Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Μαρ-2018 19:24

  Αντισυνταγματικές οι μειώσεις στις συντάξεις και των δικαστών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Αντισυνταγματικές οι μειώσεις στις συντάξεις και των δικαστών

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Μεγάλο δημοσιονομικό πλήγμα καταφέρνει στον κρατικό προϋπολογισμό νέα δικαστική απόφαση η οποία, αυτή τη φορά, κρίνει  αντισυνταγματικές τις περικοπές των  συντάξεων των δικαστών και εισαγγελέων. Πρακτικά αυτό σημαίνει δυο πράγματα , τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση:

  -α) πως οι συντάξεις πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα του 2012
  -β) πως το Ελεγκτικό συνέδριο πρέπει να αποφασίσει το ύψος των αναδρομικών που πρέπει να λάβουν οι δικαστές, το οποίο όμως - πιθανόν- θα είναι υψηλό.

  Πρόκειται για την τέταρτη σε ένα μήνα απόφαση δικαστηρίου που προσθέτει τεράστιο οικονομικό βάρος στο ΥΠΟΙΚ. Συγκεκριμένα, εντός Φεβρουαρίου εκδόθηκε απόφαση του ΣτΕ για να δοθούν - επ απειλή προστίμου- τα αναδρομικά στους ενστόλους, εκδόθηκε απόφαση που έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις αποδοχών των γιατρών ΕΣΥ και των καθηγητών ΤΕΙ.

  Το ύψος των αναδρομικών για την συγκεκριμένη απόφαση θα κριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο (όπως ζητεί το Μισθοδικείο) καθώς  το ύψος των συντάξεων δικαστών  είναι ανάλογο με το βαθμό και τα χρόνια προϋπηρεσίας των δικαστών και εισαγγελέων. Το χρονικό διάστημα αυτό είναι από 1ης Δεκεμβρίου 2015 έως την ημερομηνία που κατέθεσαν τις αγωγές τους στο Μισθοδικείο το  Νοεμβρίου του 2017.

  Ποιοι προσέφυγαν

  Η πρώτη απόφαση του Μισθοδικείου για το 2018 (υπ΄  αριθμ. 1/2018) που αποτελεί τον πιλότο για όλες τις υπόλοιπες είναι του πρώην πρόεδρου του  Ελεγκτικού Συνεδρίου Νικόλαου Αγγελάρα και ακολουθούν του πρώην αντιπρόεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου  Ευάγγελου Νταή, του πρώην αρεοπαγίτη Σταμάτη Γιακουμέλου και της πρώην πρόεδρου και της γενικής γραμματέως της Ένωσης Συνταξιούχος Δικαστικών Λειτουργών και Λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους  και πρώην Εφέτου Αγγελικής Σμυρνιού (αποφάσεις 2-4/2018).

  Οι προσφεύγοντες συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί υποστήριζαν ότι οι περικοπές που έγιναν  στις συντάξεις τους ανήλθαν περίπου σε ποσοστό 74%  και μόνο   αυτές που έγιναν   κατ΄  επιταγή του   νόμου  4387/2016 ανέρχονται σε ποσοστό 40%, περίπου.

  Μετά την εφαρμογή των επίμαχων νομοθετικών μέτρων,   η  μηνιαία σύνταξη των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας μειώθηκε και το καθαρό ποσό των συντάξεων των προέδρων κυμαίνεται (ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας), από τα 1.450 ευρώ έως τα 1.675 ευρώ.  Κατά συνέπεια ανάλογα μεγάλες είναι οι μειώσεις των συντάξεων των δικαστών  των κατώτερων  βαθμών, καθώς τηρείται η   πυραμιδική ιεραρχία   στις αποδοχές των δικαστών

  Κατά πλειοψηφία

  Το 9μελές Μισθοδικείο με  πρόεδρο  την  αντιπρόεδρο  του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνα Φιλοπούλου, έκριναν κατά πλειοψηφία (7 υπέρ έναντι 2 κατά) ότι ο νόμος 4093/2012 αντίκειται στις διατάξεις του Συντάγματος. Μειοψήφησαν οι καθηγητές της Νομικής Σχολής Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου και Καλλιόπη Χριστακάκου-Φωτιάδη.

   

    

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων