωή των περιφερειών που αποτελούν και τουριστικούς προορισμούς", αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης η οποία ελήφθη κατά πλειοψηφία. 

  Όχι αναδρομική ισχύ

  Η απόφαση στάθμισε το μεγάλο αριθμό των προσφύγων αλλά και τις δυσκολίες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση από την κατάσταση που θα προκύψει στα έξι νησιά και αποφάσισε να μην ακυρώσει αναδρομικά την απόφαση για λόγους γενικού συμφέροντος. Αυτό σημαίνει ότι όσοι πρόσφυγες βρίσκονται μέχρι σήμερα στα hot spot των νησιών, θα παραμείνουν εκεί. Αντίθετα, όσοι πρόσφυγες υποβάλουν αίτηση χορήγησης ασύλου από χθες (παραμονή της δημοσίευσης της απόφασης του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ), τότε αυτοί θα μπορούν να μετακινούνται εντός της ελληνικής επικράτειας χωρίς περιορισμούς μέχρι να εκδοθεί η διοικητική απόφαση για το άσυλο τους. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων