Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Ιαν-2017 14:07

  Ο χάρτης της κυπριακής πλευράς δίνει το 28,2% των εδάφων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ο χάρτης της κυπριακής πλευράς δίνει το 28,2% των εδάφων

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:22

  Η κυπριακή πλευρά έχει ήδη αποφασίσει ποιος θα είναι ο χάρτης τον οποίο θα καταθέσει σε πρώτο στάδιο σε σχέση με το εδαφικό στη διαπραγμάτευση της Γενεύης.
   
  Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το SigmaLive o χάρτης επιλέχθηκε με τη σύμφωνο γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου, μετά από διαβούλευση.
   
  Aναλυτικά περιλαμβάνει:
   
  - Ποσοστό εδάφους υπό τ/κ διοίκηση 28,2% 
  - Ποσοστό ακτογραμμής υπό ε/κ διοίκηση 50,4% 
  - Ποσοστό ακτογραμμής υπό τ/κ διοίκηση 49,6%
  - Μόρφου και παράλια της, υπό ε/κ διοίκηση
  - Κυθρέα και περιοχή Απ.Βαρνάβα υπό ε/κ διοίκηση
  - Περιοχή Καρπασίας υπό ειδικό καθεστώς
  - Περίκλειστη πόλη Αμμοχώστου αλλά και σημαντικό μέρος της υπόλοιπης Αμμοχώστου υπό ε/κ διοίκηση
  - Επιστροφή προσφύγων σε αριθμό 91, 000 
   
  Σύμφωνα με το δημοσίευμα δεν γίνεται σεβαστό το κριτήριο που είχαν θέσει οι Τουρκοκύπριοι ότι υπάρχει ένας αυτοκινητόδρομος που χωρίζει τη Μόρφου και ότι από τη μια πλευρά θα μπορούσε να είναι υπό κυπριακήδιοίκηση και από την άλλη υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. 
   
  Γίνεται σεβαστό το αίτημα της τουρκοκυπριακής πλευράς για το ότι θέλουν να έχουν επαφή με τις βάσεις στη περιοχή Αγ.Νικόλα στην επ. Αμμοχώστου.

  Γίνεται επίσης σεβαστό το αίτημα για Λουρουτζίνα και Πέργαμος. 

  Πρόκειται για ένα χάρτη με πολλές διακυμάνσεις και μύτες. 

  Πληροφορίες αναφέρουν ότι αν ο τουρκοκυπριακός χάρτης δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια, υπάρχει έτοιμη επιστολή διαμαρτυρίας από τον ΠτΔ, ενώ η καθολική εισήγηση Εθνικού Συμβουλίου είναι ότι πέραν της επιστολής θα πρέπει να αποσυρθεί και ο δικός μας χάρτης. 

  Επιστολή Οζγκιουργκιούν στον Ακιντζί

  Την ίδια ώρα σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιστολή στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, με την οποία τον καλεί να μην παραδώσει χάρτη εάν δεν εξασφαλίσει την εκ περιτροπής προεδρία, απέστειλε ο λεγόμενος "πρωθυπουργός" του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκοκυπριακού Τύπου, ο Οζγκιουργκιούν καλεί, επίσης, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να εξασφαλίσει ότι η λύση του Κυπριακού θα καταστεί πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη, ζητεί να συνδεθεί το χρονοδιάγραμμα μείωσης των κατοχικών στρατευμάτων με το ζήτημα του πρωτογενούς δικαίου. Συγκεκριμένα, ο κ. Οζγκιουργκιούν υποστηρίζει ότι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων πρέπει να αρχίσει, αφού τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκρίνουν ότι η λύση θα καταστεί πρωτογενές δίκαιο. Ο κ. Ακιντζί δεν απάντησε στο ερώτημα κατά πόσον θα καταθέσει το απόγευμα χάρτη.

  Χριστοδουλίδης: Υπάρχει πρόοδος

  "Υπάρχει πρόοδος στο εδαφικό, καθώς είναι η πρώτη φορά από το 1974 και μετά, που βρισκόμαστε στο παρά ένα για ανταλλαγή χαρτών με βάση αυτά που συμφωνούνται ανάμεσα στους δύο ηγέτες", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους, λίγο πριν τις 15.00 στη Γενεύη.

  Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ κ. Χριστοδουλίδης πληροφόρησε ότι στις 17.45 σήμερα το απόγευμα θα συναντηθούν εκ νέου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και θα συνεχίσουν τη συνομιλία τους για το εδαφικό και αν συμφωνήσουν, τότε κάθε πλευρά θα υποβάλλει το δικό της χάρτη και θα εξεταστούν από τους εμπειρογνόμωνες αν ανταποκρίνονται σε ότι έχει συμφωνηθεί.

  Παράλληλα, ανάφερε ότι σήμερα συζειτείται επίσης και το θέμα της διακυβέρνησης και έχει σημειωθεί πρόοοδος στον τρόπο που θα τροποποιείται το Σύνταγμα.

  Ο εκπρόσωπος της Κύπρου χαρακτήρισε ανεύθυνες τις διαρροές που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και ζήτησε να υπάρξει λογική και προσοχή ώστε να μην δημιουργούν προβλήματα αυτή την κρίσιμη ώρα. "Επειδή κάποιοι συμπεριφέρονται ανεύθυνα, επειδή κάποιες ενέργειες έχουν ώς στόχο να δημιουργήσουν πρόβλημα, επειδή δεν υπάρχει λογική σε αυτές τις ενέργειες παρακαλώ να είστε προσεχτικοί ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ